8 lucruri pe care ţi le faci singură şi care îţi fac rău

Toţi facem lucruri pe care uneori le regretăm, alteori nici nu conştientizăm că ne facem rău nouă înşine şi persistăm în greşeala noastră.
  • Publicat:
8 lucruri pe care ţi le faci singură şi care îţi fac rău

De foarte multe ori putem fi în situaţia de a ne face singuri rău, conştient sau nu. Ceea ce este însă important este să descoperim de ce ne comportăm astfel, chiar împotriva propriilor interese, dar şi cum ne putem schimba. 

Toţi facem lucruri pe care uneori le regretăm, alteori nici nu conştientizăm că ne facem rău nouă înşine şi persistăm în greşeala noastră.


Astfel de obiceiuri ne ţin pe loc şi, nu de puţine ori, ne aduc în stări emoţionale nedorite, cum ar fi depresia ori anxietatea, cărora nu reuşim să le depistăm originea. Iată 8 obiceiuri la care ar trebui să renunţi, înainte să îţi faci rău singură!

Rămâi într-o relaţie toxică

Sunt foarte întâlnite situaţiile în care o persoană rămâne într-o relaţie de cuplu ce nu îi aduce nici un beneficiu, ba din contră, îi face chiar rău. Motivul îl poate constitui o personalitate dependentă, o nevoie (de bani, de poziţie socială, de protecţie) sau pur şi simplu frica de singurătate sau lipsa unei alte alternative.

Eşti dependentă de ceva

Adicţiile sunt cele mai întâlnite forme prin care o persoană îşi poate face rău. Indiferent dacă vorbim de alcool, de droguri, fumat, jocuri de noroc, adictţile nu pot aduce în nicio situaţie vreun beneficiu. Se poate ajunge la o personalitate adictivă din cauza unor evenimente traumatizante, prin imitaţie sau din dorinţa de face parte dintr-un grup ce este caracterizat de acele adicţii.

Cauţi mereu un vinovat

Orice eşec sau nerealizare poate fi foarte greu de depăşit. De aceea, de cele mai multe ori, poţi prefera să cauţi vinovaţi. Astfel, te poţi gândi că vinovaţi sunt părinţii pentru felul în care te-au crescut, partenerul că nu te iubeşte, nu te sprijină sau nu te apreciază, prietenii pentru că ai senzaţia că nu te ajută atât cât ai nevoie. Apoi, mai poţi da vina pe soartă, zodie, Dumnezeu etc. Indiferent cât de neînţeleasă sau prea puţin sprijinită te simţi, nu uita că pentru a-ţi realiza visurile, în primul rând trebuie să te bazezi pe tine. Astfel, dacă nu ai mai pierde timpul căutând vinovaţi, ai putea câştiga timp pentru tine şi pentru a-ţi realiza planurile.

Ai o stare permanentă de nefericire

Sentimentul permanent de nefericire, tristeţea, lipsa de energie pot fi elementele unei depresii de care nu eşti conştientă. Indicaţia ar fi să apelezi la un specialist pentru a depăşi momentele mai grele prin care treci.

Eşti perfecţionistă în privinţa aspectului tău fizic

Un chip fără riduri, un posterior perfect, o pereche de sâni care să atragă privirea pot deveni obsesii ce te pot face să cheltuieşti foarte mulţi bani, pentru o imagine de care oricum nu vei fi mulţumită. Este o diferenţă majoră în a-ţi îmbunătăţi trăsăturile naturale, a căpăta un tonus mai bun, a-ţi găsi un mod de a te îmbrăca şi aranja care să îţi scoată în evidenţă calităţile native şi alergarea permanentă după o perfecţiune care nu există.

Îţi doreşti mai mult decât poţi avea

Sunt foarte multe persoane care îşi propun să realizeze lucruri extrem de greu de atins. Este minunat să te gândeşti că ţi-ar plăcea să ai un Ferrari, să îţi faci vacanţele la Monte Carlo sau pe Coasta de Azur, să ai un Rolex sau să deţii proprietăţi de milioane de euro. Însă trebuie să încerci să vezi dincolo de aceste visuri, la realitatea personală, la ceea ce ai deja şi să te bucuri de fiecare mică realizare. În fond, un Ferrari te poate duce în acelaşi loc ca un Renault, soarele poate fi la fel de strălucitor în România pe malul mării, iar un Swatch îţi arată aceeaşi oră ca şi un Rolex.

Ţi-e teamă de bătrâneţe

Nebunia tinereţii veşnice, a corpului superb sunt un alt mod de a alerga după o fata Morgana. Împăcate cu vârsta pe care o ai şi poart-o cu demnitate, mergi la un sport care îţi face plăcere de dragul sportului, nu cu disperarea caracteristică unei persoane care fuge de bătrâneţe sau care crede că alergând cu orele pe bandă va găsi fericirea.

Crezi că doar tu ai dreptate şi nu accepţi părerile celorlalţi

Vrei să ai mereu lucrurile sub control. Îţi doreşti ca totul să se întâmple aşa cum vrei tu, toată lumea să facă ce şi cum spui tu, ai senzaţia că eşti deţinătoarea unor adevăruri supreme. Comportându-te astfel, ai toate şansele să rămâi singură. Fiecare om are propriile defecte, cum de altfel le ai şi tu pe ale tale, doar că tu nu ţi le accepţi.

Am redat doar o mică parte din relele pe care o persoană şi le poate face singură. Însă trebuie subliniat că în spatele multora dintre acestea se pot ascunde boli grave de natură psihologică ce trebuie tratate cu cea mai mare seriozitate.

Depresia, anxietatea, tulburarea bipolară, tulburarea borderline, tulburarea narcisică, tulburarea obsesiv compulsivă, tulburările alimentare, tulburările de natură sexuală, atacurile de panică, gândurile suicidare, toate acestea sunt afecţiuni grave ce trebuie tratate şi pe care le poţi confunda cu situaţii ce vor trece de la sine. Din păcate, fără ajutor de specialitate, nu poţi să depăşeşti aceste stări, ba din contră, acestea se pot acutiza.

În acest sens, dacă te regăseşti în descrierile de mai sus, dacă ai alte probleme similare sau pur şi simplu nu te poţi bucura de viaţă, încearcă totuşi să apelezi la un psihoterapeut. Împreună cu acesta poţi descoperi care sunt cauzele ce te-au dus în situaţia de a nu mai simţi bucuria de a-ţi trăi viaţa. De asemenea, poţi concepe un plan prin care să îţi regăseşti stima de sine, încrederea în forţele proprii, dar şi plăcerea de a savura viaţa, scăpând de himerele trecutului sau de comportamentele care îţia făceau rău.

Autor: Psiholog Constantin Cornea

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”