Cele mai eficiente moduri prin care te poți elibera de traumele din trecut

  • Publicat:
Cele mai eficiente moduri prin care te poți elibera de traumele din trecut
foto: Shutterstock

Nerezolvate, traumele trecutului ne pot influența relațiile de iubire, integrarea socială, alegerea unui drum profesional și relațiile cu prietenii. Nu e niciodată prea târziu, spun specialiștii, să scoatem la lumina durerile din trecut și să ne oferim vindecarea de care sufletul nostru are atâta nevoie! 

Iată câteva obiceiuri care te vor ajuta să te eliberezi de bagajul emoțional din trecut:

Înainte de toate, oferă-ți ție timp pentru a depăși traumele

Pentru a trece peste evenimentele mai puțin plăcute din viața ta ai nevoie de timp, spun specialiștii în psihoterapie. Procesează-ți emoțiile, trăirile, sentimentele, de orice soi ar fi ele. Acceptă-le și lucrează cu ele. Dă-ți timp, nu te grăbi! Nu uita că și stările negative fac parte din procesul de vindecare. Îmbrățișează-le și pe ele și ai răbdare cu tine!

Împacă-te cu tine și acceptă ce ai trăit

Un pas extrem de important în întreg procesul de recuperare este acceptarea. Chiar dacă poate părea extrem de dificil la început, de dureros, de frustrant, vei vedea în timp că eliberarea de sentimentele și gândurile negative te va vindeca emoțional. Nu ignora resentimentele care te încearcă: învață să le accepți, să le trăiești, să le ții piept! Doar așa le vei depăși!

Foarte important, nu te izola

Da, cu toții știm că atunci când experimentăm o traumă – fie o ruptură sentimentală bruscă, fie pierderea unei persoane dragi, avem tendința să ne izolăm de toți și de toate. Să stăm singuri noi. Psihologii susțin că acest fapt ne poate face și mai mult rău și poate conduce pe termen lung la tulburări grave precum anxietate sau depresie.

Încearcă, așadar, să ieși, să fii alături de familie, prieteni, oameni dragi în momentele de recuperare. Îți va face bine să fii alături de cei ce te iubesc și îți vor binele!

Preocupă-te de tine

Da, ai auzit bine, ai grijă de tine! Nu te neglija nicicum: prioritează alimentația corectă și sănătoasă, mișcarea sub orice formă ar fi ea, dar și odihna. Alimentele sănătoase ajută corpul și mintea în diminuarea stresului și anxietății, mișcarea stimulează secreția hormonilor fericirii, iar odihna limpezește mintea și favorizează întreg procesul de vindecare emoțională.

Trăiește în prezent

Uită de trecut! Relaxează-ți mintea, gândurile și eliberează-te de anxietatea legată de sentimenele mai puțin plăcute din trecut. Trăiește în prezent, tu cu tine. Savurează și observă lucrurile frumoase care se petrec acum în viața ta. Apucă-te de un sport nou, fă meditație sau yoga, citește, fă tot ce îți bucură sufletul!

Iar dacă toate acestea nu dau roade, solicită sfatul unui psiholog!

Surse: HealthLine, Very well mind, MedicalNewsToday

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân