Super stresat de Paște? Un psiholog explică ce se întâmplă în corp

Valeria Vîrlan, psiholog și psihoterapeut integrativ, vorbește despre reacțiile chimice în creierul și corpul oamenilor super stresați pe termen lung.
  • Publicat:
Super stresat de Paște? Un psiholog explică ce se întâmplă în corp
Foto: Shutterstock

Deși Sărbătorile sunt un motiv de bucurie, trebuie să recunoaștem că pentru unii dintre noi stresul este exagerat. Mai ales pentru cei care au deja o lungă expunere la situații stresante, nu se odihnesc suficient. Și nu își acordă timp liber, timp pentru relaxare, timp pentru plăcerile propriului suflet. Despre ce se întâmplă când suntem mereu în stare de alertă? Mereu în stare de stres? Mereu în stare de hipervigilență am aflat de la Valeria Vîrlan, psiholog și psihoterapeut integrativ acreditat european, coach.

 

 

Ce se întâmplă atunci când rămânem într-o stare de hiperactivitate si hiper-vigilență? ”Incoerența interioară – este starea, demonstrată științific, de haos. Adică creierul, inima și corpul nostru funcționează desincronizat, iar noi ne aflăm în interiorul nostru ca într-o mașină în care nici volanul, nici frânele și nici schimbătorul de viteze nu mai răspund la comenzi” explică Valeria Vîrlan.

Îmbolnăvirea dar și rezultate slabe la locul de muncă – consecințe ale unui stil de viață încărcat de stres

Dacă continuăm să trăim în stare de vigilență pe termen lung, posibil să apară și efecte adverse. ”Firește, în timp, trăind în stres, apar “accidentele”, adica boli si dezechilibre de ordin psihic (depresii, tulburări de anxietate, atacuri de panică), sau somatice” a mai explicat Valeria Vîrlan.

De ce nu ne simțim bine în pielea noastră când suntem invadați de stres?

”Când nu ne aflăm într-o stare de coerență interioară, creierul nostru își folosește la minim resursele, doar cât să supraviețuim, adica nu folosim arii corticale și resurse imense ce țin de creativitate, claritate mentală, imaginativitate, planificare, gândire rațională etc” a continuat psihologul.

Atunci când noi cu noi nu suntem bine decurge eșecul relațional și chiar eșecul profesional.

”Un creier stresat și/sau dezechilibrat e ca un dirijor care trimite comenzi haotice orchestrei, astfel că întregul „spectacol” devine o cacofonie și o disonanță infernală” a mai explicat Valeria Vîrlan.

Cum să ieșim din starea de hipervigilență?

Din această stare nu putem deveni prezenți și atenți la noi, deci nu putem să ne trăim conștient acțiunile, emoțiile, reacțiile, viața în ansamblul ei. Astfel că trăim totul pe pilot automat, victime sigure ale tiparelor noastre inconștiente.

”Așadar, atunci când ai cea mai multa treabă, te invit (paradoxal)…. să te odihnești.

Sau măcar să stai puțin cu tine!” sfătuiește psihologul.

Dintr-o stare de centrare, coerență interioară și claritate vei vedea cum devii mult mai productiv, mai creativ și mai echilibrat în acțiuni și reacții.

Valeria Virlan, foto arhivă
Valeria Vîrlan, psiholog și psihoterapeut integrativ acreditat european, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân