5 semne că în copilărie ți-a fost aplicat tratamentul tăcerii și cum te afectează acest lucru la maturitate

  • Publicat:
5 semne că în copilărie ți-a fost aplicat tratamentul tăcerii și cum te afectează acest lucru la maturitate
Sursa foto: profimedia

Tratamentul tăcerii aplicat de către unii părinți în copilărie poate aduce multe repercursiuni la maturitate, avertizează specialiștii. Iată câteva dintre acestea!

Tratamentul tăcerii: 5 consecințe îngrijorătoare

Vrei să mulțumești pe toată lumea, chiar dacă asta înseamnă să te sacrifici pe sine

Ți-e greu să spui nu atunci când oamenii îți cer să faci ceva? Ești un așa numit people pleaser? Tratamentul tăcerii le poate sădi copiilor teama de abandon sau de respingere. Astfel, la maturitate ei se pot angaja în comportamente de mulțumire a oamenilor pentru a evita respingerea sau a menține legăturile cu ceilalți.

Citește și: Învață să spui „NU” fără a te simți vinovată. Renunță la a mai fi un people pleaser

Ai o permanentă nevoie de a fi validat/ă

O nevoie constantă de aprobare poate proveni din diverse răni/traume din copilărie. Conform Psychology Today, creșterea fără validare sau apreciere îi poate determina pe indivizi să caute aceste nevoi în exterior, în special la maturitate.

Un copil lipsit de apreciere și de validare nu va putea fi conștient de propria-i valoare, de propriile sentimente. Ceea ce va duce la o perpetuă căutare din exterior.

Ai dificultăți în exprimarea emoțiilor

Dacă ai experimentat tratamentul tăcerii în copilărie, ai putea întâmpina dificultăți reale în privința a ceea ce simți. Astfel, în loc să îți folosești cuvintele, vei avea tendința de a te izola, a alege să te protejezi de teamă să nu stârnești o situație care te-ar compromite.

Ești conștient/ă de energia tuturor celor din jur

Cu alte cuvinte, observi fiecare schimbare de energie din cameră atunci când cineva este supărat și numai. Iar asta, nu face decât să te încarce tot pe tine.

Poți experimente dureri musculare de umeri și gât

Tratamentul tăcerii stimulează zona din creier care înregistrează durerea. Acest lucru înseamnă că oamenii nu simt doar durere emoțională atunci când li se aplică această pedeapsă, ci și un anumit nivel de durere fizică, potrivit specialiștilor resimțit în zona umerilor și gâtului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân