6 lucruri extraordinare care se întâmplă când râzi

  • Publicat:
6 lucruri extraordinare care se întâmplă când râzi

Este adevărat că râsul este cel mai bun medicament? Iată ce se întâmplă în corpul tău atunci când râzi în hohote: 

Fața

Cincisprezece mușchi din fața ta se contractă în timpul râsului și are loc inclusiv stimularea mușchiului mare zigomatic (acela care îți ridică buza superioară), motiv pentru care poți distinge un râs autentic de unul nesincer.

Respirația

Râsul îmbunătățește aportul de aer bogat în oxigen, stimulând inima, plămânii, mușchii și creierul. Într-un acces de râs, sistemul tău respirator răspunde prin închiderea parțială a epiglotei în laringe, determinând intrarea neregulată a aerului. Lupta pentru oxigen este același motiv pentru care fața îți devine roșie sau prietenul tău scoate niște sunete cel puțin amuzante.

Metabolismul

Un râs sincer stimulează metabolismul. Din păcate, nu este adevărat că râsul arde mai multe calorii decât alergatul, dar tot arde 10–40 calorii în plus pentru fiecare 10–15 minute de râs. Ar trebui să râzi continuu timp de până la trei ore pentru a arde un pachet de chipsuri sărate.

Inima

Râsul îți crește ritmul cardiac cu 10 până la 20 la sută, în timp ce, în același timp, îți scade tensiunea arterială și poate reduce riscul de atac de cord. Este o modalitate simplă de a trăi mai mult și de a te bucura efectiv de timpul pe care îl ai.

Inteligența

Studiile au arătat că oamenii obțin scoruri mai bune la teste de memorie și cogniție după o repriză bună de râs. Acest lucru se datorează, probabil, oxigenului suplimentar care stimulează circulația sângelui (și a nutrienților esențiali) prin creier.

Fericirea

O criză serioasă de râs nu doar reduce semnificativ hormonul stresului cortizol (alt motiv pentru care tensiunea ta arterială scade), ci și eliberează un val de hormoni ai fericirii precum endorfinele și dopamina, care ar putea ajuta la stabilizarea stării tale de spirit. Râsul poate ajuta la controlarea nivelurilor de serotonină din creier, similar cu ceea ce fac antidepresivele, spun specialiștii.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân