Învață să faci economii: 5 metode eficiente

  • Publicat:
Învață să faci economii: 5 metode eficiente
sursa foto: shutterstock

Cunoști sentimentul acela în care simți că ți-e absolut imposibil să faci economii? În care îți propui să cheltuiești mai puțin, dar mereu apare ceva? Și pentru că nu este un obicei oarecare, ci un întreg proces de fapt, economisirea banilor implică mai mulți factori. Iată care sunt aceștia și cum poți face și tu economii altfel decât știai până acum! 

5 moduri prin care să poți face economii începând de acum

Adevărul este că societatea de azi ne pune în situația de a cheltui bani zilnic. Și de a face risipă monetară. De multe ori, cheltuim și nu știm pe ce cheltuim. Fie că aruncăm banii pe fleacuri, fie că aceștia se duc pe nevoi reale, ne trezim cu buzunarele goale fără să ne dăm seama.

Vestea bună este că există o mulțime de modalități simple de economisire. Iată care sunt câteva dintre ele!

Începe prin a-ți face un raport lunar al cheltuielilor

Da, ai auzit bine, primul pas pentru a economisi bani este să știi exact cât cheltuiești lună de lună. Ține o evidență clară a tuturor cheltuielilor, începând cu cafeaua de dinainte de birou și terminând cu vizita la cosmetică pe care nu ți-o refuzi niciodată. Odată ce ai toate datele, organizează totul pe categorii: rate, facturi, transport, mâncare, etc. Și apoi fă totalul.

Controlează-ți impulsul de a face cumpărături

Cumpărăturile în general, în special cele online, sunt cele care te vor face să cheltuiești bani cel mai ușor, mai ales pe lucrurile pe care ți le dorești, dar nu ai nevoie musai de ele.

O bună inițiativă de control în direcția asta este următoarea: dacă vezi un produs care îți face cu ochiul, așteaptă cel puțin o zi înainte de a ceda impulsului de a-l cumpăra. S-ar putea ca în 24 de ore să nu îl mai consideri atât de atractiv sau necesar. De asemenea, un alt mod de a scăpa de impulsul de a cumpăra un produs este să calculezi câte ore sau zile de muncă reprezintă produsul respectiv. Și acesta poate fi un truc eficient, vei vede astfel dacă articolul merită sau nu.

Ieși la cumpărături doar cu lista

Fă-ți o lista de cumpărături și ține-te de ea! Știm că nu te poți abține de la a cumpăra tot ce vezi la „OFERTĂ” chiar dacă nu este necesar. Amintește-ți de decizia pe care ai luat-o: aceea de a face economii. Astfel, nu riști să îți golești buzunarele în primele zile după ce ai primit salariul.

Taie din distracțiile din afara casei

Când ieși din casă, parcă tentațiile apar la tot pasul. De la cafenele și până la magazine, toate acestea sunt puse strategic să le vezi de departe și să nu ai nicio șansă să le ratezi, de fapt.

Ai chef de distracție? Perfect! Cheamă-ți câțiva prieteni acasă, faceți un grătar, priviți un film, jucați monopoli, etc. Sunt atâtea activități care vă pot destinde fără a cheltui sume colosale. Desigur, din când în când, ieșiți și la un restaurant cu partenerul, cu familia, luați-va câteva zile să plecați undeva departe, însă cu măsură!

Stabilește-ți obiective clare

Unul dintre cele mai bune argumente în favoarea economisirii este să ai un țel. Poate fi vorba de strângerea unei sume de bani pentru avansul casei dorite, despre achitarea unei vacanțe într-o destinație exotică sau despre achiziționarea unei mașini în viitorul apropiat. În aceste cazuri, un cont de economii este absolut necesar!

Surse: Regions, Better Money Habits

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being