Probleme de concentrare: ce factori le pot declanșa

Află ce anume îți creează probleme de concentrare.
  • Publicat:
Probleme de concentrare: ce factori le pot declanșa

Indiferent dacă suferiți de ADHD sau pur și simplu aveți probleme de concentrare din când în când, lumea de astăzi este plină de distractori care ne distrug concentrarea. Iată o listă cu acești factori care ne deconcentrează și, astfel, poate reușiți să îi eliminați pentru a fi mai productive, dar și mai odihnit și echilibrat mental și emoțional!

Este ușor să vă conectați cu prietenii – și să vă deconectați de la serviciu – de multe ori pe oră. Însă fiecare actualizare a stării pe rețelele de socializare vă afectează gândirea și vă poate face să vă simțiți sleiți de puteri atunci când reluați munca.

Telefonul mobil

Este cel mai perturbator instrument pe care îl avem mereu la îndemână! Un număr limitat de oameni reușeșc să ignore telefonul mobil, mai ales notificările sau apelurile și să se concentreze asupra muncii. Cu toate acestea, preluarea unui apel nu numai că vă costă timpul pe care îl petreceți vorbind – ci vă poate întrerupe și diminuna, de asemenea, avântul pe care îl aveați în muncă.

Mai multe sarcini în același timp

Dacă v-ați însușit arta multitasking-ului, probabil că simțiți că faceți mai multe lucruri, în mai puțin timp. Gândiți-vă mai bine, spun experții, pentru că acesta poate genera probleme de concentrare. Cercetările sugerează că, în realitate, pierdem timp ori de câte ori îți schimbăm atenția de la o sarcină la alta. Rezultatul final constă în faptul că realizarea a trei proiecte simultan durează de obicei mai mult decât realizarea lor unul după altul. Plus că noile descoperiri din neuroștiință arată faptul că multitasking-ul poate duce la demență și Alzheimer.

Oboseala

Oboseala poate face crea probleme de concentrare, chiar și atunci când aveți puține distrageri. Studiile sugerează că prea puțin somn poate afecta atenția și memoria pe termen scurt.

Foamea

Creierul nu se poate concentra fără combustibil, așa că sărind peste mese – în special peste micul dejun – nu facem decât să ne tăiem singuri elanul. Cercetările arată că memoria pe termen scurt și atenția suferă atunci când muncim, dar nu luăm masa.

Depresia

Majoritatea oamenilor tind să considere tristețea ca fiind semnul distinctiv al depresiei. Cu toate acestea, Institutul Național de Sănătate Mintală spune că dificultatea de concentrare este unul dintre cele mai frecvente simptome. Dacă întâmpinați probleme de concentrare și vă simțiți de asemenea trist, fără speranță sau indiferent, este posibil să vă confruntați cu depresie.

Medicația

Din păcate, unele medicamente utilizate pentru tratarea depresiei pot interfera cu concentrarea noastră. Același lucru este valabil și pentru multe alte medicamente. Discutați cu medicul sau farmacistul pentru a verifica dacă un medicament sau un supliment pe care îl luați vă poate afecta concentrația.

ADHD

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) nu este doar o problemă printre copii. Mai mult de jumătate dintre copiii cu ADHD continuă să manifeste simptome și ca adulți. Semnele clasice sunt o durată scurtă de atenție și probleme de concentrare asupra sarcinilor.

Plictiseala

Unele dintre sarcinile pe care trebuie să le îndeplinim în fiecare zi sunt mai interesante decât altele. Cele plictisitoare vă pot face să vă pierdeți atenția în doar câteva minute, făcându-vă extrem de vulnerabil la distrageri.

Valul de gânduri

Este greu să vă concentrați asupra muncii dacă vă faceți griji cu privire la sarcinile pe care trebuie să le îndepliniți, la treburile casnice sau alte probleme din viața personală. Gândurile de orice fel pot fi o distragere extrem de puternică.

Stresul

Când simțiți că aveți prea multe pe cap, poate deveni extrem de dificil să vă concentrați pe sarcinile individuale. Stresul afectează semnificativ corpul. Este posibil să resimțiti chiar și tensiune la nivelul umerilor, dureri de cap sau palpitații – toate acestea putând să vă îndepărteze capacitatea de concentrare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân