7 semne care îți arată că ești într-o relație codependentă

  • Publicat:
7 semne care îți arată că ești într-o relație codependentă

A fi într-o relație înseamnă să te bazezi unul pe celălalt într-o anumită măsură, dar unele cupluri pot duce acest lucru la un nivel extrem și pot sfârși prin a fi ceea ce este cunoscut sub numele de codependenți.

„O relație codependentă este nesănătoasă deoarece, în loc ca amândoi partenerii să își asume responsabilitatea pentru propriile lor sentimente și acțiuni, unul dintre ei își asumă aceste responsabilități pentru celălalt”, spune psihologul Andreea Cristea.

Când ești într-o relație codependentă, identitatea ta este atât de împletită cu cea a partenerului tău încât ai dificultăți chiar și în a-ți da seama cine ești fără el. Și deși poate părea că nivelul de intimitate din relația voastră este unul extraordinar, când ești codependent, de fapt nu este nici pe departe așa. 

„Adevărata intimitate necesită doi oameni independenți, complet formați, care aleg să fie împreună în loc să aibă nevoie unul de altul pentru a umple un vid emoțional sau pentru a avea un scop în viață”, spune psihologul Andreea Cristea.

Practic, acesta nu este un stil de relație în care vrei să fii implicat. Iată câteva semne care îți arată că ești într-o relație codependentă fără să îți dai seama:

Faci lucruri pentru partenerul tău pe care ar trebui să le facă singur

Există o diferență între a-ți ajuta partenerul din când în când (ceea ce este normal) și a-l trata ca pe un copil. Dacă îți dai seama că trebuie să faci mereu lucruri precum să te asiguri că partenerul tău se trezește și ajunge la timp la serviciu, să îi pregătești prânzul în fiecare zi, să îi faci plinul la mașină și să îi reamintești să facă lucruri pe care altfel ar trebui să le poată gestiona singur, nu este bine.

Cedezi în fața partenerului tău, dar te simți furios în legătură cu asta

Orice relație necesită compromisuri, dar nu este un schimb real dacă întotdeauna ești cel care cedează. „Dacă cedezi tot timpul, vei simți resentimente”, spune Andreea Cristea. „Adesea, în relațiile codependente, există teama că dacă îți exprimi părerea, partenerul va pleca”, adaugă ea.

Ai tendința să intri în relații cu persoane care au diverse probleme

Acest lucru poate fi dăunător pe mai multe niveluri, explică Andreea Cristea. Unul este că te poate determina să vezi partenerii ca pe niște proiecte, lucru care nu este sănătos. Un altul este că îi faci pe partenerii tăi să depindă de tine și de ajutorul tău încă de la început. Uneori, oamenii din relații codependente speră chiar în secret că „proiectul” lor nu va reuși niciodată să se descurce singur, astfel încât să nu plece, spune specialista noastră. Concluzia: Dacă observi că acesta este un tipar al tău, ar trebui să fie un semnal de avertizare.

Vorbești tot timpul despre problemele partenerului tău

Are sens să vorbești cu prietenii atunci când tu și partenerul tău treceți printr-o perioadă dificilă. Dar dacă acesta este un subiect constant de conversație, ar putea fi încă un semn că simți că nu exiști în afara partenerului tău. „El este centrul universului, iar tu doar orbitezi în jurul lui,” spune psihologul Andreea Cristea.

Starea de spirit a partenerului tău îți afectează ziua

Într-o relație sănătoasă, este normal să te simți supărat dacă partenerul tău este supărat – dar altfel poți să treci peste lucruri pe măsură ce îți continui ziua. „Dacă ai limite sănătoase, poți să îți menții starea de spirit și să îi lași pe el cu ale lui,” spune Andreea Cristea. Dar într-o relație codependentă, starea de spirit a partenerului te poate trage serios în jos. „Dacă simți că este treaba ta să încerci să îți ajuți mereu partenerul să iasă din starea lui negativă, nu va funcționa”.

Vrei mereu să știi ce face și ce gândește partenerul tău

Desigur, oamenii din relații sănătoase sunt conștienți de programul fiecăruia. Dar cei din relații codependente pot fi obsedați să țină evidența gândurilor și mișcărilor celeilalte persoane. De ce? „Pentru că într-o relație codependentă ești o reflecție a partenerului, nu poți funcționa dacă nu știi ce se întâmplă în mintea lui. În cele din urmă, sentimentul acesta vine dintr-o nesiguranță”, spune psihologul Andreea Cristea.

Pui nevoile partenerului înaintea celor pe care le ai tu

Acesta este o problemă majoră în relațiile codependente, spune Andreea Cristea. „Persoana codependentă adesea luptă cu nevoile de dependență și se va dedica nevoilor celuilalt pur și simplu pentru că nu poate suporta să fie singură”, adaugă ea. Poate chiar să simți că nu poți fi bine dacă partenerul tău nu este bine, deoarece nevoile lui trebuie să fie mereu pe primul loc.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân