Sănătatea mintală în timpul sărbătorilor: cum o gestionezi

Sănătatea mintală poată avea de suferit în timpul sărbătorilor.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Sănătatea mintală în timpul sărbătorilor: cum o gestionezi

Sănătatea mintală, echilibrul ei, e o dorință pentru pentru mulți dintre noi. Cu atât mai mult, când vin sărbătorile. Pentru mulți oameni, veselia sezonului de vacanță este de obicei eclipsată de stres, anxietate și sănătate mintală precară. Nu ești singur în această relație dulce-amăruie cu sezonul sărbătorilor.

 

Deși pregătirea pentru impact este o strategie decentă pentru a-ți proteja sănătatea mintală în timpul festivităților, nu trebuie să te simți prins în acest moment pentru totdeauna. Iată câteva idei care s-ar putea să te ajute să treci cu brio peste Sărbători, fără să-ți deteriorezi echilibrul mintal.

Expune-te la lumină!

Subestimăm valoarea expunerii la lumina soarelui în viața noastră de zi cu zi și nivelurile de energie pe care aceasta ni le oferă. Lunile mai reci și mai sumbre pot face dificilă menținerea într-o dispoziție psihică pozitivă, spun mai multe studii.

Dacă te simți slăbit și letargic în timpul sărbătorilor, un motiv simplu ar putea fi lipsa expunerii la soare. Pentru unii dintre noi, tristețea determinată de întuneric se poate agrava și se poate transforma în depresie sezonieră sau tulburare afectivă sezonieră. Persoanele cu depresie sezonieră se confruntă de obicei cu simptome de depresie, cum ar fi tristețe, energie scăzută și pierderea interesului pentru activitățile pe care le plăceau cândva. Unii oameni pot experimenta, de asemenea, modificări ale apetitului sau greutății, probleme de somn și sentimente de deznădejde sau lipsă de valoare.

Planifică petrecerea de sărbători!

Obligațiile ne depășesc în perioada sărbătorilor. În loc să facem ceea ce ne dorim cu adevărat, ne simțim presați să stăm cu oameni cu care altfel nu am alege să petrecem timpul. Suntem expuși anumitor declanșatori de dependență și uneori suntem forțați să redeschidem capitole din viața noastră pe care credeam că le-am lăsat în urmă.

Este important, de asemenea, să renunțăm la evenimente la care nu dorim să mergem. Învață să spui „nu” petrecerilor la care tii că nu te vei simți bine: fie pentru că vor fi acolo persoane cu care nu vrei să petreci timpul, fie știi că se consumă prea mult alcool sau prea multă mâncare și vrei să te ferești de asta. În schimb, ia în considerare organizarea unei mese restrânse, cu cei dragi. Petrece vacanțele cu oamenii iubiți sau chiar singur, făcând ceva ce dorești să faci cu adevărat.

Stabilește-ți un buget!

Când spiritul festiv apare, logica se scufundă, în timp ce prețurile (și generozitatea ta) cresc. Planificarea din timp a cheltuielilor te va ajuta să gestionezi banii în această cea mai scumpă perioadă a anului.

Apelează la ajutor de specialitate!

Discuția cu un terapeut înainte și după vacanță poate schimba viața persoanelor care echivalează vacanțele de sărbători cu durere, anxietate și/sau flashback-uri emoționale. Terapia te poate ajuta să nu mai asociezi cu ceva negativ sărbătorile, permițându-ți să formezi noi amintiri pe care să le prețuiești.

 

Foto: Unsplash, Brooke Lark

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân