Statul excesiv în fața calculatorului și sănătatea ochilor. Cum ne este afectată vederea?

Am stat de vorbă cu Dr. Alina Gheorghe, medic oftalmolog, care ne explică ce efecte are statul excesiv în fața calculatorului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Statul excesiv în fața calculatorului și sănătatea ochilor. Cum ne este afectată vederea?
Dr. Alina Gheorghe, medic oftalmolog

De mai bine de un an viața noastră a luat o întorsătură complet neașteptată. Mediul de lucru s-a mutat acasă, iar timpul petrecut în fața calculatorului și a dispozitivelor mobile a crescut îngrijorător. Am stat de vorbă cu Dr. Alina Gheorghe, medic oftalmolog, care ne explică în ce fel ne afectează statul excesiv în fața calculatorului și cum ne este afectată vederea.

Statul excesiv în fața calculatorului, un pericol pentru vedere

Era COVID-19 gravitează în jurul orelor petrecute în fața calculatorului și a dispozitivelor mobile mai mult decât de obicei. Cum afectează sănătatea ochilor?

Dr. chirurg oftalmolog Alina Gheorghe: Daca nu întotdeauna este afectată sănătatea ochilor, cu siguranță folosirea prelungită a calculatorului și tabletelor determină apariția simptomelor la nivel ocular. Vorbim de senzația de ochi uscați, iritați, roșii, grei care, sigur, poate fi întâlnită și atunci când cineva scrie pentru o perioadă prelungită, coase sau face lucrări extrem de minuțioase.

Așa cum sunt necesare pauzele de 10 minute la fiecare oră de stat la birou, în șezut, am citit recent că la fel se aplică și ochilor. Este nevoie ca după fiecare 20 de minute de stat în fața calculatorului să se ia o pauză și privirea să se mute spre altceva timp de cel puțin 20 de secunde. Cum ne ajută în special această tehnică? De fapt, este ea utilă?

Dr. Alina Gheorghe: Într-adevăr, această tehnică este foarte utilă. Face parte din așa-zisă igiena a lucrului. Ideal este ca, la fiecare oră (2-3 max) să facem o pauză și să ne uitam în zare câteva minute pentru a ne relaxa privirea; mai precis, pentru a ne relaxa acomodația

Mai sunt și alte recomandări de luat în seamă, cum ar fi clipitul. În mod normal, oamenii clipesc de aproximativ 15 ori pe minut. Cu toate acestea, studiile arată că noi o facem doar de 5 sau 7 ori pe minut atunci când folosim computerul sau alt ecran digital. Clipirea este modul în care ochiul primește lubrifierea de care are nevoie pe suprafața sa. Vă poate ajuta și să lipiți o mică etichetă de hârtie pe ecranul computerului pentru a vă reaminti să clipiți des!

Ce facem cu cei mici? Știm că acum școala s-a mutat online, iar ei petrec foarte mult timp în fața ecranelor. Cum prevenim problemele de vedere?

Dr. Alina Gheorghe: Trebuie să avem multă răbdare cu ei și să le corectăm posturile. Printr-o poziție corectă a corpului față de calculator/ tabletă (distanță peste 50 cm, luminozitate optimă, ideal lumină naturală), prin pauze la fiecare oră, pentru a relaxa privirea, prin folosirea unei lentile cu filtru de PC în cazul purtătorilor de ochelari și a lacrimilor artificiale în cazul adultilor tineri.

Ochelarii de protecție, picăturile de ochi, bune pentru sănătatea ochilor

Ochelarii de protecție în această situație sunt un moft sau o necesitate?

Dr. Alina Gheorghe: De cele mai multe ori o necesitate. Sigur, aceștia nu țin locul pauzelor sau întreruperii uzului prelungit al PC-urilor, însă, în perioade de suprasolicitare, aduc un plus de protecție și confort.

Aceste lentile vă permit să vă concentrați ochii în mod specific la o distanță intermediară de ecranul computerului. Unii dintre acești ochelari au lentile multifocale care vă ajută să vă schimbați focalizarea rapid de la aproape, la mediu spre departe. Rețineți că ochelarii de computer care reduc oboseala ochilor nu sunt la fel ca lentilele care blochează lumina albastră.

Dacă ecranul este mai luminos decât mediul ambiental, ochii vor trebui să lucreze mai mult pentru a vedea. Reglați luminozitatea computerului pentru a se potrivi cu lumina din jur. De asemenea, încercați să măriți contrastul ecranului pentru a reduce oboseala ochilor.

Cum ne-ar putea ajuta picăturile de ochi?

Dr. Alina Gheorghe: Lacrimile artificiale ajuta la mentinerea homeostaziei suprafeței oculare, adică mențin echilibrul suprafeței ochiului. Totodată, acestea ajută la reîmprospătarea ochilor atunci când apare senzația de uscăciune. Dacă aveți tendința de a rămâne într-un mediu uscat într-o cameră caldă, luați în considerare utilizarea unui umidificator.

Având în vedere timpul petrecut în fața ecranelor, ar trebui să vizităm mai des cabientul medicului oftalmolog sau controlul anual este suficient?

Dr. Alina Gheorghe: Daca apar simptome precum senzație de ochi obosiți care nu dispare aplicând cele recomandate mai sus, dacă observăm iritații și senzația de nisip în ochi, este obligatorie vizita la oftalmolog. Altfel, un control anual este recomandat oricum.

Cu ce simptome și probleme ne putem confrunta dacă stăm prea mult în fața calculatorului?

Dr. Alina Gheorghe: Apare, cu siguranță, senzația de ochi obosiți și grei. Mai mult, și durerea de cap este un simptom comun cauzat de stresul excesiv asupra ochilor. Putem trece pe aceeași listă și vederea încețoșată, în urma unei perioade de concentrare intense, mai ales când lucrăm cu un document grid, tabele sau cu design grafic detaliat. Poate apărea și senzația de ochi uscați, cât și insomnia, ca efect pe termen lung.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Alina Gheorghe - Medic primar oftalmolog
Dr. Alina Gheorghe este chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București și predă la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Este doctor în științe medicale, șef lucrări și face parte, totodată, din board-ul Consiliului European de Oftalmologie și ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan