Mersul la terapie nu este o rușine și nici nu îți trebuie un motiv major să o faci

Multe persoane aleg să meargă la terapie doar în momentul în care se lovesc de anumite situații, dar adevărul este că nu ai nevoie de un motiv major.
  • Publicat:
Mersul la terapie nu este o rușine și nici nu îți trebuie un motiv major să o faci
Foto: shutterstock

Multe persoane aleg să meargă la terapie în momentul în care trec printr-o situație dificilă sau caută ajutorul unui specialist. Adevărul este că nu trebuie să ai un motiv anume sau o problemă pentru a face acest pas, mai ales că situațiile stresante din viața noastră pot avea declanșatori unici pentru fiecare în parte. De exemplu, am auzit situații în care anumite persoane simțeau nevoia să meargă la terapie după ce rămâneau fără animalul de companie, iar asta nu trebuie privit într-un mod ciudat pentru că și animalele de companie fac parte din familie, iar pierderea lor se poate resimți similară pierderii unei persoane dragi.

Mersul la terapie te ajută să te înțelegi mai bine, să lucrezi mai bine cu tine în special în privința situațiilor pe care le găsești dificile, dar și să-ți îmbunătățești capacitatea de a trece mai ușor peste anumite situații cu care te lovește viața. Să nu uităm că sănătatea mentală trebuie controlată înainte de apariția momentelor de criză.

Terapia, benefică mai ales după pandemie

Cu toții am trăi momente grele, fără precedent, iar pandemia de COVID-19 și-a pus amprenta în special asupra sănătății mentale. Chiar dacă rata vaccinării este în creștere și observăm o întoarcere treptată la normalitate, există posibilitatea ca în continuare să te simți confuz, speriat sau îngrijorat. Sute de milioane de oameni au fost infectați cu noul coronavirs și poate peste jumătate au pierdut lupta, aspect care-ți stârnește o oarecare teamă și te face să-ți pui întrebări și să te îngrijorezi nu doar de starea de sănătate, ci și de relațiile cu cei din jur, pierderea job-ului și multe altele.

Să nu uităm că multe companii au fost nevoite să renunțe la o parte din angajați, că mulți dintre ei au lucrat de acasă, au pierdut contactul cu colegii, călătoriile încă sunt destul de dificil de realizat și nu toată lumea își permite să plece într-o vacanță peste granițe sau că există persoane care nu și-au mai văzut prietenii, rudele, familia de mai bine de un an.

Deja ne confruntam cu o rată ridicată a cazurilor de depresie, anxietate și suicid, iar acum factorii de stres s-au amplificat. Perioada pandemiei a fost similară unui foc peste care s-a mai turnat puțină gazolină și așa au apărut și factorii de stres financiari, relaționari, emoționali, fizici, de mediu și politici.

Nu trebuie să-ți fie rușine dacă mergi la terapie

Am întâlnit multe persoane jenate de faptul că merg la terapie. Parcă o și spun cu jumătate de gură de teamă să nu fie judecate. Pentru că, ce-i drept, așa gândim: „Numai nebunii se duc”. Indiferent dacă mergi la terapie pentru că te confrunți cu o problemă sau pentru că pur și simplu îți dorești să te descoperi, mi se pare cel mai curajos lucru pe care-l poți face pentru tine și cea mai frumoasă formă de iubire și respect pentru propia-ți persoană.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
De ce nu dormim noaptea
De ce nu dormim noaptea
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being