10 semne că ai nevoie de ajutorul unui psihoterapeut

Îţi este permanent frică de moarte sau că vei fi înşelată? Iată 10 semne că e cazul să mergi la psihoterapeut.
  • Publicat:

Din nefericire, foarte multe persoane pot suferi de afecţiuni de natură psihologică sau psihică şi nu îşi dau seama că este momentul să apeleze la un specialist.

Unii se gândesc că sunt stări tranzitorii şi că vor trece de la sine, alţii nici măcar nu îşi dau seama de răul pe care şi-l fac lor înşişi sau persoanelor din jurul lor. Din fericire, există câteva semne prin care ne putem da seama că o persoană are nevoie de psihoterapie. 

Semne că ar trebui să apelezi la psihoterapie

Principalele elemente care trebuie să îi dea de gândit serios unei persoane pot fi următoarele:

  1. Lipsa dorinţei de a mai interacţiona cu alte persoane, izolarea, tendinţa de a se retrage cât mai mult din societate.
  2. Lipsa plăcerii în orice fel de interacţiune. Chiar şi acele activităţi care odată îl bucurau sau persoanele alături de care îi plăcea să îşi petreacă timpul nu mai au acum niciun fel de strălucire, ba din contră, nu mai doreşte să facă nicio activitate sau să se întâlnească cu cineva.
  3. Frică aproape permanentă că se poate întâmpla ceva rău. Putem vorbi despre frica de moarte, de o boală incurabilă pe care o poate avea sau capătă persoana respectivă sau o persoană dragă, frica de a-şi pierde partenerul, frică de a fi înşelată, frică de a fi concediată.
  4. Senzaţia că toată lumea plănuieşte să îi facă un rău, de natură fizică, psihică sau materială.
  5. Frica de singurătate ce nu lasă persoana în cauză să îşi vadă de activităţile zilnice, ba din contră, se transformă într-un soi de disperare, de a avea cu orice preţ un partener.
  6. Atacuri de panică pe care persoana în cauza le poate confunda cu senzaţia unei morţi iminente cauzate de un infarct, accident vascular cerebral ce nu poate fi confirmat prin analize recomandate de specialişti.
  7. Lipsa ruşinii şi implicarea în tot felul de relaţii pasagere, cu persoane necunoscute.
  8. O agresivitate ce se manifestă permanent prin dorinţa de a se lua la harţă cu oricine, tendinţa de a conduce agresiv tocmai pentru a provoca conflicte, injurii sau calomnii ce pot duce la un eventual scandal.
  9. Senzaţia că toată lumea este fericită, numai el/ea nu.
  10. Adicţiile de: alcool, droguri, medicamente, jocuri de noroc, senzaţii tari.

Posibile cauze ale acestor stări psihice

O persoană ce ar trebui să se îndrepte spre un specialist poate suferi de una sau mai multe dintre problemele de mai sus sau poate avea şi alte manifestări ce îi pot afecta: viaţa de familie, jobul sau viaţa socială. Cele mai multe dintre stările descrise pot ascunde o seamă întreagă de probleme, cum ar fi:

  • O copilărie, adolescenţă sau tinereţe în care au avut parte de certuri, scandaluri, bătăi, ameninţări, divorţ, petrecute între membrii familiei, părinţi sau fraţi
  • O traumă legată de o situaţie de viaţă: decesul cuiva drag, divorţul, scandalurile sau bătăile suferite în cuplu
  • Un viol, o tâlhărie, un scandal sau o ameninţare fizică sau psihică
  • Pentru anumite persoane mai sensibile, stările descrise se mai pot manifesta dacă au senzaţia că sunt înşelate, dacă aud anumite bârfe ce le pot afecta imaginea personală sau publică, dacă au senzaţia că urmează să fie concediate sau nu vor fi promovate, aşa cum consideră că merită
  • Un accident provocat sau la care au fost doar martori
  • Pierderea unei moşteniri, a unui bun de valoare

Mai trebuie spus faptul că oricare dintre semnele descrise pot avea la bază sau se pot transforma în afecţiuni psihice mai grave, precum: tulburări de personalitate sau de comportament, tulburări ale somnului, tulburări ale alimentaţiei, tulburări ale vieţii sexuale etc.

Dacă vă regăsiţi în oricare dintre descrierile de mai sus, este indicat să apelaţi la un specialist. Puteţi fi astfel evaluat şi puteţi descoperi că este doar o stare tranzitorie sau pe care nu aţi evaluat-o corect, cum de altfel poate fi vorba şi despre necesitatea urmării unor şedinţe de psihoterapie.

În cazuri mai grave, putem vorbi despre medicaţie sau chiar internare în spital de psihiatrie. Important este să apelaţi încă de la primele semne la un specialist, pentru a remedia situaţia cât mai repede posibil, fără urmări ce presupun eforturi mai mari ulterior.

Autor: Psihoterapeut Constantin Cornea

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân