Cum să susții o persoană pe care o bănuiești că e în depresie?

Răspund la această întrebare un medic psihiatru și două paciente care au trecut prin depresie.
  • Publicat:
Cum să susții o persoană pe care o bănuiești că e în depresie?
foto: Shutterstock

Dacă ceri ajutor la un medic, aproape orice problemă de sănătate ai avea, pe jumătate problema este rezolvată. Dar în depresie fix asta nu ai, capacitatea de a te ajuta, de a cere ajutor. În depresie ești ”lipsit” de mâini și de picioare. Depresia e o afecțiune care te roade din interior. Și efectiv nu poți cere ajutor. Ce pot face cei din jur pentru a veni în sprijinul unui pacient cu depresie?

 

Unde pot cere ajutor persoanele care cred că sunt în depresie? ”Persoanele care prezinta simptome de depresie se pot adresa medicului psihiatru direct sau medicului de familie care le va da o trimitere către medicul psihiatru” explică dr Cristian Marinescu, medic primar psihiatru cu peste 20 de ani experiența in urgenta psihiatrică și medicina legală.

Și totuși dacă pacientul chiar nu are această putere să ceară de unul singur ajutor, ce e de făcut?

”Într-adevăr un pacient cu depresie severă poate să nu mai aibă energia de a se duce la medicul psihiatru. În acest caz rudele, prietenii îl pot ajuta să se prezinte la un consult, eventual o internare pentru a se putea începe tratamentul antidepresiv. Acest ajutor, în astfel de situații, este crucial ” a mai explicat dr Cristian Marinescu.

Cum consideră foști pacienți cu depresie că familia și prietenii ar putea ajuta o persoană cu depresie

Am întrebat și două paciente care au trecut prin depresie cum consideră că persoanele dragi ar putea da o mână de ajutor dacă observă simptomele depresiei.

”În primă fază, dacă cei din jur văd ca cineva este în depresie, să nu îi spuna că o să fie bine. Un om care e în depresie nu o să fie capabil în momentul de față să înțeleagă faptul că o să fie bine, și asta o să îi facă mai mult rău. Sugerez să fie cineva lângă persoana aflată în depresie indiferent de ce poate să zica, să fie acolo, pur și simplu. Uneori, aflat în depresie ai nevoie de cineva care pur și simplu să fie acolo, fără a zice nimic, fără a face nimic, doar să fie acolo, pentru a se diminua sentimentul de singurătate.” consideră Viorica Vicicu, fostă pacientă.

 

Cum poate fi susținută o mamă cu depresie post natală din punctul unui mame care a trecut prin depresia post partum?

”Foarte important este partenerul. Și să recunoască semnele instalării depresiei. Și să înțeleagă că este doar o perioadă scurtă de care chiar te poți bucura. Să înțeleagă că nimeni nu este perfect. Că toți greșim. Că nu suntem la niciun fel de întrecere.

Că suntem foarte diferiți și reacționam diferit. Că presiunile care vin din exterior ar trebui tratate cu indiferență. Că iubirea este foarte diferită atunci când apare copilul. Că sunt schimbări majore și ireversibile care fac parte din firescul nostru, al oamenilor.

Și, în general, e important să se simtă iubite. Și apreciate pentru ceea ce fac. Fără a fi speciale neapărat. Da, sună simplist și romanțat. Dar e nevoie de fapte. Și gesturi mărunte care pot face minuni” consideră A.M.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân