Raluca Lazăr Mureșan, influencer: Cum este să trăiești și să lucrezi în Emiratele Arabe Unite

Mulți români se întreabă dacă imigrarea este o soluție pentru o viață mai bună. Vă prezentăm o serie de interviuri cu români care trăiesc și lucrează în alte țări și din experiențele de viață ale acestora.
  • Publicat:
Raluca Lazăr Mureșan, influencer: Cum este să trăiești și să lucrezi în Emiratele Arabe Unite
Raluca Lazăr Mureșan, foto arhivă personală

Pe Raluca o știți din mediul online, de la televizor sau poate chiar din excursii, căci a lucrat 10 ani în Turism. Este unul dintre promotorii României pe plan turistic, dar la rândul ei a călătorit în multe țări și chiar a trăit în SUA, Spania, Germania. De un an locuiește în Ras Al Khaimah, un emirat cu natură spectaculoasă. Am întrebat-o despre procesul de integrare, limba arabă și bucuriile vieții departe de pământurile natale.

 

 

CSÎD: Raluca: prezintă-te cititorilor Ce se întâmplă, doctore în 3 fraze.

Raluca Lazăr Mureșan: Sunt un om vesel, o prietenă de nădejde, o femeie mereu cu zâmbetul pe buze și cu încredere în sine și în tot ce are viața mai bun de oferit. Eu sunt Raluca Lazăr Mureșan, am 31 de ani și mă simt norocoasă pentru toate provocările pe care mi le-a dat viața. Am trăit în multe țări, am călătorit, am lucrat 10 ani în turism, iar acum activez în marketing, în Emiratele Arabe Unite, unde locuiesc alături de soțul meu.

În Emiratele Arabe Unite locuiesc oameni din aproape toată lumea

CSÎD: Cum e drumul integrării într-o altă societate, într-o altă cultură?

Raluca Lazăr Mureșan: Drumul integrării este lung, lent și destul de greu. De când m-am mutat aici, în Emiratele Arabe Unite, am comparat aceasta experiență cu perioada de un an în New York, mai ales prin prisma multiculturalității. Și acolo, ca și aici, nu e vorba de un sigur popor, o singură cultură, ci de un amestec de oameni care vin, fiecare, cu altceva.

Am spus că e lung drumul căci trebuie să înțelegi și să te adaptezi nu doar unei noi culturi, ci să înțelegi background-ul fiecărei persoane cu care interacționezi sau fiecărui grup din care faci parte.

În Emirate, vorbim de mai multe categorii: localnicii (emiratezii) care vorbesc araba și la care, în general, nu ai acces ca expat, deși eu am fost norocoasă să lucrez chiar cu membri din familia regală. Apoi sunt expații – oameni veniți din toate lumea, care se împart în două categorii: cei care vin din Asia și vorbesc și araba și sunt o parte importantă a societății, în multinaționale sau instituții publice și apoi expații vestici (Europa, America, Africa de Sud). Mi-a părut grea adapatarea la fiecare din aceste grupuri, diferiți unii de ceilalți.

Raluca Lazăr Mureșan, foto arhiva personală
Raluca Lazăr Mureșan, foto arhiva personală

 

Integrarea într-o altă țară presupune și episoade de anxietate, stres

CSÎD: Ai avut și perioade de stres, anxietate, dor de casă extreme?

Raluca Lazăr Mureșan: Eu am călătorit foarte mult înainte de pandemie, am fost într-o continuă mișcare. Dor de casă  se pare că nu am avut, ci dor de o viață în care totul e familiar. Au fost multe perioade de stres și momente de anxietate, potențate de temperaturile foarte ridicate, de necunoscutul de zi cu zi și o societate pe care nu o înțelegeam prea mult. Am plâns, m-am simțit departe, însă am trecut ușor, ușor peste fiecare etapă.

Raluca Muresan, Petre Lazar
Raluca Mureșan și soțul ei Petre Lazăr s-au căsătorit în Dubai, foto arhiva personală

 

CSÎD: Cum este să locuiești într-unul dintre Emiratele Arabe?

Raluca Lazăr Mureșan: Este o experiență diferită de tot ceea ce am experimentat până acum. Locuiesc în emiratul de nord, Ras Al Khaimah, un emirat mult mai tradițional decât Dubai sau Abu Dhabi, dar și considerat a fi cel mai frumos dintre cele șapte. Totul e diferit de ceea ce eram obișnuită înainte: vremea – au fost multe săptămâni cu peste 54 de grade Celsius, ziua e mult mai scurtă, produsele din magazine sunt diferite sau mult mai scumpe față de Europa, oamenii vin din culturi diferite.

Este foarte frumos: peisaje care te lasă fără cuvinte: munte, deșert și mare turcoaz la un loc, mâncare delicioasă și traditii foarte interesante. Mă simt norocoasă că sunt aici și am ocazia să trăiesc toate acestea!

Raluca s-a mutat în Ras Al Khaimah pentru familie

CSÎD: De ce te-ai mutat acolo?

Raluca Lazăr Mureșan: M-am mutat peste a fi alături de soțul meu, am considerat că familia noastră e mai presus de orice. El era deja aici de 4 ani și am decis să vin și eu. Este român, ca mine, și cândva ne vom întoarce în România, căci ne e dor de verdele munților noștri.

De mică, Raluca a fost atrasă de limba arabă

CSÎD: Cum te-ai apropiat de limba arabă?

Raluca Lazăr Mureșan: De mică am avut o predilecție pentru culturi și limbi străine, însă trebuie să recunosc că serialul Clona, văzut când eram în liceu mi-a trezit curiozitatea pentru limba și cultura arabă. Am avut o încercare de a învăța limba arabă în București în 2010, am reușit atunci să învăt alfabetul și câteva expresii, care mi-au fost foarte de folos când m-am mutat aici și m-am înscris la un curs de arabă, dialect emiratez. Încă mai am multe de învățat, însă am făcut progrese mari.

Raluca Muresan, Dubai, foto arhivă
În Dubai, Emiratele Arabe Unite, foto arhiva personală

Ce să vizitezi în emiratul Ras Al Khaimah?

CSÎD: Ce ai recomanda turiștilor români în Ras Al Khaimah

Raluca Lazăr Mureșan: Ras Al Khaimah este emiratul de nord, unul dintre cele șapte Emirate Arabe Unite și este considerat cel mai frumos. Este locul unde localnicii și expatii din EAU își fac vacanțele sau măcar un weekend de relaxare. Este un loc superb, cu deșert, mare și plaje spectaculoase, dar și munti de aproape 2.000 metri altitudine. Un loc încă destul de tradițional, care oferă o experiență autentică. În plus, în Ras Al Khaimah se găsește singura fermă de perle din Orientul Mijlociu. Prețurile sunt foarte accesibile, locul este superb, infrastructura foarte dezvoltate, hoteluri de lux și servicii ireproșabile. (VA URMA)

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân