Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

7 cărţi care te învaţă cum să gestionezi depresia şi anxietatea

FOTO: pexels.com / 7 cărţi care te învaţă cum să gestionezi depresia şi anxietatea FOTO: pexels.com / 7 cărţi care te învaţă cum să gestionezi depresia şi anxietatea

Unul din patru români suferă la un moment dat de anxietate, iar, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, depresia este principala cauză de dizabilitate la nivel mondial, afectând peste 300 de milioane de oameni de toate vârstele. Cauzele pot fi multiple, la fel şi soluţiile. Pentru a înţelege ce se află în spatele suferinţei, dar şi cum se pot schimba perspectivele de viaţă atunci când manifestările depresiei şi anxietăţii devin ele însele un mod nefericit de a exista iată 7 lecturi esenţiale, pornind de la întrebarea „Cum putem dobândi libertatea interioară, cea care ne îngăduie să abordăm, cu seninătate, culmile şi abisurile existenţei şi ne permite să ne desprindem de cauzele suferinţei?” a celor trei autori Christophe André, Alexandre Jollien, Matthieu Ricard.

Libertatea interioară. Cum să ne eliberăm de temerile, prejudecăţile, şi dependenţele noastre, Christophe André, Alexandre Jollien, Matthieu Ricard

Cea mai recentă apariţie editorială a Editurii Trei, „Libertatea interioară” le aduce cititorilor o continuare foarte frumoasă a dialogurilor din „Trei prieteni, în căutarea înţelepciunii”, purtate între psihiatrul Christophe André, filosoful Alexandre Jollien şi călugărul budist Matthieu Ricard, despre temele esenţiale ale prezentului.

Încă din copilărie, viaţa ne este copleşită de temeri, prejudecăţi şi de alte mii şi mii de condiţionări care stau în calea fericirii noastre. Dacă vrem să ne câştigăm libertatea, va fi nevoie să smulgem rând pe rând toate aceste gratii, pe care noi înşine le-am forjat sau care ne-au fost impuse de societatea de azi, dominată de performanţă, consum şi competiţie, consideră cei trei autori. Ei îi invită pe cititori să parcurgă un itinerariu menit să ne scoată din închisorile noastre mentale şi să ne apropie de semenii noştri. Christophe André este medic psihiatru şi unul dintre cei mai mari specialişti francezi în psihologia emoţiilor. Alexandre Jollien, filosof şi eseist, a fost premiat de Academia Franceză pentru cartea „Éloge de la faiblesse” şi a contribuit la volumul colectiv „Meditaţi cu noi”, coordonat de Christophe André. Matthieu Ricard, fost cercetător în biologie, a devenit călugăr budist şi interpretul în spaţiul francofon al lui Dalai Lama.

Cum să-ţi controlezi anxietatea - Bret A. Moore

Pentru cei care se confruntă cu stresul crescut, cu îngrijoarea, frica sau panica, autorul oferă o serie de sugestii pentru de a ţine anxietatea sub control, discutând despre tiparele mentale care exacerbează temerile (gândirea în „alb-sau-negru", „catastrofizarea" etc.) şi despre simptomele somatice ale panicii. Propune, de asemenea, o serie de tehnici utile: de la contestarea gândurilor iraţionale la meditaţia de tip „mindfulness", de la modificarea rutinelor cotidiene de somn şi alimentaţie, la exerciţiile fizice şi de relaxare (imagerie), de la reorganizarea mediului la expunerea treptată la evenimentele înfricoşătoare.

CITESTE PE EVZ.RO: „Aveţi grijă, că eu mor!” Blestemul groaznic...
CITESTE PE CAPITAL.RO: Se închid două mari fabrici din România! Sute de...

Bret A. Moore, psiholog clinician american, este autorul unor cărţi dedicate tulburărilor de anxietate, psihofarmacologiei şi stresului posttraumatic.

Legături pierdute. Cauze reale ale depresiei şi soluţii surprinzătoare - Johann Hari

Scrisă de jurnalistul Johann Hari, cartea „Legături pierdute” abordează un subiect dureros, dincolo de teorie şi statistici: propria sa experienţă şi luptă împotriva depresiei, de care suferă încă din copilărie. A început un tratament cu antidepresive în adolescenţă, cu certitudinea că problemele sale erau cauzate de un dezechilibru chimic din creier. După ce s-a specializat în ştiinţele sociale la Universitatea Cambridge, a început să cerceteze dacă acest fapt era adevărat. A călătorit 64.000 km timp de 3 ani, a realizat mai mult de 200 de interviuri în toată lumea atât cu specialişti şi oameni de ştiinţă, cât şi cu oameni obişnuiţi, chinuiţi de aceeaşi suferinţă. Mai târziu a înţeles că această teorie chimică, deşi se numără printre cele mai frecvente, nu este cea reală. Nu este cea aplicabilă tuturor şi nici sursa acestor stări. Ci, mai degrabă, o cauză a lor. O poveste acceptată cu greu.

Nu a fost o călătorie uşoară pentru mine. După cum veţi vedea, mă agăţam în continuare de vechea mea poveste, conform căreia depresia era provocată de creierul meu defect. Mă luptam pentru ea.(…) Nu a fost o trecere simplă către un alt mod de gândire. A fost o luptă.” Însă, în urma acestei călătorii, Johann Hari a descoperit şi structurat alte şapte cauze ale depresiei, dar şi şapte soluţii pentru ele. Care sunt acestea şi de ce depresia ne afectează din ce în ce mult, indiferent de vârstă, categorie socială şi nivel de trai, toţi cei interesaţi de subiect pot afla citind povestea acestor „Legături pierdute”, carte aclamată în toată lumea.

Cum să fii tu însuţi. Linişteşte-ţi criticul interior şi depăşeşte anxietatea socială - Ellen Hendriksen

Oferind explicaţii ştiinţifice clare, sfaturi directe şi poveşti de viaţă încurajatoare, Ellen Hendriksen, psiholog clinician, pleacă de la o premisa că orice timid are în sine suficiente resurse pentru a face faţă unor situaţii sociale noi şi angoasante. Cartea ajută cititorul să înţeleagă rădăcinile anxietăţii sociale, dar şi în ce fel mintea noastră poate fi „resetată" prin schimbarea unor comportamente şi prin reducerea la tăcere a Criticului Interior – acea voce enervantă care-ţi şopteşte: „Toţi te vor judeca". Folosindu-şi umorul, dar şi expertiza psihoterapeutică, autoarea îi ajută pe cei timizi să-şi regăsească încrederea şi să contracareze anxietatea încă din faşă. Doar aşa vor putea să se simtă în largul lor, să fie ei înşişi.

Exerciţii de meditaţie pentru depăşirea depresiei. Eliberarea de nefericirea cronicăMark Williams, John Teasdale, Zindel Segal, Jon Kabat-Zinn

Combinând psihoterapia cognitivă cu tehnicile orientale de meditaţie, cei patru autori oferă un instrument practic şi accesibil pentru a preveni instalarea depresiei şi pentru a regăsi echilibrul afectiv şi mental. Cartea îi învaţă pe cititori cum să ţii piept depresiei, practicând oricând şi oriunde exerciţii de conştientizare a emoţiilor, gândurilor şi senzaţiilor corporale. Mark Williams este profesor de psihologie clinică la Universitatea Oxford, John Teasdale, fost cercetător la Cambridge, a contribuit decisiv la introducerea meditaţiei în vindecarea depresiei clinice. Zindel Segal este profesor de psihoterapie la Universitatea din Toronto, specializat în tulburările afective, iar Jon Kabat-Zinn este fondatorul unui important centru de meditaţie şi sănătate din cadrul Universităţii de Medicină din Massachusetts.

Traumă, anxietate şi iubire. Constelarea intenţiei: calea către o autonomie sănătoasă, Franz Ruppert

În volumul de faţă, Franz Ruppert prezintă cum, prin metoda „constelării intenţiilor", oamenii pot fi ajutaţi să se desprindă, atât la nivel practic, dar şi psihic, de părinţii traumatizanţi - care, la rândul lor, au fost traumatizaţi - şi să elimine treptat relaţiile simbiotice din sistemul lor familial. Numeroase studii de caz ilustrează modul în care se poate lucra psihoterapeutic cu diferite tipuri de traume, de la traumele existenţiale, la traumele simbiotice şi de ataşament, pentru a redobândi sănătatea psihică.

Franz Ruppert este specializat în psihoterapia traumei şi este profesor la Universitatea Catolică de Ştiinţe Aplicate din München.

10 abordări psihoterapeutice ale depresiei. Modele explicative ale psihologiei abisale şi concepte terapeutice asupra depresiei nevrotice - Dietmar Stiemerling

Nu există o altă tulburare psihică atât de răspândită ca depresia, care să afecteze toate mediile sociale şi grupele de vârstă şi în egală măsură bărbaţii şi femeile fiind, de asemenea, în continuă creştere. Depresia nu este drama în sine, ci tragerea semnalului de alarmă pentru rezolvarea dramei. Descrierea celor zece modele de tulburări nevrotice ar putea sugera concluzia că orice pacient care are o depresie nevrotică poate fi inclus într-o cutiuţă diagnostică. Dar, depresia are valenţe diferite şi naşte particularităţi, chiar şi cu un fond comun, iar Dietmar Stiemerling, psihoterapeut de cuplu şi psihanalist, analizează aceste aspecte în cartea „10 abordări psihoterapeutice ale depresiei”.

 Citește și:
Legătura dintre grăsimile saturate şi pierderea concentrării, explicată de un nutriţionist
Pătarea dinţilor: cauze şi metode de tratament
Sălile de fitness se redeschid din 15 iunie. Ce măsuri trebuie respectate şi când trebuie să porţi mască
Cum previi miopia. 5 sfaturi pentru o vedere perfectă la orice vârstă
Pornografia: bună sau rea? Opinia psihoterapeutului
Infecţiile genitale care pot provoca infertilitate
Mâncăm sau nu cojile de seminţe? Riscuri la care ne expunem
GANDUL.RO: Ultima oră: Iohannis a făcut anunţul! Decizia ne...
EVZ.RO: „Aveţi grijă, că eu mor!” Blestemul groaznic...
CAPITAL.RO: Se închid două mari fabrici din România! Sute de...
IMPACT.RO: De ce nu mai vrea Iulia Vântur să se mărite cu...
EVENIMENTULISTORIC.RO: Patru nunți și patru înmormântări ale celei mai...
Exclusiv Online - 15.06.2020
Taguri: depresie, anxietate, carti,
Mihaela Bilic: Acesta este alimentul anti-obezitate. Dacă vreți să slăbiți, puteți consuma, fără limită de cantitate, indiferent câtă grăsime are Doctorulzilei.ro Mihaela Bilic: Acesta este alimentul anti-obezitate. Dacă vreți să...
Tudor Gheorghe a împlinit 75 de ani! „Am atâtea lucruri de făcut!” Infoactual.ro Tudor Gheorghe a împlinit 75 de ani! „Am atâtea lucruri de făcut!”
Ce s-a întâmplat cu amintirea unui Labrador cu nume rasist, mascota unui escadron faimos  Animalzoo.ro Ce s-a întâmplat cu amintirea unui Labrador cu nume rasist, mascota...
Raed Arafat a afirmat necesitatea vaccinului anti-covid: “Este foarte important ca oamenii să se vaccineze” Substantial.ro Raed Arafat a afirmat necesitatea vaccinului anti-covid: “Este foarte...
Ultima oră: Iohannis a făcut anunţul! Decizia ne va afecta pe toţi Gandul.ro Ultima oră: Iohannis a făcut anunţul! Decizia ne va afecta pe toţi
Logodna anului! Cea mai îndrăgită vedetă Kanal D a spus DA. Fanii vor fi șocați: cu cine se casatoresteq VoxBiz.ro Logodna anului! Cea mai îndrăgită vedetă Kanal D a spus DA. Fanii...
Leu Leu 23 iulie - 22 august

Relaţia cu persoana iubită este bună. Ar trebui totuşi să încercaţi să fiţi mai altruişti unul cu celălalt şi atunci relaţia ar fi chiar perfectă. În viaţa dumneavoastră vor avea loc...citește mai departe

×

Gandul.ro
Schimbări MAJORE în Educație! Nu se mai dau note la Religie! Disciplinele ELIMINATE din orarul elevilor din toamnă Schimbări MAJORE în Educație! Nu se mai...
Șoc în showbiz! Are COVID-19! 'Am respectat...
Câte zile trebuie izolat, de fapt, un pacient...
ApropoTv.ro
Netflix anunţă ultima parte a serialului La Casa de Papel Netflix anunţă ultima parte a serialului...
Ancheta emisiunii lui Ellen DeGeneres ar...
De ce s-au reunit Jennifer Aniston, Courteney...
Go4it.ro
Tăia un copac cu drujba când a auzit un țipăt. A scăpat unealta de spaimă când a văzut ce e Tăia un copac cu drujba când a auzit un...
Pilota drona peste un hotel, când a suprins...
Descoperirea uimitoare a unor angajaţi...
ProMotor.ro
Cum păcălesc românii barierele din parcările cu plată. Metoda este primitivă, dar funcționează Cum păcălesc românii barierele din parcările...
Un șofer a rămas fără permis din cauza...
Mașina care poate parcurge două milioane...
Descopera.ro
Cele mai SIMPLE și rapide REMEDII pentru calmarea pielii arse de Soare Cele mai SIMPLE și rapide REMEDII pentru...
Un PESCAR rus a făcut o descoperire URIAȘĂ...
Din ce CAUZĂ poți să faci Alzhemier,...
ULTIMA ORĂ
Tăia un copac cu drujba când a auzit un țipăt. A scăpat unealta de spaimă când a văzut ce e

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .