Pozitivismul toxic și cele 5 afirmații care îți fac mai mult rău decât bine

  • Publicat:
Pozitivismul toxic și cele 5 afirmații care îți fac mai mult rău decât bine
Sursa foto: shutterstock

Să citești cărți de dezvoltare personală sau să asculți materiale motivaționale nu este un lucru rău. Însă nu toate sfaturile pozitive sunt și benefice pe termen lung. Astăzi vom vorbi despre pozitivismul toxic și despre replicile aparent inofensive care, în anumite contexte, îți vor face mai mult rău decât bine.

Ce este pozitivismul fals și de ce îți poate face acesta rău?

Conform specialiștilor, pozitivismul toxic nu este altceva decât o falsă asigurare venită din partea cuiva care îți poate spune „vei trece și peste asta” după ce cineva drag ție a plecat din viața ta sau „toate au o rezolvare” după ce ți-ai pierdut locul de muncă sau casa în care ai locuit. Știi și tu că nimic nu se va rezolva de la sine. Așadar, astfel de replici nu vor face decât să îți facă rău. Iată alte câteva exemple de afirmații care se încadrează, de fapt, la pozitivism toxic.

O să depășești! Cu toții am trecut prin asta!

La o prima strigare, pare o dovadă onestă de susținere. În fapt, această încurajare poate crea o presiune în plus pe umeri celui care a trecut recent printr-o experiență ce încă îl afectează.

Încearcă să folosești alte cuvinte în astfel de situații. Ca de pildă, spune așa: „Înțeleg că este o situație dificilă și că nu e deloc ușor să treci peste. Dă-ți timp și mergi mai departe doar atunci când ești cu adevărat pregătită”.

Se poate și mai rău!

Da, dacă ajungi să te uiți în stânga și-n dreapta, vei ajunge și tu la această concluzie. Că se poate și mai rău. Însă acest gând nu va ajuta pe nimeni, ba dimpotrivă. Când cineva suferă, este centrat pe propria suferință. Gândul că undeva, cineva se află într-un context mult mai cumplit, nu îi va îmbunătăți situația. 

Încearcă să vezi partea plină a paharului!

E perfect în regulă atunci când se întâmplă ceva neplăcut să nu ne concentrăm atenția exclusiv pe lucrurile negative, ci să încercăm să le observăm și pe cele pozitive. Însă acest fapt te poate păcăli. Poți ajunge să ignori problema reală și să te prefaci că totul e bine, chiar și atunci când totul se năruie în jurul tău de fapt.

Toate se întâmplă cu un motiv!

Faptul că totul capătă un sens, chiar și-n urmă evenimentelor mai puțin plăcute, este un lucru ce va fi realizat de către cel afectat mai târziu. Însă, negarea suferinței celeilalte persoane nu face decât să înrăutățească lucrurile. O persoană care suferă are nevoie de suport emoțional și nu de explicații!

Nu mai fii atât de negativă!

Viața este construită de așa natură încât de-a lungul ei vei experimenta atât lucrurile extraordinare, cât și pe cele mai puțin plăcute. E firesc și natural să fie așa.

Să traversezi perioade negative din când în când poate aduce cu sine și o sumedenie de lecții prețioase. Lecții ce te vor ajuta să apreciezi lucrurile bune din viața ta, în fapt!

Surse: Telegraph, Planet Mindful, Positive Psychology

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân