Traumele: ce sunt și cum ne afectează

Traumele au legătură cu evenimente care ne-au făcut să suferim.
  • Publicat:
Traumele: ce sunt și cum ne afectează

Traumele sunt amintite în tot felul de dezechilibre psihice și emoționale, fiind adesea cauzele unor tulburări de comportament. Atunci când trecem prin evenimente foarte stresante, înfricoșătoare sau dureroase, experimentăm ceea ce în termeni de specialitate poartă denumirea de traumă. Iată ce sunt, de fapt, traumele, când apar și cum pot fi vindecate.

Când vorbim despre traume emoționale sau psihologice ne referim la situații sau evenimente pe care le considerăm traumatizante și la modalitatea în care suntem afectați de experiențele noastre.

Ne putem confrunta cu evenimente traumatice la orice vârstă, iar acestea pot provoca răni și consecințe de lungă durată, mai ales din perspectiva faptului că creierul uman evaluează o situație viitoare în funcție de experiențele trecute. Ori, dacă ai avut parte de evenimente traumatice, creierul tău – care are nevoie de predictibilitate – va anticipa un alt eveniment traumatic în viitor. Iar acest ciclu, din păcate, poate adânci traumele deja existente.

Oamneii au reacții diferită la traume: în vreme ce anumite persoane pot face față imediat, vor exista și persoane care se vor confrunta cu efectele acesteia abia după ce vor reuși să iasă fin zona de freeze, să scape de șocul inițial și să proceseze mai bine situația.

O persoană afectată de traume poate trece printr-un cumul de stări și chiar dacă acestea vor părea complet stranii pe moment, este important de știut faptul că ele sunt, de fapt, normale. Trecerea prin traume suplimentare poate ajunge să amplifice trăirile inițiale și să sensibilizeze semnificativ persoana în cauză. În această situație este extrem de importantă conștientizarea faptului că reacțiile sunt complet normale și că în situația în care apare o stare acută de copleșire, cel mai indicat este să se apeleze la ajutorul de specialitate, cel mai indicat un psihoterapeut. Experiențele fiecărei persoane sunt diferite, chiar și în situația în care traumele pot fi similare, din acest motiv este important să verificăm tot timpul cu noi înșine și să ne asigurăm că pașii pe care îi urmăm sunt în primul rând benefici pentru noi, nu pentru cei din jurul nostru. Doar pentru că o anumită practică a funcționat la persoana X, nu înseamnă că va fi neapărat utilă și pentru persoana Y.

Când apar traumele

Traumele apar în situații în care ne simțim: speriați, amenințați, umiliți, respinși, abandonați, invalidați, nesiguri, prinși în capcană, ruşinați, neputincioși. În general, în situații în care ne este greu să ne gestionăm emoțiile puternice.

Modalitățile în care se pot produce traumele includ: evenimente unice sau în curs de desfășurare, vătămarea directă, asistarea la vătămarea altcuiva, traiul într-o atmosferă traumatizantă (certuri în familie, spre exemplu), traumele colective (dintr-o familie sau comunitate).

Traumele pot provoca uneori în mod direct probleme de sănătate psihică sau ne pot face mai susceptibili la a dezvolta astfel de probleme. sau de a accentua alte probleme medicale. Tot traumele se află printre cele mai comune cauze care stau la baza afecțiunilor mintale, însă este dificil de cuantificat cu exactitate care sunt daunele produse.

Modul în care suntem afectați de traume se află în strânsă legătură cu resursele pe care le avem pentru a face față, experiențele noastre de viață și predispozițiile genetice. Factorii care influențează cel mai adesea percepția traumei sunt: experiențele anterioare de traumă, alte griji sau factori stresanți care intervin la momentul respectiv sau mai târziu, implicarea persoanelor apropiate și sentimentul de neajutorare și neapartenență.

Este foarte important să te adresezi unui apropiat sau specialistului, atunci când treci printr-un eveniment traumatic. Studiile efectuate de-a lungul timpului demonstrează că oamenii se vindecă mult mai ușor de rănile traumelor atunci când se simt mai puțin singuri și când au parte de suport emoțional constant și consistent.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân