5 trucuri simple pentru a-ți îmbunătăți memoria. Rezultatele vor fi uimitoare!

  • Publicat:
5 trucuri simple pentru a-ți îmbunătăți memoria. Rezultatele vor fi uimitoare!

Simți uneori că memoria îți joacă feste și uiți dacă ai închis lumina, ai încuiat ușa sau mergi cu ochelarii pe nas căutându-i de zor? Rătăcești cheile de la mașină și te trezești că mergi în altă cameră, dar când ajungi acolo nu mia știi de ce? „Îți stă pe limbă” numele actorului din filmul tău preferat, dar nu poți să îl spui când vrei? Nu ești singurul și de cele mai multe ori aceste scăpări nu sunt nici motive de îngrijorare. Îți spunem câteva situații comune în care uiți lucruri și câteva trucuri simple care să te ajute să îți îmbunătățești memoria.

„Îmi pierd mereu cheile de la mașină sau telefonul mobil”

De multe ori ne pierdem obiectele personale pentru că suntem concentrați la altceva când le lăsăm jos – adesea avem prea multe lucruri în viața și în creierele noastre.

Truc pentru memorie: Stabilește locuri specifice unde ții obiectele pe care le folosești tot timpul – cum ar fi un bol pentru cheile mașinii pe care să îl ai chiar la intrare sau un loc special pentru telefonul mobil.

„Uit brusc pinul cardului bancar, chiar în momentul în care trebuie să plătesc și am nevoie de el”

„Acest gol brusc se întâmplă de obicei pentru că oamenii sunt concentrați asupra multor lucruri în același timp în loc să se concentreze pe unul singur”, spune psihologul Andreea Cristea.

Truc pentru memorie: Folosește tehnica numită ”chunking”; împarte numerele în perechi și leagă acele perechi de câte un indiciu care îți este familiar. Spre exemplu, ziua de naștere a bunicii tale este numărul scris invers al zilei de naștere a copilului tău. 

„Am dificultăți în a mă concentra când citesc”

A trece de trei ori (sau mai mult) peste același paragraf poate fi foarte frustrant, dar nu-ți face prea multe griji. „Stresul, distragerile și grijile sunt cele mai frecvente motive pentru care nu ne putem concentra pe deplin asupra unei sarcini precum citirea unei cărți”, explică psihologul Andreea Cristea.

Truc pentru memorie: Citește conștient. Încearcă să îți oprești conștient zarva din capul  tău, care este despre liste de cumpărături și facturi sau probleme de la job și concentrează-te. Redu viteza la care citești și savurează fiecare cuvânt.

„Nu-mi amintesc dacă am încuiat ușa de la casă”

La majoritatea persoanelor, aceasta este pur și simplu o problemă de neatenție și de a nu fi prezenți în acel moment.

Truc pentru memorie: Când ieși din casă, spune „Sting lumina” sau „Încui ușa” – vocalizarea a ceea ce faci încurajează creierul să acorde o atenție suplimentară.

„Am uitat de ce am intrat într-o altă cameră”

Toți am avut această experiență enervantă. „Acesta este de obicei un semn al unei minți ocupate”, explică psihologul Andreea Cristea. 

Truc pentru memorie: Relaxează-te și respiră rar atunci când te surprinzi uitând astfel de lucruri. „Când ești stresat și te grăbești tot timpul, poți fi într-un mod constant de „luptă sau fugi”, în care creierul eliberează substanțe chimice precum cortizolul și adrenalina care pot interfera cu concentrarea și funcționarea creierului”, spune Andreea Cristea.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân