Singur/ă de sărbători?

De sărbători şi, în special de sărbătorile de iarnă, sentimentul de singurătate este mai puternic. O mare parte din oameni se simt singuri chiar dacă au în jur o familie sau prieteni. Există multe motive pentru care apare sentimentul de singurătate, explică psihoterapeutul Constantin Cornea.
  • Publicat:
Singur/ă de sărbători?

De sărbători şi, în special de sărbătorile de iarnă, sentimentul de singurătate este mai puternic. O mare parte din oameni se simt singuri chiar dacă au în jur o familie sau prieteni. Există multe motive pentru care apare sentimentul de singurătate, explică psihoterapeutul Constantin Cornea. 

Apropierea sărbătorilor nu aduce din păcate bucurie în sufletul tuturor. Există o categorie de persoane pentru care perioada sărbătorilor reprezintă o perioadă dificilă, cu stări depresive, cu lacrimi şi întrebări ce nu îşi găsesc răspuns. Aceştia sunt „cei singuri”. Cei care nu mai au pe nimeni, sau nu au o parteneră ori un copil alături. Toţi cei care în sufletul lor se consideră singuri, neînţeleşi, lipsiţi de afecţiune.

          Singurătatea este un sentiment greu de suportat. Chiar dacă vorbim despre lipsa partenerului, singurătatea în doi, singurătatea părinţilor care nu şi-au mai văzut copii sau nepoţii de foarte mult timp. Sau despre cei care suferă de o boală fizică şi sunt trişti pentru că nu mai pot sărbători aşa cum se cuvine.

          De aceea opinia psihologului este să aveţi grijă să vă pregătiţi din timp, să încercaţi să  găsiţi parteneri alături de care să vă bucuraţi de magia sărbătorilor. În acelaşi timp este bine să nu uitaţi de cei care va înconjoară şi care din diferite motive se simt singuri.

          Dacă credeţi că sentimentele negative ajung să vă domine, pe voi sau pe cei din jurul vostru, este bine să remarcaţi din timp următoarele stări:

•        Probleme cu poftă de mâncare: lipsa poftei de mâncare sau dorinţa de a mânca prea des.

•        Probleme cu somnul: adormiţi greu, vă treziţi obosiţi, visaţi urât

•        Dorinţa de a vă izola sau tendinţa de a refuză mai mult decât oricând orice varianta care presupune ieşirile în oraş.

•        Probleme sexuale: dorinţa sexuală crescută sau lipsa libidoului.

•        Tendinţa de a plânge des şi fără un motiv aparent

•        Apariţia unor dureri ciudate, fără legătură evidentă cu o afecţiune anume

•        Atac de panică, senzaţia că vă sufocaţi, că nu aveţi aer şi că inima bate foarte tare, atât de tare încât vă este frică să nu păţiţi un infarct sau un atac cerebral

          Dacă aveţi una dintre stările enunţate mai sus, sau orice altă stare care a apărut aparent din senin şi nu vă caracteriza până acum, pot fi semnale de alarmă. Indiferent dacă vorbim de stări fizice sau psihice care vă deranjează, apelaţi cu încredere la un psiholog. Este posibil să suferiţi un episod depresiv, sau diferite tulburări alimentare sau comportamentale, tocmai datorită faptului că, lumea din jurul vostru este cuprinsă de euforia sărbătorilor iar voi nu simţiţi decât o durere oarbă ce vă sfâşie sufletul. Nu vă gândiţi că stările vor trece de la sine după sărbători. Dacă le lăsaţi prea mult să vă cuprindă, chiar şi după ce sărbătorile au trecut, sechelele sufleteşti nu vă vor da pace…

          Soluţii pentru cei singuri de sărbători:

•        Verificaţi-vă agenda şi încercaţi să luaţi legătură din timp (nu pe ultima sută de metri), cu foşti colegi de şcoală, de muncă, ori cu persoane pe care le-aţi cunoscut ocazional şi întrebaţi-i ce planuri au ei sau prietenii lor de sărbători.

•        Încercaţi să mergeţi la spectacole, la film, la teatru, vizitaţi muzee

•        Faceţi sport şi dacă se poate căutaţi un sport care presupune şi socializare: tenis de masă sau de câmp, de exemplu

•        Faceţi o donaţie cât de mică la un centru de copiii, de bătrâni, ori unor familii nevoiaşe sau unor adăposturi de câini. Cine ştie poate nu vă întoarceţi singur…

•        Cumpăraţi-vă ceva ce v-aţi dorit de mult dar v-aţi gândit că nu vă permiteţi (dar nu exageraţi foarte tare…)

•        Dacă nu găsiţi persoana cu care să sărbătoriţi, mergeţi la evenimente organizate unde sunt mai multe persoane: restaurante, pensiuni, în ţară sau străinătate

          Ce este foarte important de remarcat, este tendinţa de a se retrage, de a se ascunde sau de a exagera cumva, a celor care se simt singuri de sărbători. Dacă nu reuşiţi să aplicaţi una dintre soluţiile prezentate mai sus, luaţi legătură cu un psiholog. Cu siguranţă acesta vă va ajuta să vă faceţi sărbătorile fericite.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”