Obiceiul creativ care ar putea ține la distanță simptomele de demență, chiar dacă îl începi mai târziu în viață

  • Publicat:
Obiceiul creativ care ar putea ține la distanță simptomele de demență, chiar dacă îl începi mai târziu în viață

Muzica face minuni pentru starea ta de spirit, dar știai că ar putea oferi un impuls creierului tău? De fapt, potrivit unor cercetări noi, a cânta, și nu doar a asculta muzică, are un efect pozitiv asupra cogniției tale, chiar dacă deja manifești semne de demență.

Ce spun studiile despre rolul muzicii în tulburările cognitive

Pentru o nouă meta-analiză publicată în Journal of the American Geriatrics Society, s-au examinat nouă studii cu 495 de participanți cu vârsta peste 65 de ani care au tulburări cognitive ușoare (TCU) sau demență. Studiile au evaluat în mod specific adulții mai în vârstă cu TCU care au participat la improvizații muzicale, au cântat, au cântat la instrumente sau au fost implicați în alte forme de creație muzicală.

Tulburarea cognitivă ușoară a fost definită ca „o stare preclinică între îmbătrânirea cognitivă normală și boala Alzheimer”. 

Demența, un termen umbrelă pentru diverse simptome cognitive legate de vârstă, a fost definită ca o „boală debilitantă care poate altera dramatic aspectele cognitive, emoționale și sociale ale vieții unei persoane”.

Concluzia? A face muzică are un efect mic, dar semnificativ statistic asupra funcționării cognitive, cum ar fi gândirea și memoria, afirmă autorii studiului.

Asta pentru că acțiunea de a cânta activează simultan mai multe zone ale creierului. Practic, ești nevoit să coordonezi mișcările motorii cu sunetele pe care le auzi și cu modelele vizuale ale partiturilor muzicale. Muzica a fost numită un „antrenament complet al creierului” și este unică pentru că pune în joc mai multe sisteme simultan.

Ce efecte pozitive mai are muzica

Ca bonus, obiceiul de a face muzică a avut și un efect pozitiv asupra stării de spirit și a calității vieții, așa că nu ezita să începi să cânți, indiferent de vârstă. Fie că este vorba de a cânta într-un cor, de a participa la o sesiune de tobe sau de înscrierea la un curs online de muzică în care înveți să compui, este important să participi activ la procesul de creație muzicală.

Desigur, reconectarea cu chitara care a adunat praf în dulapul tău este doar un pas pe care îl poți face pentru a-ți menține mintea ascuțită. Și cu cât începi mai devreme, cu atât mai bine: din adulții mai în vârstă care nu au încă boala Alzheimer, 15% au, cel mai probabil, tulburare cognitivă ușoară. Până la 38% dintre ei vor dezvolta apoi Alzheimer în decurs de cinci ani, notează cercetătorii.

Pentru a reduce riscul de demență, este, de asemenea, important să fii activ în majoritatea zilelor săptămânii, să urmezi o dietă de tip mediteranean, să rămâi în contact social cu cei dragi și să ceri ajutor pentru problemele de sănătate cronică, cum ar fi depresia, colesterolul crescut și tulburările de somn. Toate acestea contează în timp, asigurând un trup și o minte sănătoasă pentru mulți ani de acum înainte.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân