Dr. Mihaela Sescioreanu, pneumolog – după o carieră de succes de 20 de ani în SUA, s-a întors acasă pentru a fi medic pentru poporul român

Un medic de origine română cu o carieră la cel mai înalt nivel în SUA, atât ca medic cu 4 specializări, cât și ca director de spital, cu premii precum  ”Cel Mai Bun Profesor al Anului” în 2010 și în 2018 s-a reîntors în România să profeseze.
  • Publicat:
Dr. Mihaela Sescioreanu, pneumolog – după o carieră de succes de 20 de ani în SUA, s-a întors acasă pentru a fi medic pentru poporul român
Dr Mihaela Sescioreanu, foto arhivă

În plină pandemie, dr. Mihaela Sescioreanu vine să împărțășească din vastele sale cunoștințe colegilor medici, studenților și să trateze pacienții români. Am aflat cât de sinuos a fost traseul unui medic la început de drum, venit din România în Statele Unite ale Americii, unde medicina și tehnologia sunt și au fost mult mai avansate. Doamnelor, domnișoarelor și domnilor, vă prezentăm povestea medicului Mihaela Sescioreanu.

CSÎD: Când ați știut că doriți să practicați medicina?

Dr. Mihaela Sescioreanu: Dintotdeauna am fost pasionată de medicină – de când eram copil, de la joaca de-a doctorul cu păpuși de când eram un mic copil, până la absolvirea Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila – Magna Cum Laude, prima din clasă, în anul 1995.

Împinsă de o dorință puternică de a practica medicina, de a învăța din ce în ce mai mult și de a lucra cu tehnologie de cel mai înalt nivel, am decis să părăsesc România și am emigrat în Canada în anul 1997, apoi m-am stabilit în Statele Unite.

CSÎD: Cum ați reușit să pătrundeți în sistemul medical american?

Dr. Mihaela Sescioreanu: Deși nu cunoșteam aproape deloc limba engleză, eram tânără, ambițioasă și avidă de studiu. Am promovat toate examenele de la USMLE (United States Medical License Exam) printre cei mai buni 10% și am aplicat pentru rezidențiat în Statele Unite ale Americii.

La primul interviu – Pontiac, Michigan – am fost acceptată pe loc și mi s-a oferit o poziție în programul de Medicină Internă pentru Medici Rezidenți al Spitalului Saint Joseph Mercy Oakland. Zbăntându-mă într-o țară nouă, vorbind o limbă nouă și cu un sistem medical la un nivel superior față de cel cu care crescusem în România, fără experiență clinică, am reușit nu doar să termin primul an de Rezidențiat, dar am fost aleasă Cel mai bun Medic Rezident Intern al anului.

De ce a ales specializarea Pneumologie?

CSÎD: Puteați să vă alegeți orice specialitate medicală. De ce pneumologie?

Dr Mihaela Sescioreanu: Dragostea pentru pneumologie și îngrijire critică a început în primul meu an de rezidențiat, în timp ce luam parte la diferite acțiuni în Pneumologie și Terapie Intensivă.

În anul 2000, surprinsă și șocată, mă simțeam de parcă aș fi fost în altă lume, pe altă planetă, înconjurată de mașinării numite ,,ventilatoare” pe care nu le mai văzusem niciodată.

Până în momentul respectiv, pentru mine, pneumologia însemnase doar TBC (tuberculoza) și Terapie Intensivă, dar ulterior am descoperit că pneumologia reprezintă o ramură deosebit de complexă a medicinei, mai mult decât m-aș fi gândit vreodată, cu boli precum: sarcoidoza, fibroza pulmonară, dar și cu transplant de plămâni și multe altele.

”Terapia Intensivă, cea mai dificilă ramură a medicinei”

CSÎD: Deci pe lângă Pneumologie, în acea vreme ați căpătat experiență și în Terapie Intensivă…

Dr Mihaela Sescioreanu: Terapia Intensivă a fost cea mai dificilă ramură a medicinei, dar în același timp aducea și cele mai mari satisfacții. Mereu am pus foarte multe întrebari, întotdeauna am lucrat din greu și eram dornică de a învăța din ce în ce mai mult. Astfel, la sfarșitul celui de al doilea an de rezidențiat, m-am hotărât să aplic pentru programul de Pneumologie și Terapie Intensivă. O ramură care ne ambiționa pe mulți dintre noi. O ramură care necesita muncă grea, dedicare și foarte mult timp.

CSÎD: Pe lângă munca intensă, ce v-a motivat în acea perioadă?

Dr Mihaela Sescioreanu: Ceea ce mă atrăgea și îmi dădea adrenalina de care aveam nevoie era sentimentul că ajut oamenii care păreau lipsiți de orice speranță și că fac tot ce îmi stă în putință să le dau speranțele de care aveau nevoie, ca pot să îi salvez. Lumina din ochii pacienților și din ochii familiilor lor era tot ce am visat vreodată.

CSÎD: Ce a urmat?

Dr Mihaela Sescioreanu: Am aplicat pentru Parteneriat la Spitalul Henry Ford, unul dintre cele mai bune spitale din America în ramura Pneumologiei și Terapiei Intensive. Drept recompensă pentru munca grea și ambiția de care am dat dovadă toată viața, după ce am aplicat o singură dată, un singur interviu, am fost primul rezident din ultimii 51 de ani, de la Spitalul Sfântul Joseph Mercy Oakland care a fost acceptat ca partener în acest program de prestigiu.

Munca mea și pasiunea pentru medicină nu doar că au continuat, dar au evoluat pe perioada parteneriatului. Mentorul meu a fost Președintele ACCP (Colegiul American de Medicină Toracică) – Dr. Kvale Paul.

În timpul parteneriatului meu am scris mai multe lucrări și am avut prezentări la diferite conferințe, cum ar fi ACCP/ATS ( Colegiul American de Medicină Toracică/Societatea Toracică Americană).

”Mica mea țară natală devenise centrul mondial în materie de Pneumologie și Terapie Intensivă.”

CSÎD: În tot acest timp vă mai gândeați la țara natală?

Dr Mihaela Sescioreanu: Permanent. Și mi-aș fi dorit să pot face ceva pentru țara mea.

Astfel, am aflat că Dr. Kvale Paul a inițiat cursuri pro-bono în America de Sud. Rușinoasă, dar destul de curajoasă, am întrebat dacă este posibilă organizarea unui curs pro-bono în Romania, o țară mică de pe hartă, necunoscută multor americani. Astfel un alt vis a devenit realitate! În 2005, câțiva medici și profesori de renume mondial, din domeniul pneumologiei, au fost prezenți la Târgu Mureș, timp de o săptămână, pentru cursul pro-bono. Mica mea țară natală devenise centrul mondial în materie de Pneumologie și Terapie Intensivă. Cuvintele nu pot descrie cât de fericită și mândră eram să fiu Român.

Dr. Sescioreanu are patru specializări medicale

CSÎD: În prezent aveți certificare în patru specialități medicale…

Dr Mihaela Sescioreanu: În aceeași perioadă am avut oportunitatea de a mă specializa în Somnologie. În 2006, acea mică fată româncă era certificată cvadruplu: Medicină Internă, Pneumologie, Terapie Intensivă și Somnologie.

Am decis să mă întorc la spitalul unde am început ca medic rezident și mi-am continuat cariera ca Specialist până în septembrie 2021 când am decis să mă întorc acasa, în România.

CSÎD: V-ați implicat și în activitatea universitară?

Dr Mihaela Sescioreanu: Generații după generații, studenți și rezidenți au învățat sub supravegherea mea. În toți acești ani am predat și am pregătit studenții și rezidenții pentru ABIM ( Consiliul American de Medicină Internă), precum și pentru alte examene, supervizând prezentări pentru diferite conferințe.

Completam ture în Terapie Intensivă zilnic, cu o echipă formată din studenți, rezidenți, farmaciști, terapeuți respirator, nutriționiști și asistenți medicali.

De două ori a primit premiul pentru ”Cel mai bun profesor al anului” în SUA

CSÎD: Cu o carieră care a acoperit arii atât de vaste, pneumologia a rămas totuși specialitatea de care ați fost atașată cel mai mult

Dr Mihaela Sescioreanu: Am participat în mod activ la tot ce înseamnă Pneumologie, am avut consultații pulmonare atât în cabinetul personal cât și la spital, efectuând multiple proceduri, inclusiv bronhoscopie. Ca parte a Consiliului responsabil cu Tumorile, am participat la decizii cu privire la diferite protocoale, publicații și tratamente ale cancerului pulmonar.

Începând cu 250 de bronhoscopii până la sfârșitul anului 2006, ca sa pot fi certificată ca Pneumolog, am continuat cu diferite proceduri, inclusiv intervenții pulmonare ca biopsii, TBNA ( Biopsie TransBronhială Aspirată prin ac – sub supervizarea Dr. Wang – inventatorul TBNA) , TBBX (biopsii transbronhiale), EBBX (Biopsii endobronhiale) și alte proceduri. Am realizat și supervizat un întreg spectru de teste funcționale pulmonare, cum ar fi: PFT, testul celor 6 minute de mers și Testarea complexă cardio-pulmonară prin exerciții.

CSÎD: Ați avut satisfacții la fel de mari și în cariera universitară?

Dr Mihaela Sescioreanu: Am primit premiul pentru Cel Mai Bun Profesor al Anului în 2010 și în 2018. Predatul a devenit o parte din viața mea și una dintre cele mai mari realizări ale mele.

CSÎD: Ați simțit că toată munca și dedicarea vă sunt apreciate în sistemul medical american?

Dr Mihaela Sescioreanu:  Da. În 2014 am devenit Directorul Medical al unității de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Sfântul Joseph Mercy Oakland, Pontiac, Michigan. În 2018, am preluat și funcția de Director Medical al centrului de Pneumologie și Recuperare din cadrul aceluiași spital. Am fost aleasă și Director de Calitate al unității de Specialitate. Pe lângă toată experiența mea clinică, am căpătat și o considerabilă experiență în domeniul administrativ.

Cu tot succesul din SUA, în inima medicului român era tot… România

CSÎD: De când a început pandemia de Covid-19, specialitatea Pneumologie este una dintre cele mai căutate. Cum ați resimțit ultima perioadă?

Dr Mihaela Sescioreanu: Experiența mea clinică și administrativă au fost accentuate de contextul COVID-19. Munca, timpul, dedicarea, disponibilitatea continuă și lupta cu ,,necunoscutul” au pus un semn pe cariera mea.

Dar, deși aveam totul, am început să simt că ceva lipsea. Brusc am realizat că îmi era dor de casă. Chemarea țării mele, chemarea ,,acasă” devenise mai puternică decât vocea tuturor realizărilor mele profesionale.

CSÎD: Cum ați luat decizia să vă întoarceți?

Dr Mihaela Sescioreanu: Drumul către succesul pe care l-am avut în America nu a fost unul ușor, dar decizia de a lăsa totul în urmă și de a mă întoarce în țara natală a fost și mai grea. COVID-19 a schimbat fața Pneumologiei și Terapiei Intensive din România. Acesta a fost momentul care m-a determinat complet să mă întorc acasă.

Sunt aici, acasă! Cu o dorința arzătoare de a fi medic pentru poporul nostru, de a fi profesor pentru studenții nostri. Permiteți-mi să încep această aventură și ajutați-mă să devină realitate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân