Oamenii depresivi interpretează mesajele în mod negativ

Oamenii depresivi au deja o părere proastă despre ei.
  • Publicat:
Oamenii depresivi interpretează mesajele în mod negativ

Cum interpretează oamenii depresivi ambiguitatea în relațiile de zi cu zi? Ei bine, se pare că în comparație cu celelate persoane, cele care suferă de depresie manifestă adesea mai puține prejudecăți cu conotație pozitivă (de exemplu, interpretează foarte rar un zâmbet ca fiind un flirt romantic), dar mai multe prejudecăți negative (de exemplu, interpretează o încruntare ca un semn sigur de dezaprobare și respingere).

Mecanismele din spatele distorsiunilor de interpretare în depresie implică cel mai probabil procese cognitive de ordin superior, spun specialiștii, care se bazează în mod natural pe procese cognitive de bază, cum ar fi atenția, memoria de lucru (adică memoria pe termen scurt) și memoria pe termen lung.

 

Teoria schemelor

Teoria schemelor propusă de Aaron Beck sugerează că oamenii depresivi invocă în mod frecvent amintiri care conțin convingeri negative autoreferențiale (de exemplu, „Sunt un eșec”/ „Nu sunt bun de nimic”). Aceste scheme negative ghidează modul în care persoanele depresive interpretează informațiile ambigue sau chiar și informațiile pe care și le amintesc cu o ușoară dificultate. La rândul lor, acestea întăresc schemele dezadaptative. De exemplu, persoanele depresive au mai multe șanse să interpreteze o problemă ca fiind un semn de slăbiciune personală și să o folosească pentru a-și confirma părerile negative despre ele însele.

A acorda atenție potențialelor consecințe negative ale acțiunilor sau a face interpretări negative nu sunt întotdeauna procese disfuncționale și dezadaptative. În unele situații, pesimismul este adaptativ, în timp ce optimismul exacerbat și nejustificat este sau poate fi dezadaptativ. De fapt, gândirea negativă ar putea fi benefică atunci când scopul este pregătirea pentru situații neprevăzute. Ceea ce este disfuncțional cu adevărat este mai degrabă lipsa de flexibilitate în revizuirea interpretării negative, în loc de  interpretarea negativă în sine.

Cum pot prejudecățile de interpretare să conducă la depresie?

Interpretările negative inflexibile ale ambiguității pot duce la depresie prin efectele lor asupra reglării emoțiilor. Prejudecățile de interpretare negative ar putea duce la uzarea emoțiilor pozitive și/sau la niveluri ridicate de tristețe și alte emoții negative, cum ar fi frica și furia. Prejudecățile de interpretare influențează totodată și relațiile de zi cu zi. Ele contribuie la probleme interpersonale, la comportamente ostile, certuri și la reducerea angajamentului social. De ce?

Un răspuns poate consta în faptul că distorsiunile cognitive și prejudecățile de interpretare determină o interpretare negativă a comentariilor sau comportamentelor celor din jur și, ca urmare, persoanele care se simt vizate încep să interpreteze totul într-o manieră care nu favorizează socializarea (de exemplu, devenind critice față de interlocutor sau refuzând să se apropie de acesta). Aceste răspunsuri provoacă reacții negative la rândul lor din partea interlocutorilor, subminează relațiile și astfel agravează depresia în cele din urmă.

Tratamentul pentru depresie și distorsiunile de interpretare în depresie

Persoanele diagnosticate cu depresie interpretează adesea situațiile ambigue într-un mod negativ și inflexibil, luând orice comentariu personal. De exemplu, atunci când unei persoane deprimate care a adoptat o nouă coafură i se spune „Arăți diferit”, el sau ea ar putea interpreta afirmația în felul următor: „Ești urât” sau „Nu poți face nimic bine”.

Aceste interpretări „au sens” pentru persoana în cauză, ea simțindu-se deja neatractivă, incompetentă și fără valoare. Așa cum am menționat și anterior, nu este greșit să acordăm atenție indiciilor negative sau să luăm în considerare interpretările negative ale diverselor evenimente. Problema reală constă în gândirea inflexibilă, automată și de tipul alb-negru.

În astfel de situații, cel mai important este să:

 

Acordăm atenție atât informațiilor pozitive, cât și celor negative.
Integrăm în mod flexibil informațiile pozitive în convingerile negative pe care le avem, astfel încât să dezvoltăm o înțelegere mai amplă și mai precisă a lor.
Vestea bună este că modificarea distorsiunilor de interpretare poate îmbunătăți starea de depresie, promovând procesarea flexibilă și eficientă a informațiilor, deschizând ușa către noi posibilități pentru fericire și o bunăstare generală, durabilă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân