6 pași către personal empowerment

Personal empowerment este un termen important în abilitarea personală.
  • Publicat:
6 pași către personal empowerment

Sigur ai tot auzit vehiculându-se conceptul de „personal empowerment”. Dar ce înseamnă, de fapt, acest concept? Pe scurt, specialiștii spun că personal empowerment presupune a-ți prelua controlul asupra propriei vieți. Este mai mult decât simplul fapt de a te simți capabil să faci asta, deși este și acesta un element important. Adevăratul self empowerment necesită stabilirea unor obiective semnificative pentru a identifica ceea ce îți dorești de la viață și apoi să iei măsuri pentru a le atinge!

Oamenilor care nu sunt familiari cu conceptul de personal empowerment le lipsește controlul asupra a ceea ce fac. De cele mai multe ori, aceștia le permit altor persoane să ia decizii pentru ei – fie soț, partener, copii, manageri sau colegi. Practic, nu-și pot asuma propriile decizii majore, lipsindu-le adesea încrederea în sine. Mulți dintre aceștia au trăsăturile unei personalități dependente dezvoltate în urma unei copilării trăite alături de un părinte autoritar sau unul prea protector. Acel tip de părinte care știe el mai bine, care nu își lasă copilul să-și trăiască propriile greșeli sau cel care încearcă să-l ferească pe cel mic de suferință. Chiar dacă lucrurile stau așa, u toate acestea, aceste tipare de comportament pot fi schimbate și înlocuite prin creșterea conștiinței de sine și apoi a încrederii în sine.

Ce este personal empowerment?

„Empowerment” înseamnă pur și simplu „a deveni puternic”. Personal empowerment presupune, prin urmare, faptul că o persoană ajunge să preia controlul asupra propriei sale vieți și să nu le mai permite altor oameni să o controleze în locul lui. Acest lucru sună simplu, dar, în practică, preluarea controlului poate fi un proces complicat. Mai ales dacă vii dintr-o familie în care fie ai fost prea protejat, fie ți s-a spus în continuu ce e bine și ce e rău, fără să ai dreptul să ai o opinie.

Trebuie să îți dezvolti conștiința de sine, astfel încât să îți descoperi, apoi să îți înțelegi punctele tari și punctele slabe. De asemenea, ai nevoie de o conștientizare și înțelegere a obiectivelor și a diferenței dintre acestea și situația în care te afli în momentul de față. Atingerea obiectivelor poate necesita schimbarea comportamentelor și chiar a valorilor și convingerilor mai profunde. Dezvoltarea abilitării personale implică, de obicei, efectuarea unor schimbări fundamentale în viață, ceea ce nu este întotdeauna un proces ușor. Ori unul care să se facă de unul singur, fără ghidajul unui specialist.

Gradul de schimbare necesar va diferi de la persoană la persoană, în funcție de punctul de plecare al fiecărui individ:

Dezvoltarea abilitării personale

Există un proces util în șase etape pentru dezvoltarea abilitării personale. Poate fi folosit fie în general, pentru a-ți privi viața în ansamblu, sau ca o modalitate de a te ajuta să rezolvi o anumită problemă.

Cei șase pași către abilitarea personală

Identifică un obiectiv care este axat pe nevoia de a dobândi putere, apoi aplică acești 6 pași!

Citește despre respectivul obiectiv! Următorul pas este să înțelegeți mai multe despre subiectul sau situația în cauză. De exemplu, dacă dorești să ai mai multă autoritate în fața colegilor de la locul de muncă, trebuie să te acomodezi cu politica din organizație.

    Crește-ți autoeficacitatea! Înainte de a acționa, trebuie să credeți că poți realiza cu adevărat ceea ce îți propui. Faptul că ai informațiile necesare te poate ajuta. Cunoașterea punctelor forte și a punctelor slabe te va ajuta să înțelegi ce obiective poți atinge cu adevărat.

Sporește-ți abilitățile și competența! Este posibil să fie nevoie să îți îmbunătățești abilitățile pentru a deveni mai influent. Cu toate acestea, pe măsură ce începi să vorbești mai mult cu oamenii și încerci să îi influențezi, vei învăța rapid ce funcționează și, prin urmare, îți vei dezvolta abilitățile în această direcție!

    Acționează – și nu te lăsa! Personal empowerment înseamnă a nu vă lăsa „doborâți” de prima problemă pe care o întâlniți, ci a avea rezistența și persistența de a continua și căuta alte modalități și soluții pentru a atinge obiectivele dorite.

Evaluează impactul! Personal empowerment înseamnă și schimbarea impactului pe care îl ai asupra celorlalți și asupra evenimentelor. Prin urmare, este important să-ți evaluezi impactul. La început este posibil să nu vezi prea multe schimbări, dar chiar și modificările mici sunt considerate un adevărat succes.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân