Ești tot timpul pe pilot automat? 5 obiceiuri matinale care te ajută să încetinești ritmul

Treci prin propria viață cu viteza acceleratului? Iată 5 obiceiuri care te pot ajuta să încetinești și să-ți găsești pacea în fiecare zi.
  • Publicat:
Ești tot timpul pe pilot automat? 5 obiceiuri matinale care te ajută să încetinești ritmul
Shutterstock

Te bucuri de fiecare clipă sau treci prin propria viață cu viteza acceleratului? Următoarele obiceiuri mici te pot ajuta să încetinești și să-ți găsești pacea în fiecare zi.

Trecerea prin viață cu un ritm accelerat, încercând să îți îndeplinești obligațiile profesionale și să bifezi aspecte ce țin de viașa personală te pot face, de fapt, să nu vezi, să nu auzi, să nu îmbrățișezi ceea ce experimentezi. De bucurie nici nu mai încape vorba.

De exemplu, doar dacă te întrebi: auzi vreodată cu adevărat ceea ce îți spun ceilalți sau ești ocupat cu multitasking, având în minte propriile tale conversații în timp ce oamenii din jur îți vorbesc?

Te bucuri de fiecare moment? Ești prezent în fiecare moment pe care îl trăiești sau mai degrabă ești un martor?

Stresul suplimentar pe care l-a adus pandemia de coronavirus, conflictele internaționale care se desfășoară lângă noi, amenințarea constantă a schimbărilor climatice, și trăsăturile epocii moderne în ansamblul eu, toate îngreunează poate mai mult ca oricând modul cum îți trăiești fiecare zi.

Dacă vrei să ai, totuși, o experiență de viață bogată, să simți plenitudine, următoarele cinci sugestii te-ar putea ajuta. Nu, nu sunt schimbări capitale, din contră, dintre cel mai mărunte.

1. Fii aici acum.

Timp de 10 minute în fiecare dimineață, concentrează-te în tot ceea ce faci, având un scop precis.

De exemplu, dacă te speli pe dinți, fii atent la periuța de dinți. Uită-te cu adevărat la ea. Uită-te cum pui pasta de dinți pe perie. Observă fiecare detaliu. Gândește-te la felul în care te speli pe dinți.

Astfel, îți antrenezi mintea pentru a-și canaliza atenția pe lumea ta exterioară, în loc să trăiești în interiorul minții gândindu-te la trecut sau la viitor, ratând exact ceea ce ai cu siguranță: momentul prezent.

2. Nu mai vorbi.

Timp de 10 minute în fiecare dimineață, retrage-te într-un moment de liniște. Observă când ai tendința să vorbești și ce vrea, de fapt, mintea ta să spui.

Observă-ți tendința de a răspunde repede la întrebările care îți sunt adresate, poate chiar fără să le asculți până la capăt. Lasă-ți spațiu până la răspuns.

3. Alege-ți cuvintele cu atenție.

Exersează o pauză de câteva secunde înainte de a intra într-o conversație, de a face comentarii, de a răspunde sau de a adresa o întrebare.

Când simți că îți dorești să spui ceva, începe cu o pauză scurtă. Gândește-te la ceea ce dorești să spui, apoi alege-ți cu atenție cuvintele.

Mulți dintre noi ne temem când o conversație are momente de respiro, fiindu-ne teamă că în acel spațiu al tăcerii, alții se vor simți deveni incomod sau ne vor judeca.

4. Ascultă tăcerea.

Concentrarea mentală pe tăcere te trage ca un vacuum în momentul prezent.

Iar mintea are nevoie de concentrarea atentă și alertă pentru a se elibera de fluxul de gânduri care vin și pleacă, constant.

Ascultă liniștea dintre cuvintele pe care le auzi.

Primele cinci minute ale fiecărei dimineți pot fi acordate acestui tip de practică (pe care o poți repeta de-a lungul zilei ori de câte ori simți nevoia să te recalibrezi).

5. Prefă-te că participi la un reality-show.

Da, poate suna ușor straniu.

Însă, pentru a-ți ajuta mintea să conștientizeze ce se întâmplă „chiar acum”, trebuie să îi permiți să urmărească fiecare acțiune.

Vorbește despre tine de parcă ai descrie o scenă dintr-un film sau precum ai scrie o carte.

De exemplu, „Acum stă la laptop în dormitorul ei, tastând. Scrie un articol despre cum îi poți ajuta pe alții să practice mindfulness. Are picioarele sub cuvertură.”

Încearcă. Vei fi uimit de cât de multă viață vei primi înapoi – și cât liniștit te vei simți – atunci când îți îndrepți concentrarea minții asupra tot ceea ce experimentezi, moment de moment.

Citește și: Cum să-ți faci un tratament spa acasă pentru o relaxare totală

Sursă: today.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân