Ce diferențe sunt între baby blues și depresie post-partum? Explică un psihiatru

Depresia postpartum trebuie tratată de un specialist în sănătate mintală.
  • Publicat:
Ce diferențe sunt între baby blues și depresie post-partum? Explică un psihiatru
foto: Shutterstock

”Depresia post-partum este depresia instalată după naștere. Este o afecțiune serioasă, dar tratabilă, care implică sentimente de tristețe extremă, indiferență și/sau anxietate, precum și schimbări ca nivel de energie, somn și apetit. Prezintă riscuri pentru mamă, dar și copil” explică dr. Mihai Bran, medic psihiatru. Am aflat prin ce se diferențiază baby-blues – stări care apar după ce o femeie naște și depresia post-partum (depresia post natală).

CSÎD: Cum descrieți acele baby-blues, despre care se vorbește foarte des în asociere cu proaspetele mame?

Dr. Mihai Bran: Deși pot include un mix de emoții ce pot diferi de la femeie la femeie, principalele întâlnite sunt: tristețea excesivă, anxietatea, stresul, schimbările de dispoziție.

Stările de baby blues nu ar trebui să dureze mai mult de 2 săptămâni de la naștere

CSÎD: Cât e normal să dureze stările baby blues?

Dr. Mihai Bran: Simptomele pot începe la 2 până la 3 zile (maxim 5) după nașterea copilului. Durează de obicei 10 zile, dar uneori poate ajunge până la 14 zile postpartum. De cele mai multe ori, blues-ul bebelușului dispare natural de la sine, dar aceste marje de timp pot varia ușor, in funcție de fluctuațiile hormonale și de particularitățile emoționale ale fiecărei mame.

Semne și simptome pentru baby blues și depresia post-partum

CSÎD: Cum faci diferența între primele semne ale depresiei post partum și baby blues?

Dr. Mihai Bran: Cum spune și întrebarea, ne uităm la semne, la simptomatologia emoțională și la diferetele dintre ele și la durata (mult mai lungă în cazul depresiei):

În cazul Baby Blues…

Starea ta de spirit se schimbă rapid de la fericire la tristețe. Într-un minut, mama poate trece de la a se simți minunat la a  plânge pentru că simte că nu se ridică la înălțimea așteptărilor. Mama nu are poftă să mănânce sau să aibă grijă de ea pentru că este epuizată.

Se simte iritabilă, copleșită și anxioasă și poate trece la bucurie extremă, brusc.

Când este depresia postpartum…

Mama se simte fără speranță, tristă, lipsită de valoare sau singură tot timpul și plânge des. Nu simte că face o treabă bună în calitate de mamă.

  • nu se conectează cu bebelușul său
  • nu poate mânca, dormi sau avea grijă de bebelușul său din cauza disperării sale copleșitoare. Poate avea  anxietate, dar și atacuri de panică.

 

Dr. Mihai Bran: „Copiii vin să lege cuplul bine sudat, dar pot să scoată la iveală diverse emoții negative dacă cuplul nu e solid”
Dr Mihai Bran, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”