Experiențele stresante: 5 metode prin care le poți face față

Experiențele stresante îți pot afecta și sănătatea emoțională.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Experiențele stresante: 5 metode prin care le poți face față

Experiențele stresante sunt o parte normală a vieții, iar răspunsul la stres este un mecanism de supraviețuire. Atunci când stresul nu poate fi evitat sau devine cronic, răspunsurile noastre la stres ne pot afecta sănătatea fizică și mentală.

 

Iată 5 metode ce îți pot fi de ajutor atunci când treci prin anumite experiențe stresante.

 

Elimină factorii de stres

 

Experiența stresantă prin care treci poate avea niveluri diferite de stres. Iar acesta depinde de intensitatea situației și de persoana care o trăiește. Modul în care percepi și te gândești la un factor de stres poate avea, de asemenea, un impact mare asupra modului în care răspunzi sau te porți în acea experiență stresantă. Nu poți întotdeauna să scapi de o situație stresantă sau să evitați o problemă, dar poți încerca să reduci stresul pe care îl simți. Vezi dacă poți schimba situația poate renunțând la o anumită responsabilitate, schimbând mediul (deși este foarte greu să faci asta) sau  reevaluând standardele ori cerând ajutor.

 

Creează și dezvoltă prietenii

 

Studiile arată că sprijinul social puternic poate îmbunătăți rezistența la stres. Poți avea prieteni sau membri ai familiei ce pot fi buni să te asculte și să îți fie alături din punct de vedere emoțional. Poate să te ajute cu o vorbă bună sau să știi că îți pot oferi un sfat atunci când ai nevoie. Iar alții pot fi buni pe partea practică: să te ajute cu copiii, de exemplu ( fie să-i ia de la școală sau să stea cu ei când ai ceva urgent de rezolvat). Te ajută să te simți bine și să oferi tu sprijin celorlalți, doar să ai grijă să nu faci asta când ești epuizat cu ultima fărâmă de energie. Atunci când vrei să ajuți, fă-o după ce te-ai ajutat pe tine. Apoi, e important să te asiguri că nu ai în jurul tău un prieten care are nevoie de sprijin, dar nu-l oferă niciodată, pentru că acest tip de om îți poate crește nivelul de stres, poate deveni el însuși cel care te pune să treci printr-o experiență stresantă.

 

Încearcă să te relaxezi

 

Tehnicile de relaxare, respirație și meditație contracarează efectele nocive ale experiențelor stresante. Învață exerciții de respirație simple, de relaxare musculară progresivă sau exerciții de meditație ghidată. Îți poți face o rutină cu exerciții de respirație și meditație care te vor ajuta să treci mai ușor prin experiențele stresante. Acum sunt nenumărate studii care arată efectele benefice ale acestora pentru detensionare și pentru relaxare.

 

Fă activități care îți fac plăcere

 

Atunci când viața devine copleșitoare, avem tendința să renunțăm la ceea ce ne face plăcere. Însă a face acest lucru agravează stresul. Nu uita, oricât de ocupat ești, să faci ceva care îți aduce plăcere și bucurie. Citește o carte care-ți, uită-te la serialul preferat, fă o excursie într-un loc care știi că te încarcă cu energie, dansează pe melodia preferată. Și nu uita că râsul poate aduce beneficii atât sănătății mentale, cât și fizice.

 

Caută ajutor

Dacă te simți copleșit și tot ce ai făcut tu pentru tine simți că nu e pe atât de benefic pe cât ți-ai dori, mergi la un psiholog care te poate ajuta cum să gestionezi experiențele stresante. Un specialist în sănătate mintală te poate ajuta să identifici situațiile sau comportamentele care contribuie la stres și apoi să dezvolti un plan de acțiune pentru a schimba factorii de stres, a schimba mediul și a schimba modul în care ai învățat să răspunzi la experiențele stresante.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân