Putem face un mincinos să nu mai mintă?

Este, oare, posibil ca un mincinos să nu mai mintă?
  • Publicat:
Putem face un mincinos să nu mai mintă?

Un prieten mincinos te poate frusta și te vei întreba de ce face asta. Cu toții am spus cel puțin o dată în viață câte o minciunică, poate chiar una mai mare și… e perfect normal. Însă una e să spui rar câte o minciună nevinovată și alta e să minți în mod constant, repetat și nu pare că ar avea vreun leac. Ce putem face în acest caz, mai ales dacă acel om este un cunoscut? Iată ce spun specialiștii:

Oamenii care spun minciuni ca parte a interacțiunilor lor normale cu ceilalți sunt capabili să ofere o varietate de scuze pentru a-și justifica faptul că mai spun și minciuni. Aceste minciuni pot varia de la o mică „abatere” a adevărului până la minciuni care fie servesc drept interese financiare, fie aduc cu sine un alt fel de avantaj. Psihologii spun că doar psihopații mint fără regret. Ceilalți oameni trec, probabil, printr-o serie de procese de conștiință.

Iar atunci când minciunile oamenilor sunt specifice anumitor tipuri de înșelăciune, noi cercetări sugerează cum să-i “aduci” spre sinceritate.

Transformarea mincinosului într-o persoană cinstită
Problema modului în care oamenii raționalizează comportamentul necinstit poate fi privită în termeni de „imagine de sine morală”, conform unei noi lucrări a lui Demetris Christodoulou și colegii de la Universitatea din Sydney (2022). Aceștia au abordat frauda companiilor de asigurări. Și s-au oprit în special la comportamentul înșelător al fumătorilor care, atunci când solicită o nouă poliță de asigurare de viață, încearcă să obțină rate mai mici. Când se aplică pentru o nouă poliță, rata este determinată de factorii care ne expun statistic la un risc mai mare de a dezvolta boli cronice. Prin urmare, majoritatea fumătorilor ar fi motivați să nu spună că au acest obicei nesănătos.
În aceste cazuri, se pare că minciuna este o „decizie rațională”, susțin ei, dar pentru a evita „costurile psihologice care pot apărea atunci când oamenii se comportă imoral”, majoritatea aplicanților se angajează într-un „comportament irațional din punct de vedere economic”, spunând adevărul.

Cu toate acestea, nu toată lumea aderă la acest nivel de moralitate. Pentru cei care cred că pot scăpa, totuși, cu minciunile legate de obiceiurile lor nesănătoase, nu există nimic care să-i oprească.

Convertirea mincinoșilor: este posibilă?

Înainte ca minciuna prietenului tău să înceapă să se răspândească în interacțiunile tale, este necesar să-și schimbe imaginea morală de sine. În schimb, dacă tu ești vinovatul, poate fi propriul tău simț al decenței care are nevoie de o repornire. Studiul australian menționat mai sus sugerează cum ai putea începe să îndeplinești aceste obiective.

În primul rând, cei care mint fac mai ușor asta dacă cei pe care-I mint (sau suferă în urma minciunii) sunt persoane fără chip și fără nume. Pentru a se gândi de două ori înainte de a returna un produs gata stricat, mincinosul are nevoie de o imagine clară a persoanei care va fi vătămată în urma minciunii sale.

Specialiștii spun că mincinosul trebuie să și-l imagineze pe lucrătorul care deschide produsul disfuncționale returna. În situația care implică înșelăciune față de un supraveghetor, efectul comportamentului înșelător asupra acestuia ar trebui să fie și mai evident. Chiar și dincolo de a-și imagina indivizii care ar putea suferi, rezultatele manipulării de acest tip sugerează faptul că mincinosul ar trebui să se gândească că face acest lucru pentru a-I ajuta pe alții, că minciuna lui e necesară pentru un bine mai mare, al mai multor oameni.

În cazul în care mincinosul încearcă să se strecoare într-un muzeu fără să plătească biletul de intrare, de exemplu, aici, corelația dintre minciună și binele mai mare al organizației este și mai evidentă.

 

În concluzie, deși restabilirea sentimentului de moralitate și decență al celor care mint, mai ales a celor care mint sistemul, poate fi o provocare, există și situații în care mincinoșii pot fi întorși din drum.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
8 riscuri ce merită să ți le asumi
8 riscuri ce merită să ți le asumi
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan