Cadourile emoționale, extrem de apreciate în cuplu

Cadourile emoționale presupun sprijin din partea partenerului, arătarea afecțiunii și a aprecierii.
  • Publicat:
Cadourile emoționale, extrem de apreciate în cuplu

Cadourile, unul dintre limbajele de iubire enumerate de Gary Chapman, sunt întotdeauna apreciate de parteneri. Însă, atunci când vorbim de cadouri, acestea nu trebuie să fie neapărat materiale, pot fi și de natură emoțională: exprimarea aprecierii, a sprijinului, a iubirii.

Uneori, cuplurile se află într-un impas în care au nevoie să se simtă prețuiți, valorizați, apreciați, “văzuți” de partener. Atunci când încep să creadă tot ce este mai rău despre intențiile celuilalt, sau când se simt ignorați ori dați la o parte, sau trăiesc teama abandonului sau a respingerii, se activează diverse răni din copilărie. Ei vor să se simtă conectați și văzuți de partenerul lor, dar, în schimb, nu pot oferi aceeași atenție pe care o pretind de la celălalt. Din păcate, și curentul romantic ne-a făcut să credem că vom găsi un partener pe care îl vom înțelege fără ca acesta să își comunice nevoile, iar relația va înflori fără ca vreunul dintre parteneri să facă vreun efort. Ori, orice relație are nevoie de disciplină și efort, are nevoie de declarații, de gesturi frumoase, de experiențe minunate împreună, dar și de cadouri material sau de altă natură: timpul, prezența partenerilor, susținerea, sprijinul moral.

În astfel de momente de impas, partenerilor le vine dificil să găsească iubirea, compasiunea și recunoștința unul față de celălalt. Un prim pas către (re)apropiere ar fi cadourile emoționale, adică exprimarea afecțiunii, a mulțumirii, a aprecierii și iubirii.

 

Împărtășește iubirea și aprecierea

Împărtășirea dragostei și a admirației este ceva ce chiar și cele mai disprețuitoare și deconectate din punct de vedere emoțional cupluri pot reuși cu ușurință să integreze în relația lor. Să arăți recunoștință pentru cadourile partenerului tău poate însemna să-i mulțumești că a gătit o masă delicioasă sau să recunoști că a făcut ceva bun pentru tine. Împărtășirea dragostei și a admirației poate, de asemenea, să însemne abilitatea de a-i arăta partenerului tău că ești mândru/ mândră de el și că admiri cine este el cu adevărat.

La început, acest lucru ar putea suna nedrept, mai ales dacă există sentimente negative în relația ta de o vreme. Totuși, amintește-ți ce te-a făcut să te îndrăgostești de partenerul tău. Toate acele calități încă există în partenerul tău, oricât de mult ai crede că s-a schimbat. Cu puțin efort, disciplină și comunicare, îți vei putea reaminti acele calități.
A-i arăta dragoste și apreciere partenerului tău poate fi un lucru complicat, pentru tine, mai ales dacă părinții tăi nu au făcut acest lucru cu tine. Însă e important să înțelegi că orice ființă umană are nevoie de apreciere și afecțiune. Recunoștința va câștiga teren în relația ta în timp, atâta vreme cât vei fi constant în exercitarea acestei practici față de partener. Dacă vei reuși să faci acest lucru în mod constant, chiar dacă la început partenerul va fi precaut, cu timpul se va relaxa și, ulterior, va învăța și el să îți adreseze cuvinte de dragoste și apreciere, ceea ce va schimba în totalitate tonul relației. Nu fi surprins dacă începi destul de repede să primești apreciere reciprocă.

Concluzia?

Este extrem de important să verbalizăm dragostea și aprecierea față de partener. Încercați să vă rezervați zilnic timp pentru a discuta despre voi, despre cum au decurs zilele voastre și practicați aprecierea. Și față de partener, și vață de voi înșivă. Studiile arată că aceste cupluri sunt mult mai trainice și fericite, pe termen lung.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân