6 moduri în care muzica îți îmbunătățește sănătatea mintală

  • Publicat:
6 moduri în care muzica îți îmbunătățește sănătatea mintală

Fă-ți mintea mai ascuțită și lasă-ți spiritul să zboare. Așa că, indiferent de ce îți place – fie că este Ed Sheeran sau Mozart – lasă muzica să-ți îmbunătățească starea de bine. În secunda în care apeși „play”, vibrațiile care se simt trimit semnale nervoase care îți traversează creierul, declanșând o serie de reacții care ar putea să:

Îmbunătățească starea de spirit

Amigdala, care acționează ca un depozit de emoții în creier, analizează rapid acordurile și tonurile pentru a determina dacă muzica îți place – și cât de pasionant va fi răspunsul tău. Dacă simți ritmul, nucleul accumbens, un jucător important în sistemul de recompense din creier, eliberează dopamina, neurotransmițătorul responsabil cu starea de bine. (Da, același neurotransmițător implicat în toate felurile de plăceri intense.)

Declanșează amintiri

Celulele nervoase care se activează împreună se leagă împreună – așa că data viitoare când asculți această melodie, creierul tău îți poate aduce aminte ce făceai și cum te simțeai când ai auzit-o ultima oară. Este o conexiune puternică: atunci când te simți trist, pune o melodie dintr-un timp mai fericit.

Stimulează gândirea

Muzica este o experiență intelectuală, deci pentru a înțelege și aprecia complexitatea sa, trebuie să folosești gândirea. Mai exact, cortexul prefrontal, centrul gândirii executive din creier. Acesta poate fi motivul pentru care ascultarea muzicii este adesea legată de o mai bună funcționare a creierului.

Calmează stresul

Ascultarea unei muzici liniștitoare poate ajuta corpul să reducă producția de hormoni de stres, precum cortizolul sau epinefrina. (În timp, nivelurile ridicate ale acestora îți pot afecta sănătatea.) Melodiile relaxante pot determina, de asemenea, încetinirea ritmului cardiac sau pot crește capacitatea de a respira mai profund.

Ajustează metabolismul

Sunetele relaxante ar putea crește producția de hormon de creștere, care, la rândul său, contribuie la un metabolism sănătos. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, la menținerea sub control a inflamațiilor periculoase – aspect crucial pentru un sistem imunitar sănătos.

Calmează percepția durerii

Toate tipurile de muzică par să aibă un efect momentan de diminuare asupra durerii și anxietății. Deci, dacă te afli în scaunul dentistului și te temi de ceea ce urmează să se întâmple, pornește playlist-ul tău preferat.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân