Depresia aniversară – de ce ne „pocnește” suferința fix când ar trebui să fim fericiți și cum depășim această stare

Depresia aniversară poate avea un impact semnificativ asupra comportamentului și bunăstării emoționale.
Depresia aniversară - de ce ne „pocnește” suferința fix când ar trebui să fim fericiți și cum depășim această stare
Foto: Shutterstock

Ce este depresia aniversară

Aniversările pot declanșa o gamă largă de emoții, atât pozitive, cât și negative. De exemplu, aniversarea unui eveniment plin de bucurie, precum o nuntă sau nașterea unui copil, poate fi un moment de sărbătoare și fericire. Cu toate acestea, aniversările unor evenimente mai dificile sau traumatice, cum ar fi pierderea unei persoane dragi, un divorț, o boală gravă sau un eveniment tragic, pot aduce sentimente de tristețe sau depresie.

Conceptul „depresie aniversară” nu este un diagnostic clinic recunoscut de domeniul psihiatriei sau psihologiei, însă poate să apară ca manifestare a unei stări de tristețe sau suferință emoțională, pe care unii oameni o pot simți în preajma aniversării unui eveniment semnificativ sau traumatizant din viața lor, care a avut un impact profund asupra bunăstării emoționale.

În aceste perioade aniversare, oamenii se pot simți mai deprimați, mai anxioși sau mai copleșiți decât de obicei, deoarece li se „trezesc” emoțiile dificile asociate cu evenimentul trecut. Este important să rețineți că aceste sentimente nu sunt neobișnuite și pot fi o parte normală a procesului de doliu sau de vindecare.

Despre diferența dintre depresia aniversară și tristețe sau alte forme de depresie, factorii declanșatori, manifestările și metodele de gestionare a acestei stări emoționale vorbim în continuare cu Laura Crăciun, psihoterapeut și psiholog clinician Neuroaxis.

Depresie aniversară sau depresie clinică?

CSID: Cum se diferențiază „depresia aniversară” de alte forme de depresie?

Depresia clinică este o afecțiune de sănătate mintală pe termen lung care poate persista indiferent de date sau evenimente specifice, caracterizată prin sentimente persistente de tristețe, deznădejde și lipsă de interes sau plăcere în activitățile zilnice. Poate dura săptămâni, luni sau chiar ani.

Depresia clinică nu este neapărat legată de un anumit eveniment sau aniversare. Poate apărea independent de orice dată sau interval de timp.

Diagnosticul și tratamentul depresiei clinice implică de obicei un profesionist în sănătate mintală care evaluează simptomele persoanei, durata acestora și impactul lor asupra vieții de zi cu zi.

Depresia aniversară este un termen folosit pentru a descrie o creștere temporară a simptomelor depresive sau a suferinței emoționale care apare în jurul aniversării unui eveniment semnificativ sau traumă. De obicei este temporară și tinde să fie resimțită cel mai intens în jurul datei aniversare și poate să scadă intensitatea emoțiilor negative odată cu trecerea timpului.

Tristețe sau depresia aniversară?

CSID: Cum poate o persoană să distingă între sentimentele normale de tristețe asociate cu aniversarea unui eveniment și simptomele semnificative ale depresiei aniversare?

Tristețea normală a pierderii și depresia aniversară sunt experiențe emoționale legate, dar diferă în ceea ce privește factorii declanșatori, durata și intensitatea lor.

Tristețea:

  • poate să apară ca răspuns la pierderea sau moartea unei persoane dragi și este declanșată de diverși factori, cum ar fi aniversarea morții lor, amintirile persoanei sau evenimentele importante din viață, la care nu mai participă;
  • durerea și tristețea în urma unei pierderi pot fi episodice și pot dispărea în timp; chiar dacă durerea nu va dispărea niciodată complet, ea devine în general mai gestionabilă cu timpul și pot fi mai multe momente de pace și acceptare;
  • intensitatea tristeții în urma unei pierderi poate varia foarte mult de la o persoana la alta și depinde de natura relației cu defunctul, circumstanțele pierderii și mecanismele de adaptare ale omului.

Depresia aniversară:

  • este declanșată în mod specific de aniversarea unei pierderi sau a unei traume semnificative, iar starea emoțională negativă tinde să se intensifice în jurul momentului aniversării – este adesea mai limitată în timp și tinde să atingă apogeul în jurul datei aniversare (poate dura câteva zile sau săptămâni înainte și după aniversare);
  • emoțiile sunt intense și sunt legate în mod specific de aniversare – se poate simți copleșitor și poate fi însoțit de simptome de depresie, cum ar fi starea de spirit scăzută persistentă, pierderea interesului pentru activități și modificări ale somnului și ale apetitului.

Este important de reținut că durerea este un proces extrem de individualizat, iar oamenii pot experimenta o gamă largă de emoții și reacții atunci când se confruntă cu pierderea unei persoane dragi, în special în preajma aniversarilor.

Persoanele predispuse la depresia aniversară

CSID: De ce anumite persoane sunt mai susceptibile să experimenteze depresie aniversară decât altele?

Unele persoane pot fi mai predispuse să experimenteze ceea ce este adesea numit „depresie aniversară” sau „reacție aniversară” din cauza unei combinații de factori psihologici, emoționali și situaționali.

Putem vorbi despre câteva aspecte generale pentru care unii oameni ar putea fi mai predispuși la acest fenomen, cum ar fi:

  • Personalitatea și factorii psihologici, diferențele individuale în ceea ce privește rezistența și structura psihologică pot influența modul în care cineva răspunde la emoțiile legate de aniversare. Unii oameni pot fi mai predispuși la ruminare sau să se oprească asupra evenimentelor trecute.
  • Sensibilitatea emoțională, astfel că unii oameni sunt în mod natural mai sensibili emoțional sau empatici. Ei pot trăi în mod ceva mai intens emoțiile și pot fi mai în acord cu semnificația aniversărilor și sentimentele asociate.
  • Doliul neprocesat înseamnă că o persoană nu și-a procesat sau rezolvat pe deplin durerea legată de o anumită pierdere sau eveniment traumatic, aniversarea acelui eveniment poate aduce acele emoții nerezolvate în prim-plan.
  • În situația în care persoanele au traume sau pierderi anterioare, ele pot fi mai susceptibile de a experimenta depresie legată de aniversare. Evenimentele traumatice pot lăsa un impact emoțional de durată, iar aniversarea poate declanșa rememorarea acestor amintiri și a emoțiilor asociate.
  • Persoanele cărora le lipsesc strategiile de coping adaptativ gestionează mai dificil perioada de depresie aniversară, pentru că le lipsesc modalitățile sănătoase prin care pot gestiona distresul emoțional, iar lupta cu emoțiile negative poate fi mai dificilă.
  • Factorii de mediu, cum ar fi schimbările sezoniere, vacanțele și alți factori externi pot influența starea de spirit și pot exacerba simptomele depresive pentru unele persoane. Acești factori declanșatori externi pot coincide cu datele aniversare, intensificând răspunsurile emoționale.
  • Persoanele cărora le lipsește o rețea de sprijin social puternică pot fi mai vulnerabile la impactul emoțional al aniversărilor, deoarece este posibil să nu aibă prieteni sau familie la care să apeleze pentru confort și înțelegere.
  • Evenimentele de viață stresante în curs de desfășurare pot agrava impactul emoțional al unei aniversări și pot crește probabilitatea de a experimenta simptome depresive.
  • Credințele și practicile culturale sau religioase pot influența modul în care indivizii percep și răspund la aniversări, pierderi și durere.

Factori care declanșează depresia aniversară

CSID: Pot fi evenimentele pozitive, cum ar fi zilele de naștere, asociate cu această afecțiune?

Factorii declanșatori diferă de la persoană la persoană, însă putem vorbi de câteva categorii mai cuprinzătoare, cum ar fi: aniversarea în sine poate produce amintiri, care sunt însoțite de emoțiile asociate evenimentului, retrăirea unor momente, perioadele de sărbători pot fi o provocare pentru persoanele care au pierdut pe cineva drag, ritualurile de aniversare, unii oameni au ritualuri sau tradiții asociate cu aniversarea, cum ar fi vizitarea unui loc memorial sau organizarea unei ceremonii de comemorare. Aceste ritualuri pot intensifica emoțiile.

De asemenea, depresia aniversară mai poate fi resimțită și în situații care ar putea fi valorificate ca fiind pozitive, cum ar fi sărbătorirea unei zile de naștere, însă s-a observat că pe măsură ce persoanele înaintează în vârstă, sărbătorirea poate fi umbrită de problemele de sănătate fizică, pierderea celor dragi, schimbări în rolurile sociale și un sentiment de nostalgie pentru tinerețea lor.

Este important să recunoaștem că, deși tristețea și depresia pot apărea la bătrânețe, ele nu sunt o parte normală sau inevitabilă a îmbătrânirii. Mulți adulți în vârstă continuă să ducă o viață împlinită și fericită. Mai mult, atitudinile și convingerile culturale despre îmbătrânire pot varia, iar unele culturi pot pune un accent mai mare pe respectarea și prețuirea persoanelor în vârstă.

Rolul amintirilor în depresia aniversară

CSID: Ce rol joacă amintirile și legăturile emoționale cu evenimentele sau perioadele aniversare în apariția acestei forme de depresie?

Amintirile joacă un rol crucial în depresia aniversară din mai multe motive:

  • aniversarea unui eveniment semnificativ poate declanșa amintiri asociate cu acel eveniment. Aceste amintiri pot fi vii și încărcate emoțional, aducând înapoi sentimentele și experiențele din trecut. De exemplu, aniversarea morții unei persoane dragi poate readuce în minte amintirile ultimelor momente sau evenimentele care au dus la dispariția lor.
  • amintirile poartă adesea o rezonanță emoțională puternică. Emoțiile legate de memoria evenimentului pot reapărea și se pot intensifica în timpul aniversării, contribuind la sentimente de depresie și durere. Oamenii se pot simți copleșiți de emoțiile asociate cu amintirile, ceea ce face dificil să facă față.
  • poveștile de viață neterminate pe care unele persoane le pot avea rămânând cu probleme nerezolvate, lucruri nespuse sau nefăcute. Aceste probleme pot reapărea în timpul aniversării, provocând suferință. De exemplu, dacă au existat conflicte nerezolvate sau emoții neexprimate cu o persoană dragă decedată, aniversarea dispariției lor ar putea aduce aceste probleme în prim-plan.

Semnele depresiei aniversare: cum se manifestă

CSID: Cum poate depresia aniversară să afecteze comportamentul, starea emoțională și relațiile? Există un tipar comun în experiențele acestora?

Depresia aniversară poate avea un impact semnificativ asupra comportamentului și bunăstării emoționale a unui individ. Intensitatea și manifestarea acestor efecte pot varia de la persoană la persoană, dar sunt câteva moduri comune în care depresia aniversară poate afecta comportamentul și emoțiile:

  • schimbări de dispoziție manifestate prin stări de tristețe, anxietate, furie, o stare de amorțeală sau detașare emoțională;
  • iritabilitatea crescută este obișnuită, deoarece indivizii se pot lupta să-și gestioneze emoțiile – micile supărări sau frustrări care s-ar putea să nu le fi deranjat alteori pot deveni declanșatoare;
  • sensibilitate crescută – persoanele pot deveni mai sensibile la amintirile despre evenimentul semnificativ sau pierderea asociată cu aniversarea;
  • dificultate de concentrare, putând fi afectată funcționarea cognitivă, îngreunând concentrarea și îndeplinirea sarcinilor;
  • izolarea – depresia aniversară poate duce la retragere și izolare socială, unii indivizi se pot izola de activitățile sociale, prieteni și familie, deoarece le poate fi dificil să explice sau să-și împărtășească sentimentele cu alții;
  • modificări ale tiparelor de somn, cum ar fi insomnia sau somnul excesiv, pot apărea deoarece persoanele pot experimenta gânduri negative sau coșmaruri legate de eveniment – tulburările de somn pot exacerba și mai mult suferința emoțională;
  • schimbări ale apetitului – unele persoane pot experimenta modificări ale apetitului, ducând la supraalimentare sau pierderea poftei de mâncare – mâncatul emoțional sau neglijarea de a mânca din cauza durerii poate afecta sănătatea generală;
  • simptome somatice, cum ar fi dureri de cap, tensiune musculară, oboseală și alte simptome fizice legate de stres;
  • risc crescut de probleme de sănătate mintală – depresia aniversară poate declanșa sau exacerba afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi tulburarea depresivă majoră sau tulburarea de stres post-traumatic (PTSD).

Depresia aniversară este un răspuns normal la un eveniment semnificativ, iar aceste reacții comportamentale și emoționale fac parte din procesul de doliu. Totuși, dacă aceste simptome persistă pentru o perioadă lungă sau devin copleșitoare, este esențial să căutați ajutor profesional de la un terapeut, consilier sau psihiatru.

Terapie pentru depresia aniversară

CSID: Ce instrumente sau tehnici utilizate în practica clinică pot ajuta persoanele care se confruntă cu depresie aniversară să își gestioneze mai bine starea?

Depășirea sau o gestionare mai bună a unei stări depresive survenite în urma unei pierderi, a unui eveniment dificil sau unei traume necesită adesea o combinație de tehnici psihoterapeutice și strategii de autoîngrijire.

În prezent există multiple forme de terapie care au abordări specifice și pentru depresia aniversară sau perioada de doliu.

În primul rând, omul are nevoie de un spațiu sigur și empatic, pentru a putea să se deschidă, să se simtă în siguranță, înțeles și împreună cu psihoterapeutul să poată să exploreze trăirile, emoțiile, amintirile și gândurile legate de aniversare.

Cu ajutorul psihoterapeutului, persoana poate să își recapete scopul vieții, să învețe să își gestioneze gândurile negative, iraționale, disfuncționale și să le înlocuiască cu altele mai echilibrate și mai realiste; să evite izolarea socială; să învețe să ceară ajutorul familiei, prietenilor sau mediului social; să găsească împreună ritualuri pentru a comemora amintirea celui pierdut, să învețe tehnici de relaxare și mindfulness, utilizarea scrisorilor de încheiere a unor situații sau a perioadei de doliu.

De asemenea, participarea în cadrul grupurilor de suport este foarte utilă pentru astfel de situații.

Însă eficiența acestor tehnici poate varia de la o persoană la alta și este important ca persoana aflată în suferință să aibă un demers psihoterapeutic care este adaptat la nevoile și circumstanțele fiecărei situații.

În plus, practicile de autoîngrijire, cum ar fi menținerea unui stil de viață sănătos, exercițiile regulate și asigurarea unei rețele puternice de sprijin de prieteni și familie, pot completa tehnicile psihoterapeutice în gestionarea depresiei aniversare.

Este recomandată de asemenea asistența pe termen lung, pentru că depresia aniversară nu se limitează la o anumită dată, ci poate persista pentru o perioadă lungă.

Sprijinul familiei și al prietenilor, esențial

CSID: Care este rolul suportului social în depășirea depresiei aniversare? Cum pot familia și prietenii să îi susțină pe cei afectați?

Suportul social joacă un rol vital în a ajuta persoanele să facă față depresiei legate de perioade aniversare, oferind confort emoțional, asistență practică și un sentiment de conexiune. De asemenea, poate servi ca factor de protecție împotriva simptomelor depresive mai severe și prelungite, încurajând persoanele să caute ajutor atunci când este nevoie.

Suportul social poate fi util din mai multe perspective:

  • sprijinul social îi poate ajuta pe oameni în scopul validării lor emoționale, să poată să normalizeze starea în care se află, să se simtă înțeleși și să fie ajutați să își identifice starea depresivă;
  • confort emoțional și ajutor din partea prietenilor, familiei și grupului social, aceștia putând oferi un sentiment de ușurare și apartenență, un spațiu sigur pentru ca oamenii să-și poată exprima emoțiile. Prietenii și familia pot ajuta cu sarcini sau responsabilități care pot deveni mai provocatoare pentru individ în acest timp, reducând stresul și copleșirea.
  • distragerea atenției prin implicarea în activități sociale și petrecerea timpului cu cei dragi pot oferi o pauză binevenită de la gândurile și sentimentele legate de aniversare. Implicarea în interacțiuni sociale pozitive poate îmbunătăți starea de spirit și bunăstarea mentală.
  • îi pot încuraja să caute ajutor specializat dacă simptomele depresive devin severe sau prelungite;
  • prevenirea izolării sociale, prin crearea unor oportunități de conexiune și interacțiune socială;
  • creșterea stimei de sine și încrederea în sine, persoanele afectate simțind că au o rețea de oameni cărora le pasă de ele;
  • crearea unor perspective noi și diferite asupra situației, cu ajutorul sugestiilor sau moduri alternative de a gândi despre eveniment;
  • existența unui sistem de sprijin puternic poate contribui la bunăstarea mentală și emoțională pe termen lung a unui individ. Construirea și menținerea relațiilor pozitive pot îmbunătăți reziliența psihologică generală și pot reduce riscul de depresie continuă.

Poate fi prevenită depresia aniversară?

CSID: Cât de importantă este conștientizarea personală în gestionarea depresiei aniversare? Există modalități eficiente pentru a preveni reapariția simptomelor în anii următori?

Înțelegerea și recunoașterea unei stări depresive legate de aniversarea unui eveniment pot fi provocatoare, deoarece pot fi trăite o mulțime de emoții și gânduri negative, iar aceste stări se pot instala treptat, fiindu-i dificil omului să își dea seama că starea lui se deteriorează, însă putem preveni instalarea unei depresii clinice recunoscând din timp câteva semnale de alarmă.

Sunt câteva aspecte care ne pot semnala existența unei depresii aniversare, cum ar fi:

  • lipsa interesului pentru activități care anterior erau plăcute;
  • o stare de sensibilitate emoțională crescută;
  • iritabilitate, uneori poate fi și furie;
  • modificări ale comportamentului legat de igiena somnului;
  • modificări ale apetitului;
  • somatizările precum durerile de cap, tensiune musculară, oboseală, tulburări digestive;
  • capacitate de concentrare scăzută;
  • dorință de retragere socială;
  • consum de alcool sau substanțe;
  • alte modificări ale stării generale a persoanei

Toate aceste stări sunt normale și prezente în procesul de pierdere. Însă atunci când durata este îndelungată, intensitatea este exacerbată, iar funcționalitatea de zi cu zi a omului este afectată, toate acestea manifestându-se în afara perioadei aniversare și fără să fie legate de evenimentul traumatic, este necesar să se ceară ajutor specializat.

Solicitați ajutor și sprijin – este un semn de putere!

CSID: Puteți oferi câteva sfaturi pentru cei care simt că se confruntă cu depresie aniversară sau pentru cei care doresc să sprijine pe cineva care trece prin această experiență?

Pentru cei care trec printr-o astfel de stare, le-aș sugera să fie răbdători și blânzi cu ei înșiși.

Vindecarea de durerea pierderii și gestionarea depresiei aniversare necesită timp și este important să își permită să trăiască suferința pierderii, să învețe să își exprime emoțiile, prin mijloace creative, cum ar fi jurnalul, arta sau muzica, să acorde atenție îngrijirii de sine înainte de perioada aniversară, incluzând somnul de calitate, alimentație sănătoasă, activitate fizică, folosirea unor tehnici de relaxare, cum ar fi respirația profundă sau tehnici de mindfulness, să își creeze ritualuri sau tradiții personale la aniversare, să planifice din timp cum vor să își petreacă acea perioadă, de exemplu, ar putea să își programeze activități sau ritualuri care onorează memoria persoanei sau evenimentului.

Să nu uităm că experiența fiecărei persoane cu privire la depresia aniversară este unică și, prin urmare, nu există o soluție universală. Ceea ce funcționează cel mai bine poate varia în funcție de persoană, așa că este important să explorați diferite strategii și să căutați sprijinul care rezonează cel mai mult cu nevoile și preferințele voastre. Nu trebuie să treceți singuri prin această perioadă dificilă, iar să solicitați ajutor și sprijin este un semn de putere!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Laura Crăciun - Psihoterapeut și psiholog clinician
Laura Crăciun este psihoterapeut și psiholog clinician, cu experiență și cu interes îndreptat spre pacienții cu boli neurologice. A acumulat peste 1.000 de ore de experiență în terapie, concentrându-se pe psihoterapia cognitiv-comportamentală, evaluarea clinică pentru psihodiagnostic ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân