Cum ne influențează arhetipurile și inconștientul colectiv

  • Publicat:
Cum ne influențează arhetipurile și inconștientul colectiv
Sursa foto: profimedia

Arhetipurile sunt modele de gândire, pattern-uri dacă vreți, care există în inconștientul colectiv al întregii omeniri. În timp ce inconștientul personal este unic pentru fiecare individ, inconștientul colectiv este ceva ce împărtășim cu toții ca specie umană. Dar, iată mai multe despre asta.

Arhetipurile și inconștientul colectiv

Potrivit specialiștilor, arhetipurile și inconștientul colectiv pot influența modul în care vedem lumea, în care gândim și acționăm în viață.

COPILUL este PRIMUL arhetip care apare poate influența comportamentul unei persoane pentru restul vieții.

MAMA, iarăși, este un alt ARHETIP important, care determina felul în care o persoană își va manifesta afecțiunea și empatia față de ceilalți.

Mai apoi, ARHETIPUL EROULUI se poate dezvoltă în perioada adolescentină și implică dorința de a cuceri lumea fără a gândi cu înțelepciune și înțelegere. Cât despre ARHETIPUL BĂTRÂNULUI, acesta apare în etapa de maturitate, atunci când o persoană începe să devină mentor pentru ceilalți, în speță pentru copiii săi.

Toate aceste pattern-uri sunt reale și sunt prezente în viață noastră și ne influențează simțitor modul de gândire sau cel de acțiune în unele cazuri.

Înțelegerea arhetipurilor și a inconștientului colectiv

Astfel… înțelegerea arhetipurilor, dar și a inconștientului colectiv poate fi extrem de util în dezvoltarea înțelegerii sinelui, dar și a celor din jurul nostru (familie, prieteni, societate). Iată și câteva ponturi în direcția aceasta:

  1. Explorează-ți propria înțelegere. Cunoaște-ți psihicul, analizează-te atent și începe prin a-ți ține un jurnal (De ce nu?) pentru a-ți așterne pe hârtie gândurile și emoțiile pe care le simți zi de zi.
  2. Fii atent la ce visezi. Visele pot reprezenta o sursă importantă de resurse despre inconștientul tău personal și colectiv. Încearcă să ți le amintești și să le analizezi atent.
  3. Fii atent și la propriile proiecții. Uneori, putem manifesta fără să ne dăm seama probleme sau emoții negative. Putem atrage ceea ce proiectăm fără de voie.
  4. Lucrează la partea de comunicare. Înțelegerea arhetipurilor și a inconștientului colectiv poate ajuta la dezvoltarea unei mai bune comunicări cu ceilalți.
  5. Îmbrățișează schimbarea! Înțelegerea arhetipurilor și a incostientului colectiv poate ajută și la acceptarea schimbării și la dezvoltarea unei mai bune adaptibilități la aceasta.

Citește și: Ne naștem deja „învățați” să percepem modele și simboluri arhetipale

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân