Valeria Vîrlan: Regula de aur a bunei funcționări a sistemului nervos

Pentru ca sistemul nervos să funcționeze corect este nevoie și de pauze de la muncă, odihnă și activități ce aduc plăcere.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Valeria Vîrlan: Regula de aur a bunei funcționări a sistemului nervos
Valeria Vîrlan, foto arhiva personală

”Universul însuși se bazează pe dinamica masculin-feminin. Oriunde ne uităm în natură vedem manifestări ale acestor polarități.Și noi oamenii avem în noi ambele principii, energii: atât Masculinul, cât și Femininul. Din dansul lor rezultă armonia, sănătatea și împlinirea pe care le trăim aici pe pământ. De aceea echilibrarea lor ar trebui să fie o preocupare pentru noi toți…” explică Valeria Vîrlan. Despre buna funcționare a sistemului nervos vorbește psihologul și psihoterapeutul integrativ Valeria Vîrlan.

Știm că aspectul masculin este cel legat de ”a face”, de acțiune, de îndeplinirea practică a treburilor. În schimb, aspectul Feminin este cel legat mai mult de ”a fi”, ”a simți”, ”a trăi”, a te juca, a crea. Fascinant mi se pare acest raport Masculin-Feminin reflectat de însuși sistemul nostru nervos. Sistemul nervos are 2 ramuri: sistemul nervos simpatic, responsabil de acțiune și activarea pentru susținerea acțiunii și sistemul nervos parasimpatic, care se activează prin non-acțiune și relaxare.

Cum funcționează sistemul nervos

Uneori activarea sistemului nervos simpatic poate fi mai blândă, cu rol de dinamizare interioară: ex. când dansăm, când ne jucăm, când facem activități care ne plac. Alteori însă activarea acestei ramuri a sistemului nervos poate fi foarte puternică și/sau de lungă durată, ne mai lăsând spațiu și sistemului nervos parasimpatic să se activeze.

Când sistemul nervos este copleșit – ce se întâmplă?

Ce înseamnă asta? Este ca și cum am merge prin viață cu pedala de accelerație apăsată la maxim. Sistemul nervos este copleșit, stresul și burnout-ul se instalează și, mai apoi, efectele pot fi variate, inclusiv din spectrul afecțiunilor somatice.

Din perspectiva dinamicii masculin-feminin, activarea excesivă a sistemului nervos simpatic și un sistem nervos parasimpatic care nu mai apucă să se „exprime” este un mod de a trăi și manifesta viața dintr-o energie masculină exacerbată.Și cum orice exces generează dizarmonie, iar dizarmonia se traduce prin boală și nefericire, se înțelege că nu ne dorim un astfel de mod de a fi.

Secretul un sistem nervos echilibrat

Un sistem nervos regularizat, adică unde ambele ramuri se exprimă în mod echilibrat, fluid și armonios ca și cum ar dansa sau ar face dragoste, reprezintă, astfel, o piatră de temelie pentru o viață împlinitoare. Deopotrivă ca femeie, cât și ca bărbat. Și există numeroase moduri – parte sau nu a unor procese terapeutice – prin care putem să ne asigurăm un sistem nervos relaxat și regularizat. Tehnicile de respirație conștientă reprezintă unele dintre ele. De asemenea, o serie de practici feminine au acest efect.

”În ce măsură sistemul tău nervos este o poveste de dragoste dintre Masculinul și Femininul tău interior?”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Milionarul care credea în șamani
Milionarul care credea în șamani
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân