Ce diferență este între depresie și tulburare depresivă majoră?

În cadrul populației generale, depresia se întâlnește mai frecvent la femei decât la bărbați. Tulburarea depresivă majoră nu trebuie neglijată ci tratată
  • Publicat:
Ce diferență este între depresie și tulburare depresivă majoră?
Ce diferență este între depresie și tulburare depresivă majoră? foto Shutterstock

Probabil auzim zilnic despre cineva că este deprimat ori chiar noi rostim acest cuvânt atunci când ne descriem. În mod cert, de cele mai multe ori deprimat înseamnă trist, abătut, îngrijorat. Însă, există situații și momente în viață când se instaurează depresia. Iată cum recunoaștem simptomele și cum facem diferența între depresie și tulburare depresivă majoră.

 

Ce este depresia?

Deși multă lume folosește cuvântul depresie dacă nu are cea mai bună dispoziție, depresia este mai mult decât un sentiment de tristețe sau melancolie. Depresia este o tulburare frecventă și gravă de dispoziție. 1 din 4 persoane este afectată pe parcursul vieții de tulburări de sănătate mintală, depresia fiind principala cauză de dizabilitate la nivel mondial. Impactul pe care îl are depresia poate fi și mai greu de suportat din cauza stigmatizării semnificative asociate acestei afecţiuni și bolilor mintale în general, fiind legat de sentimente de rușine pentru multe persoane care trăiesc cu depresie și tulburare depresivă majoră.

Depresia poate apărea foarte des în rândul populației

În medie, 1 din 4 persoane este afectată pe parcursul vieții de tulburări de sănătate mintală. Există mai multe tipuri de depresie, iar tulburarea depresivă majoră este unul dintre cele mai severe. 300 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de depresie – echivalentul a două treimi din populația Uniunii Europene. În Europa sunt peste 40 de milioane de oameni diagnosticați cu depresie, adică de două ori populația României.

Ce este tulburarea depresivă majoră?

Tulburarea depresivă majoră este un tip de depresie asociată cu cinci sau mai multe simptome prezente timp de cel puțin două săptămâni. Cel puțin unul dintre simptome este fie dispoziția depresivă, fie pierderea interesului sau a plăcerii în activitățile zilnice. Simptomele sunt definite ca având o durată de cel puțin două săptămâni, dar de obicei durează o perioadă mult mai lungă – luni sau chiar ani.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”