Gândul despărțirii de iubit te sfâșie? Cum să faci față mai ușor anxietății schimbărilor

 Sfatul psihologului Valeria Vârlan despre acceptarea schimbărilor este surpinzător.
  • Publicat:
Gândul despărțirii de iubit te sfâșie? Cum să faci față mai ușor anxietății schimbărilor
Schimbarea - teamă de nou sau șansă pentru dezvoltare? Foto: Shutterstock

Deși schimbarea este singura constantă în viața omului, tocmai asta ne sperie. Și fie că vorbim despre schimbări la locul de muncă, schimbări de locuință, schimbări de oraș, schimbări de țară, schimbări în viața sentimentală acestea sperie. Și chiar provoacă anxietate, depresie. Însă despărțirile sau schimbările trebuie private și din alte puncte de vedere, nu doar prin emoția momentului.

”Despărțirile sunt adesea alegeri pe care nu le face doar celălalt, ci însuși sufletul nostru. În imensa lui înțelepciune, poate simți că și-a încheiat călătoria devenirii alături de un alt suflet și îl așteaptă altceva. Însă uneori, fiind prea prinși în mecanismele de apărare și rezistențele minții egotice, nu auzim acest mesaj al sufletului nostru. Ceea ce ne face să trăim dramatic și dureros despărțirea cu pricina, ca și cum ni s-a luat ceva/despărțirea este ceva rău ce ni se întâmplă, decis unilateral de celălalt” explică Valeria Vârlan, psiholog și psihoterapeut integrativ acreditat european.

Sentimente ca teama, anxietate sunt normale când avem de a face cu schimbări?

Multe persoane sunt cuprinse de teamă, frică, stări de anxietate atunci când trebuie să facă față unor schimbări.

”Anxietatea se poate diminua atunci când înțelegem că nimic nu se întâmplă împotriva noastră. Există o înțelepciune a sufletului nostru (aflat în permanentă conexiune cu Sursa a tot ceea ce Este), prin care primim ghidare în fiecare clipă, iar înțelepciunea sufletului este dincolo de orice „antrenament” posibil al minții noastre. Când ne lăsăm ghidați de suflet, acționăm dintr-un spațiu al iubirii și nu al fricii, pentru că avem în permanență „harta” cu noi și „știm” mereu unde este „acasă” a explicat psihologul.

Cum să ne adaptăm mai ușor la schimbări?

Depinde de modul în care privim viața. Dacă privim doar prin prisma atașamentului, schimbările dor. Dacă privim prin prisma faptului că lumea este în continuă mișcare și că fiecare clipă este unică, se schimbă rezultatul percepției. ”În fiecare clipă ceva moare: clipa prezentă moare pentru noi, pentru a face loc următoarei clipe, care ne poate aduce orice: inclusiv surprize imens de frumoase pe care mintea noastră nu le poate închipui, pentr că nu le-a mai trăit niciodată. Magia începe acolo unde încetează frica. Când renunți la ceea ce crezi că știi, încetezi să mai fii condus de trecut și faci loc universului să te surprindă. Când tot ceea ce crezi că știi se sfârșește, se reinstalează inocența și intri în abundența momentului prezent. Acolo unde te așteaptă o infinitate de posibilități” a încheiat psihologul.

Valeria Virlan, foto arhiva personală
Valeria Vîrlan, foto arhiva personală
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân