5 semne care îți spun că ai un prieten toxic

  • Publicat:
5 semne care îți spun că ai un prieten toxic

Trebuie să te bucuri să vorbești și să petreci timp cu prietenii tăi, așa că ce se întâmplă atunci când gândul de a interacționa cu unul dintre ei te umple de groază? S-ar putea să ai o prietenie toxică.

„O prietenie toxică ar putea fi definită în mod general ca una care îți cauzează stres sau te afectează emoțional în mod constant”, spune psihologul Andreea Cristea.

Anumite comportamente pot fi, de asemenea, semnale de avertizare. Așa că dacă bănuiești că ai un prieten toxic, dar nu ești sigur, ia în considerare dacă te regăsești adesea în vreuna dintre situațiile de mai jos. Dacă una sau mai multe dintre ele îți sunt familiare, relația voastră se află, cel mai probabil, pe un teritoriu nesănătos.

Nu te întreabă niciodată cum te simți

„Dacă ai un prieten care pare mereu să vorbească despre el însuși, s-ar putea să presupui automat că cineva care nu te întreabă despre tine este egoist. Dar s-ar putea să vorbească mereu despre el pentru că este în căutare disperată de atenție și validare”, spune psihologul Andreea Cristea. Orice ar fi, este epuizant pentru tine și indică faptul că există ceva în neregulă în relația voastră.

Poți încerca, de asemenea, să îți îndrepți atenția asupra modului în care te simți, dacă pare că prietenul tău este deosebit de absorbit de propriile probleme. „Dacă răspunde bine la redirecționare, poți avea încredere că este conștient de modul în care interacționează cu tine”, spune Andreea Cristea. „Dar dacă tot aduce conversația înapoi la el însuși și ignoră ceea ce spui, prietenia s-ar putea să nu funcționeze cum trebuie.”

Critică, dar nu este niciodată constructiv

Un prieten nu trebuie să considere tot ce faci ca fiind minunat și are voie să spună asta – atâta timp cât nu este răutăcios și, mai important, îți dorești opinia acestuia. „Diferența cea mai mare între critica folositoare și răutatea pură este dacă persoana de la celălalt capăt a cererii a solicitat feedbackul”, spune psihologul Andreea Cristea. Dacă îi spui prietenului tău că nu vrei să afli părerea sau sfaturile lui, iar el continuă să le ofere în continuare, asta este lipsă de respect. Un prieten adevărat va fi sincer cu tine, dar va renunța și la subiect atunci când îl rogi să o facă.

Încearcă mereu să te depășească

Ai un prieten care încearcă întotdeauna să depășească ceea ce spui în loc să fie fericit pentru tine? Există o mare probabilitate să fie o persoană invidioasă sau nesigură, dar ar putea să aibă și intenții bune. „Prietenul care încearcă întotdeauna să te depășească te poate admira și vrea să te imite”, spune specialista noastră. Cu toate acestea, a încerca mereu să te depășească poate fi problematic, indiferent de intenție. „Ar putea indica faptul că un prieten este prea absorbit de el însuși pentru a avea o relație sănătoasă sau că vede relația voastră ca pe o competiție în loc de o relație reciproc benefică”, spune Andreea Cristea.

Te lasă epuizat în loc să te energizeze

Petrecerea timpului cu un prieten adevărat ar trebui să te facă să te simți entuziasmat, reîncărcat și chiar inspirat. Dar un prieten toxic va face exact opusul, epuizându-te atât emoțional, cât și fizic. „Un prieten care te epuizează creează o reacție similară cu cea a unui răspuns la stres. Te ține în alertă pentru pericol și autoapărare și adesea cere mai mult de la tine decât ai de dat”, spune psihologul Andreea Cristea. Dacă ai tendința să te simți anxios, plin de resentimente, obosit sau chiar deprimat după ce vorbești cu el, relația voastră are, probabil, o problemă.

Îți este mereu frică să nu spui sau să faci ceva greșit

Ai de-a face cu un prieten care explodează de fiecare dată când faci sau spui ceva ce nu-i place? „Acest lucru sugerează că prietenul tău este sensibil și reacționează personal la lucrurile pe care le spui sau le faci”, spune Andreea Cristea. Îngrijorarea constantă de a nu provoca pe cineva te poate lăsa stresat și epuizat – două lucruri pe care o adevărată prietenie nu ar trebui să le facă niciodată. Poate, de asemenea, să te facă să simți că nu poți fi autentic în preajma acelei persoane. Și dacă nu poți fi tu însuți cu prietenului tău, care este sensul relației?

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân