Ce poţi face când flacăra iubirii s-a stins?

Deseori, încercările de a reface o relaţie seamănă mai degrabă cu o ciorbă reîncălzită. În această situaţie, fii sincer cu tine şi vezi dacă nu cumva o altă relaţie îţi poate oferi cu adevărat ceea ce meriţi.
  • Publicat:
Ce poţi face când flacăra iubirii s-a stins?

În principal, există doar două soluţii: rămâi pentru a încerca să readuci dragostea sau pleci în speranţa că undeva se află sufletul pereche. Dacă decizi să rămâi, bine ar fi să o poţi face din tot sufletul. De cele mai multe ori, încercările de a reface o relaţie seamănă mai degrabă cu o ciorbă reîncălzită, acesta fiind şi principalul motiv pentru care relaţiile nu mai funcţionează.

Înainte de orice plan, gândeşte-te dacă sunt lucruri peste care nu poţi trece cu adevărat. Sunt situaţii în care poate ai fost înşelat şi eşti conştient că peste asta nu vei putea trece niciodată. Sau poate au fost situaţii de agresiune fizică, psihică sau există adicţii grave de droguri sau alcool, pe care le poţi considera elemente de netrecut sau foarte greu de depăşit de celălalt. În această situaţie, fii sincer cu tine şi vezi dacă nu cumva o altă relaţie îţi poate oferi cu adevărat ceea ce meriţi.

4 paşi pentru a-ţi salva relaţia de cuplu

Dacă ai trecut de primul filtru şi doreşti totuşi să mergi mai departe în aceeaşi relaţie, nu ar fi rău să urmezi aceşti paşi:

1. Sinceritate deplină cu tine însuţi. Descoperă-ţi propriile defecte şi fă-o gândindu-te că schimbarea trebuie să îţi aducă beneficii. Astfel, dacă descoperi că nu comunici corect, nu ştii să respecţi, să sprijini sau să îţi faci partenera iubită, poate este momentul să înveţi acest lucru. Fă-ţi un plan de dezvoltare personală prin care să fii conştient că eşti pe drumul cel bun şi că nu te opreşti până nu devii ceea ce îţi doreşti şi îţi face bine cu adevărat.

2. Pune într-o balanţă ceea ce ţi se reproşează, cu calm, pentru a înţelege dacă reproşurile sunt sau nu corecte. Îmbunătăţeşte ceea ce merită cu adevărat, pentru că o faci în primul rând pentru tine, sau în cazul în care relaţia curentă nu va funcţiona, pentru cea viitoare. Încearcă astfel să devii cea mai bună varianta a ta, pentru tine în primul rând, apoi pentru celălalt.

3. Învaţă să oferi un feedback cinstit şi onest celuilalt. Tonul ridicat, injuriile sau faptul că te închizi total în tine nu ajută pe nimeni. Fă o listă cu elemente concrete şi caută doar situaţiile cu adevărat importante care să îţi dovedească adevărul personal.

4. După prezentarea listei celuilalt, propune-i să îţi prezinte un plan, pe paşi, prin care să demonstreze cu adevărat că îşi doreşte să se schimbe, pe acelaşi principiu ca al tău – să devină cea mai bună varianta a lui – şi fă-l să înţeleagă că o face în primul rând pentru el, apoi pentru tine.

Dacă nu reuşiţi singuri, nu ar fi rău să încercaţi să apelaţi la ajutor specializat. Terapia de cuplu poate face cu adevărat minuni. Dacă partenera, nu doreşte, fă-o tu. Dacă ţie îţi iese, poate produce transformări şi în celălalt. Sau poate fi cazul, fiind o persoană mai bună, să îţi găseşti ceea ce meriţi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân