Atracția interpersonală – ce este valoros versus ce ne atrage la ceilalți?

24.02.2021
Atracția interpersonală - ce este valoros versus ce ne atrage la ceilalți?

Atracția interpersonală apare între prieteni, membri ai familiei, în atracția romantică și între persoane în general, în orice context de viață.

Când spunem că ne place sau iubim pe cineva, experimentăm atracția interpersonală. Adică forța plăcerii sau a iubirii noastre pentru o altă persoană. Analiza psihologică se poate aplica oricăror tipuri de relații.

În primele 30 de secunde de întâlnire cu cineva, ambele persoane acordă o atenție deosebită comunicării secundare. Însă devenim atrași de alți oameni atunci când valorile noastre se potrivesc. Fie că este vorba de statutul nostru socioeconomic, de dorința noastră de a învăța și evolua sau de bucuria noastră de a petrece timpul cu familia sau cu prietenii.

Deși se spune uneori că frumusețea este în ochii privitorului, adică fiecare persoană are propria idee despre ceea ce este frumos, acest lucru nu este complet adevărat, spune psihologul Laura-Maria Cojocaru.

Există o bună înțelegere între oameni, inclusiv copii, și în cadrul și între culturi, cu privire la oameni care sunt cei mai atrăgători fizic. Acest acord se datorează parțial normelor comune în cadrul culturilor cu privire la ceea ce este atractiv, care poate varia desigur între culturi, dar se datorează și predispozițiilor evolutive de a participa și de a fi influențat de caracteristicile specifice ale altora.

Această tendință este prezentă în orice tip de relații interpersonale, dar mai ales în cele de cuplu. Tot ceea ce ne-a plăcut sau nu ne-a plăcut vreodată a fost rezultatul valorii pe care am acordat-o obiectului, persoanei sau experienței respective. Când oamenii tind să vorbească despre o valoare pe care o deține un individ, ei vorbesc despre idealurile și convingerile individului pe care le consideră mai importante și mai demne de menționat decât altele, respectiv vorbesc despre idealurile și convingerile lor personale pe care le regăsesc în celălalt, explică psihologul.

Valorile noastre sunt standardele după care ne ghidăm viața

Când avem o valoare principală legată de un anumit aspect al identității noastre, cum ar fi sportul sau sănătatea de exemplu, nu suntem dispuși să renunțăm la acel aspect al identității noastre. Indiferent de ceea ce spun sau fac oamenii despre asta. Este posibil chiar ca, in extremis, unele persoane să prețuiască lucrurile și contextele mai mult decât propria viață.

Valorile fiecărei persoane sunt diferite și fiecare valoare are o anumită importanță și o forță diferită pentru acea persoană. Când ne îndrăgostim, este foarte evident că persoana de care ne îndrăgostim ar trebui să se potrivească valorilor noastre. Avem propriul cadru de realitate care atribuie valori diferite oamenilor, locurilor și lucrurilor. Acest lucru este foarte evident, de exemplu, la o femeie care întâlnește doar bărbați bogați sau care știu s-o respecte, un bărbat scund care nu s-ar putea imagina niciodată cu o femeie înaltă, un bărbat care întâlnește doar femei gospodine și casnice sau femei de carieră, care-l provoacă și pe el să crească. Având fiecare valori specifice de viață, pur și simplu nu ne pasă aproape deloc de ceea ce este diferit de ceea ce căutăm, afirmă psihologul Laura Maria Cojocaru.

Sistemele noastre de valori se schimbă în timp

Totuși, ceea ce am putea iubi un an poate fi diferit de ceea ce am putea iubi cinci ani în viitor. Care ar fi motivele?

Pe măsură ce experimentăm lucruri noi în viață, sistemele noastre de valori se schimbă în raport cu ceea ce erau, deci putem căuta ceva destul de diferit. Dacă valorile partenerului nostru evoluează diferit de ale noastre, s-ar putea să ne reîndrăgostim (dacă „flacăra” s-a mai stins). Sau să ne pierdem cu totul interesul, deoarece fiecare persoană are propria concepție despre lume și fiecare evoluează în timpul lui, în felul lui și în direcția lui.

De obicei, căutăm lucruri pe care le percepem ca având o valoare egală sau mai mare cu ceea ce ne definește pe noi și pierdem atracția pentru lucrurile pe care le considerăm mai mici. În mod obișnuit, nu implicăm lucruri despre care considerăm că au o valoare mai mică decât percepția noastră de sine. Dar suntem foarte reactivi la lucrurile pe care le percepem ca fiind mai mari, spune psihologul.

Valoarea este un sistem metric intern de demnitate similar cu statutul social. Aproape fiecare individ are o strategie socială pe termen lung de construire a valorii. Cu cât valoarea este percepută mai mare, cu atât este mai mare atracția interpersonală față de obiect, context, persoană. Deci, cu cât pare mai greu de obținut, cu atât crește tentația.

Când doi oameni se îndrăgostesc, este pentru că valoarea de tip X atrage valoare de tip X. Însă nu toate valorile pe care le pun oamenii în prim-plan sunt și valori care ne cresc, care ne aduc starea de bine, de împlinire interioară. Pe scurt, nu toate valorile primordiale sunt neapărat și sănătoase, adaugă psihologul Laura Maria Cojocaru.

Atracția interpersonală. Recomandările psihologului

Vrei să atragi lângă tine oameni de valoare, care să te ajute să-ți atingi cât mai mult potențialul interior și să trăiești starea de împlinire și bucurie: Atunci caută să-ți îmbunătățești sistemul de valori și ierarhia acestuia – ce este cu adevărat important, cât și în ce contexte, conchide psihologul.

Așadar, verifică dacă ceea ce te motivează să cauți și să menții lângă tine un anumit tip de persoane este fundamentat pe valori pozitive sau utile. De exemplu: sănătate, iubire, respect, libertate, acceptare, flexibilitate, susținere emoțională, iertare, recunoștință, comunicare, negociere, învățare continuă, implicare în muncă, responsabilizare, timp liber de calitate etc.

Totodată, verifică dacă valorile (poate că sunt deja pozitive/utile) care te motivează să iei anumite decizii, să faci anumite acțiuni, să te înconjori de anumiți oameni sunt puse în ordinea sănătoasă a priorităților.

De exemplu, dacă pui munca sau banii preponderent înaintea sănătății, s-ar putea ca banii făcuți să ajungi să-i folosești pe tratamente. Dacă pui părerea familiei extinse înaintea nevoilor din cuplu, s-ar putea să rămâi singur. Dacă pui timpul cu prietenii, distracțiile sau munca înaintea nevoii timpului de calitate în cuplu, s-ar putea să rămâi singur. Dacă pui confortul material înaintea iubirii, s-ar putea să fii o persoană nefericită toată viața.

Atracția interpersonală - ce este valoros versus ce ne atrage la ceilalți?
Psiholog Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI)
Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras