Stresul financiar: cum îi afectează pe copii

Stresul financiar îi poate afecta pe cei mici.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Stresul financiar: cum îi afectează pe copii

Stresul financiar este la ordinea zilei. Trăim o perioadă în care putem întâmpina probleme cu banii. Iar cei mici observă acest lucru, pentru că ne văd pe noi mai stresați, mai irascibili, mai îngrijorați. Iată ce aveți de făcut pentru a vă proteja copiii de anxietate.

 

Kathryn Grant, PhD, profesor de psihologie la Universitatea DePaul studiază modalități de a proteja copiii de efectele negative ale stresului. În urma studiilor sale, psihologul spune că cei mici sunt mai predispuși să se confrunte cu probleme de sănătate mintală dacă cresc într-o familie cu venituri mici sau cu datorii semnificative, spun psihologii. Copiii raportează că simt stres și anxietate, sunt vinovați pentru că nu au putut să ajute și sunt jenați că nu își pot permite ce își pot permite colegii. Cercetările efectuate de Grant arată că stresul financiar poate fi, de asemenea, greu de dus de copii, din cauza efectelor pe care le are asupra părinților, care se confruntă adesea cu propriul stres, anxietate sau depresie. Și problemele cu banii duc adesea la conflicte cu soțul sau partenerul, conflict care are efecte dăunătoare și pentru copii. A vorbi cu copiii despre bani le poate oferi șansa de a pune întrebări, de a-și exprima sentimentele și chiar de a se implica în soluții.

Iată sfaturi de la specialiști despre cum să-i sprijini cel mai bine pe copii în momente de stres financiar:

 

Întrebați-i pe copii cum se simt

 

Întrebați copiii despre emoțiile lor. Când copiii se confruntă cu stresul financiar din familie, pot fi îngrijorați că nu vor putea obține ceea ce au nevoie, se pot simți vinovați pentru că au nevoie de lucruri sau pot crede că problemele sunt vina lor. Copiii mai mici pot prezenta semne de suferință fizică, inclusiv dureri de stomac sau probleme cu somnul. Alte simptome pot include anxietate, furie sau încăpățânare.

 

Explicați problema și planul

 

Cercetările privind stresul la copii sugerează că gândirea pozitivă și proactivă poate ajuta copiii să se simtă mai confortabil. Începeți prin a transmite calm situația și explicați ce vreți să faceți: „Nu avem atât de mulți bani pe cât ne-am dori, dar avem un plan care ne va ajuta.” Abordați temerile și sentimentele de vinovăție cu afirmații liniștitoare precum: „Nu este vina voastră. Ne putem permite să vă oferim tot ce aveți nevoie, așa că încercați să nu vă îngrijorați pentru acest lucru.”

Încercați să evitați să spuneți „nu ne putem permite asta” și alte afirmații care transmit stresul de a nu avea suficienți bani. În schimb, subliniați importanța de a gândi un buget și de a nu fi risipitor. De exemplu: „Acesta ar putea să nu fie cel mai bun mod de a ne cheltui banii, pentru că știu că vrem să economisim pentru altceva.”

 

Recadrarea problemei

 

E important să nu vă comportați ca și cum n-ar exista o problemă. Când există stres financiar, implicarea copiilor în planul financiar al unei familii îi poate ajuta să simtă că iau măsuri. Aceasta poate însemna luarea unor decizii comune cu privire la cheltuieli și economii, inclusiv atunci când vine vorba de cadouri de sărbători, de exemplu.

 

Pe de altă parte, atunci când o problemă este în afara controlului unui copil –cum sunt dificultățile financiare, ar fi de ajutor să introducem activități care să le facă plăcere, o plimbare în natură, jocul cu un animal de companie, o baie fierbinte sau a găti împreună o mâncare preferată.

 

În cazul în care copilul menționează gânduri sau convingeri negative („lucrurile nu vor fi niciodată la fel” sau „nu vom mai fi fericiți niciodată”), utilizați un instrument psihologic cunoscut sub numele de „restructurare cognitivă”, care îl poate ajuta să recadreze situația în o lumină mai pozitivă. De exemplu: „Sunt și coborâșuri în viață, iar acesta este o perioadă grea. Dar putem face față acestei furtuni împreună și vom trecem peste ea.”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân