Cât de mult ne poate afecta posesivitatea în cuplu?

  • Publicat:
Cât de mult ne poate afecta posesivitatea în cuplu?
Sursa foto: shutterstock

Posesivitatea este, la o primă vedere, o noțiune destul de abstractă pe care nu foarte multe persoane simt să și-o asume deschis. Însă, posesivitatea nu înseamnă iubire. Iubirea nu ia ostatici. Nu leagă oamenii de piciorul scaunului, șoptindu-le: „Ești atât de important pentru mine, n-aș vrea să te pierd niciodată!”.

Posesivitatea: impedimentul din calea fericirii în cuplu

A iubi înseamnă a dărui. Și a îmbrățișa și respecta libertatea celuilalt.

Doi oameni care se iubesc își oferă reciproc ceva din bucuria, energia sau timpul lor, fără a cere ceva în schimb.

Însă, cum se manifestă atunci posesivitatea? Și de ce apare ea?

Există diverse motive pentru care unii oameni aleg să își controleze partenerii de cuplu. Un individ posesiv îl poate domina pe celălalt prin manipulare, constrângere sau amenințări sau poate dori să aibă control asupra persoanelor apropiate, cum ar fi membrii familiei sau prietenii victimei.

Dintre cele mai întâlnite potențiale cauze al comportamentului posesiv, amintim:

Înțelegerea fenomenului de posesivitate în cuplu poate fi extrem de dificilă. Cu toate acestea, există metode de rezolvare, mai cu seama dacă reușim să identificăm sursă acestui comportament. Iată câteva dintre aspectele care determină o persoană să fie posesivă:

  • teamă de abandon – acest lucru creează sentimente de frică, furie și/sau tristețe
  • nesiguranțe legate de tiparele de atașament – cei cu un stil anxios de atașament tind să aibă o viziune pesimistă asupra lor și o viziune optimistă asupra celorlalți

Semne de posesivitate în cuplu: de la sentimente de iubire și până la comportament abuziv

Iată cum se poate manifestă posesivitatea în cuplu:

Gelozia dusă la extrem

Este perfect în regulă să resimți puțină gelozie atunci când îți iubești partenerul. Iar dacă relația voastră este una bazată pe încredere și comunicare eficientă, veți depăși cu ușurință și momentele inconfortabile care nu lipsesc din niciun cuplu.

Însă, în cazul unei relații posesive, gelozia poate scăpa foarte ușor de sub control. Iar consecințele pot duce, de cele mai multe ori, la certuri sau chiar la separare.

Urmărirea în mod constant

Dacă și tu ești chestionat acasă despre tot ce ai făcut în cursul zilei, despre locurile pe care le-ai vizitat sau de persoanele cu care te-ai văzut, înseamnă că ai de-a face cu o persoană posesivă. Deseori, acest lucru se petrece din cauza insecurităților partenerului. 

Invadarea intimității

În genere, persoanele care au un stil anxios de atașament prezintă un nivel mai scăzut al stimei de sine, iar acest lucru poate duce la un comportament foarte invaziv în relații. Gesturile predominante aici sunt: verificarea telefonului, monitorizarea mail-urilor, citirea postărilor de pe rețelele sociale sau a comentariilor, etc.

Controlul timpului

Posesivitatea este un efect al fricii de abandon. Oamenii geloși se îngrijorează constant că partenerii îi pot părăsi, de aici și dorința de a petrece tot timpul împreună cu aceștia. Când iubitul sau iubita ajung să îți controleze viața, riști să te izolezi de lume și să te rupi de oameni. În fond, pentru o viață în plin echilibru, este necesar să cultivi relații sănătoase și cu prietenii și familia ta, nu doar cu partenerul romantic.

Surse: webmd.com, mindodygreen.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân