Auditul de viață sau cum îți evaluezi relațiile

Auditul de viață presupune să realizezi ce relații sunt importante, în care trebuie să impui limite și la ce oameni trebuie să renunți.
  • Publicat:
Auditul de viață sau cum îți evaluezi relațiile

Auditul de viață este recomandat de specialiști atunci când e nevoie să îți evaluezi relațiile.  Este atât de greu să renunțăm la diverse lucruri din viața noastră, cum ar fi diverse cărți sau un hanorac vechi pe care îl avem din facultate. Acum imaginează-ți cât de greu trebuie să fie să renunți la oameni: oameni de care s-ar putea să fii încă legat din punct de vedere emoțional, oameni care poate ne-au ajutat, ne-au salvat, ne-au făcut să vedem lumina de la capătul tunelului, cândva. Dar, care, din diverse motive, au devenit toxici.

Cei mai semnificativi factori din viața ta sunt oamenii din jurul tău – relațiile tale. Specialiștii recomandă ca în fiecare an să facem, în plus față de bilanțul lucrurilor și evenimentelor din viețile noastre și bilanțul oamenilor cu care petrecem cel mai mult timp. Acest proces este ceea specialiștii numesc „audit de viață” și este o cheie vitală în cazul optimizării relațiilor cu cei din jur

Evaluează-ți relațiile

Auditele de viață sunt un proces puternic pentru a elimina negativul și a te înconjura de oameni uimitori care îți permit să devii o variantă din ce în ce mai bună a ta. Așa poți atinge chemarea propriului tău potențial și poți ajunge în cele din urmă chiar acolo unde vrei să ajungi. Sună frumos, nu? Totul este să fii activ, devotat și pe deplin dispus să trăiești clipa. Nu putem controla întotdeauna ce ni se întâmplă, dar putem controla modul în care răspundem.

Pentru a ne menține credința în faptul că orice ni se întâmplă poate fi un lucru bun pentru noi; în faptul că suntem capabili de lucruri uimitoare și, în ciuda a ceea ce citim pe social media, în faptul că lumea este plină de dragoste, generozitate și oportunități, trebuie să ne concentrăm asupra relațiilor frumoase din viețile noastre. Acestea fiind spuse, nu este niciodată ușor să „renunțăm” la oameni sau la relații; este chiar o practică dură și dureroasă, dar incredibil de importantă pentru sănătatea noastră psihică.

Relațiile familiale vin la pachet cu o mulțime de lucruri complexe. S-ar putea să ai părinți care, prin natura lor, sunt foarte negativi și care te critică adesea, iar în astfel de situații cel mai bine este să trasezi limite și să limitezi timpul petrecut cu ei, cu toate că poate fi extrem de dificil. Dacă ai o relație toxică, sau chiar de natură abuzivă cu părinții, este posibil să fie nevoie să îi îndepărtezi complet din viața ta.

Este posibil să ai în familia ta membri care nu sunt tot timpul pe placul tău și nu îți susțin deciziile, dar să nu poți să-i elimini din viața ta, deoarece sunt extrem de apropiați de oamenii pe care îi iubești. În astfel de cazuri, trebuie doar să minimizezi impactul pe care îl au asupra ta în mod direct.

Poate că ai prieteni care trec prin momente extrem de dificile, dincolo de capacitatea lor de a face față, oameni care se confruntă cu evenimente de viață precum o boală, moartea cuiva apropiat sau chiar pierderea unui loc de muncă. Au nevoie de tine și, uneori, de pozitivitatea ta pentru a-i ajuta să treacă prin aceste situații negative. Pe ei ține-i aproape și ajută-i, așa cum au făcut-o și ei cu tine, cândva.

Pur și simplu, trebuie să stabilești limite atunci când efectuezi audituri de viață. Nu există nicio modalitate de a elimina orice negativitate din viața ta, dar aducând mai multă pozitivitate, poți atenua efectele părților negative pe care nu le poți controla. Alegerea pe care o ai este simplă: poți alege să ai o atitudine negativă sau una pozitivă atunci când viața te supune la încercări. A gândi pozitiv este o alegere – nu întotdeauna una ușoară în unele relații, dar totuși o alegere pentru a nu lăsa negativitatea să te afecteze. Alege pozitivitatea. Știu ca potți!.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân