Dr. Mihai Bran: Cum să lucrezi eficient de acasă când ai copii?

Părinți! Trebuie găsit acel mix între a fi prezenți și pe e-mail, și pe covor, la joacă cu copiii.
  • Publicat:
Dr. Mihai Bran: Cum să lucrezi eficient de acasă când ai copii?
Dr. Mihai Bran, psiholog și psihoterapeut, foto arhivă

Despre munca de acasă, o caracteristică a pandemiei pentru mulți angajați și antrereprenori am stat de vorbă cu dr Mihai Bran, medic primar psihiatru, psihoterapeut și unul dintre fondatorii ATLAS. Iată ce sfaturi are pentru părinți.

 

CSÎD: Pandemia ne-a transformat casele în birouri. Cei care au copii, se simt frustrați că nu pot lucra de acasă. Cum să abordeze problema?

Dr. Mihai Bran: Sunt tată, lucrez și de la „birou” (merg zilnic la Spitalul Colțea), iar după timpul îl împart între laptop și doi copii care vor toată atenția mea. Mi se pare important să ne conectăm cu cei mici, dincolo de jocuri și joacă. Prin îmbrățisări, zâmbete, felicitări când e cazul, contact vizual, „secrete” pe care le știm doar noi. Uităm uneori că și ei trec prin prima lor pandemie, nu doar noi, adulții. Trebuie găsit acel mix între a fi prezenți și pe mail, și pe covor, la joacă! 🙂

Cum să facă față monoparentalii?

CSÎD: Ce sfaturi aveți pentru familiile monoparentale despre managementul lucratului de acasă în pandemie?


Dr. Mihai Bran: Nu e deloc ușor, nu era nici înainte de pandemie, iar acum provocările sunt mult mai mari și un pic mai greu de gestionat. Am vorbit cu mulți părinți singuri perioada asta și ce-am remarcat e că absolut toți se tem că nu sunt părintele PERFECT. Iar el nu există, indiferent de statut, de familie, de situația financiară. Un copil are nevoie de iubire și înțelegere, are nevoie, ca și noi, de disciplină. Și are nevoie să îi vorbim ca unui “om mare”. Comunicarea e cheia, ați fi surprinși cât de mult înțeleg copiii atunci când le explicăm, desigur, pe înțelesul lor situația prin care trecem, noile reguli, noua abordare.

Iar părinții să ceară un pic mai puțin de la ei, să conștientizeze că nu le pot face pe toate, că e normal să fie zile mai grele, că au nevoie și ei de pauze, de momente de respiro, că nu trebuie să fie mereu casa curată și că uneori pot comanda și pizza, fără să se simtă vinovați. Și să ceară ajutor. Prietenilor, familiei sau specializat, dacă simt că nu mai fac față. Nu e nicium cum un eșec să faci asta, e uman și toți avem nevoie să fim ajutați din când în când. Și colegii mei au scris pe articole utile despre acestă temă pe care vi le recomand.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân