Lenjeria intimă îţi poate afecta sănătatea. Iată cum!

O piesă aleasă greşit poate avea un efect dăunător asupra corpului, dar, pe de altă parte, lenjeria potrivită poate face minuni pentru sănătatea ta, nu doar în dormitor.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Lenjeria intimă îţi poate afecta sănătatea. Iată cum!
foto: shutterstock/Lenjeria intimă îţi poate afecta sănătatea. Iată cum!

Pentru mulţi dintre noi lenjeria intimă înseamnă culoare, stil, emoţie, pasiune, seducţie. Dar atunci când o cumpărăm ar trebui să ne gândim şi impactul asupra sănătăţii. O piesă aleasă greşit poate avea un efect dăunător asupra corpului, dar, pe de altă parte, lenjeria potrivită poate face minuni pentru sănătatea ta, nu doar în dormitor.

Lasă pielea să respire

Primul lucru de care trebuie să ţineţi cont este că lenjeria intimă intră în contact direct cu pielea şi zonele intime. Dacă sutienul este făcut dintr-un material nepotrivit, poate capta căldura şi umezeala corpului. Vă veţi simţi încorsetată, cu disconfort sporit, ceea ce duce la supraîncălzire,  ceea ce duce la transpiraţie, umezeală şi tot aşa. Un cerc vicios care poate cauza iritaţii ale pielii, dureri de spate, iritaţii ale mameloanelor, infecţii.

Achiziţionaţi sutiene concepute special pentru a reduce umiditatea de pe suprafaţa materialului şi a  facilita evaporarea transpiraţiei, pentru a menţine pielea uscată.

Chilotul, oricât de sexy ar fi dantela, spandex-ul sau nylonul, este preferabil să fie din bumbac, cu cât mai puţine cusături şi cât mai comod. Astfel se reduce riscul iritaţiilor din zona vaginală. O lenjerie strâmtă împiedică circulaţia sanguină corectă şi favorizează apariţia foliculitei.

Iată cum stai departe de infecţii

Poate suna extrem, dar o altă problemă pe care o poate genera o lenjerie greşită sunt fi infecţiile. Dacă purtaţi în mod constant lenjerie din mătase şi ţesături sintetice, acest tip de materiale pot crea terenul perfect de reproducţie pentru bacterii şi infecţii bacteriene.

În acelaşi timp, lejerii tip tanga este un factor favorizant la infecţiei cu e-coli, pentru că transportă bateriile din zona anală către vagin. Dacă totuşi alegeţi să o purtaţi, asiguraţi-vă că nu este prea strânsă şi nu o purtaţi prea multe ore.

Dureri de spate şi de cap? Poate nu ai lenjeria potrivită!

Pe măsură ce vă deplasaţi în timpul zilei, la fel fac şi sânii. Cercetările recente au arătat că pe măsură ce se mişcă o femeie, sânii ei fac un efort cu până la 21 de cm în plus. Această mişcare pune o tensiune mare pe ţesutul mamar şi poate face sânii devină dureroşi.  Purtarea unui sutien necorespunzător sau care nu oferă suficient suport poate înrăutăţi acest lucru.

Un sutien care este confortabil şi ţi se potriveşte corect va reduce durerile şi disconfortul sânilor.  Asta înseamnă alegerea corectă a cupei – care să nu fie prea mică, dar nici prea mare. Întotdeauna citeşte specificaţiile de dimensiuni pentru a alege corect. O cupă C dintr-o anumită zonă a lumii nu este aceeaşi cu cea din România, de pildă.

Sutienul corect îmbunătăţeşte postura şi protejează coloana vertebrală.

Un sutien confortabil, de susţinere, nu va reduce doar durerea şi disconfortul la sân – ci va îmbunătăţi şi sănătatea spatelui. Durerile de spate pot fi ceva obişnuit dacă aveţi sânii mai mari, un job sedentar, staţi mult în faţa calculatorului. Dar şi sutienul nepotrivit poate contribui la asta. În plus, creează tensiune musculară, ceea ce duce la dureri, crampe musculare şi chiar dureri de cap.
Sutienul ideal pentru ţinutele de zi sunt cele care au o margine mai lată, permiţând astfel o susţinere mai fermă a sânilor şi o postură corectă a spatelui.

Chiar dacă e nouă, lenjeria intimă trebuie spălată!

Deşi nimic nu este mai seducător decât o lenjerie discret parfumată, sănătatea ar trebui să primeze. De aceea, ar trebui să rezistaţi tentaţiei de a spăla lenjeria cu altceva decât un detergent neutru, non-alergenic. Aşa cum am mai spus, aceste piese vestimentare intră în contact cu piese extrem de sensibile ale pielii, iar odorizantele din balsamul de rufe sau din detergent pot cauza iritaţii si alergii.

De asemenea, chiar dacă este proaspăt cumpărată din magazin, lenjeria trebuie spălată. Faptul că nu poate fi probată în magazine nu vă scuteşte de probleme. Fabricanţii tratează materialele şi produsele finite cu substanţe care să reziste la transport şi depozitare, care pot fi toxice, uneori.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”