Sărutul – ce beneficii are pentru sănătate?

Saliva are o sumedenie de agenţi patogeni, iată de ce sărutul unui partener bolnav ne poate îmbolnăvi. Dar, s-a demonstrat, recent, există un număr mare de beneficii pentru sănătate ale sărutului.
  • Publicat:

După studierea a 168 de culturi din toată lumea, cercetătorii au descoperit că doar 46% dintre ele folosesc sărutul.Acesta înseamnă că teoria sărutului ca limbaj universal al iubirii nu mai stă în picioare.
 

Comunităţi din Africa, Noua Guinee, Amazon sau Brazilia au considerat sărutul ca fiind ceva dezgustător.Savanţii au concluzionat că acest tip de manifestare este împrumutată de la animale şi are legătură cu feromonii. Oamenii nu au mirosul atât de dezvoltat pentru a-i percepe şi fac acest lucru prin intermediul schimbului de salivă.

Saliva are o sumedenie de agenţi patogeni, iată de ce sărutul unui partener bolnav ne poate îmbolnăvi.Dar, s-a demonstrat, recent, un număr mare de beneficii pentru sănătate ale sărutului.

Un studiu pe cupluri olandeze a cerut unuia dintre parteneri să consume iaurt probiotic.După un sărut de 10 secunde,  80 de milioane de bacterii bune s-au transferat la celălalt partener.Nivelul crescut de bacterii bune a ajutat ambii parteneri să aibă un sistem imunitar funcţional.

Sărutul s-a dovedit benefic şi în combaterea sau reducerea reacţiilor la un partener cu alergii.Oamenii expuşi la alergeni au avut mai puţine simptome după ce s-au sărutat cu partenerul, timp de 30 de minute.
Alte studii au arătat că sărutul reduce anxietatea, scade presiunea arterială şi încetineşte îmbătrânirea tenului.

sursa foto: shutterstock

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult