CORONAVIRUS – Ce pericole ne pândesc, în afara epidemiei

Există categorii de indivizi iresponsabili şi care recurg la metode reprobabile, încercând să profite de pe urma acestei crize.Iată la ce trebuie să fiţi atenţi şi cum să vă protejaţi.
  • Publicat:
CORONAVIRUS – Ce pericole ne pândesc, în afara epidemiei
foto shutterstock/CORONAVIRUS – Ce pericole ne pândesc, în afara epidemiei

Cu toate că, la nivel global, sunt numeroase apeluri la solidaritate, compasiune, înţelegere şi responsabilitate, există categorii de indivizi iresponsabili şi care recurg la metode reprobabile, încercând să profite de pe urma acestei crize planetare. Dincolo de comercianţii care profită pentru a mări nejustificat preţurile unor produse indispensabile în această perioadă, vorbim pe pericole fizice şi virtuale la care suntem expuşi. Iată la ce trebuie să fiţi atenţi şi cum să vă protejaţi.

Pericole virtuale

Mulţi oameni au trecut la regimul de muncă remote (de la domiciliu) – activând mai ales on line. Atenţie la e-mail-urile pe care le primiţi în această perioadă – căsuţele de mesagerie sunt pline de atacuri tip phishing care vă îmbie cu tot felul de aplicaţii, reclame sau oferte înşelătoare.

  • Nu deschideţi ataşamente care nu sunt din surse sigure, oferte pe care nu le-aţi solicitat sau e-mailuri primite de la adrese pe care nu le cunoaşteţi. Pot conţine viruşi care să se instaleze direct în calculatorul sau în telefonul dvs.
  • Nicio bancă nu va cere on line PIN-uri, conturi de activare, numere de card bancar, parole etc. Dacă primiţi asemenea mesaje, contactaţi imediat banca de care aparţineţi şi poliţia.
  • Verificaţi toate anunţurile pentru donaţii, petiţii, strângeri de fonduri. ONG-urile care se ocupă în mod real au website-uri dedicate, cu conturi bancare care pot fi verificate şi comunică pe canale oficiale. Urmăriţi anunţurile oficiale pe care le fac autorităţile sau alte instituţii abilitate.

Pericole financiare

  • Nu cumpăraţi sau acceptaţi oferte despre tratamente miraculoase, vaccinuri sau alte leacuri minune. NU EXISTĂ alt tratament decât cele recomandate oficial de medici.
  • Nu achiziţionaţi dezinfectante, măşti de protecţie sau alte dispozitive decât din locuri autorizate: farmacii, hipermarchet. Multe produse pot fi contrafăcute şi pot face mai mult rău.
  • Atenţie la apelurile telefonice prin care vi se spune că o rudă, un cunoscut, un apropiat este infectat cu COVID 19 şi vi se solicită bani pentru tratament. În spitalele publice din România, conform ultimelor ordonanţe militare, persoanele suspecte sunt testate şi tratate gratuit.
  • Atenţie la diferite documente care circulă on line privind protocoale şi ghiduri de tratament. Nu toate sunt autorizate şi, în mod normal, sunt cu circuit închis, doar specialiştii ar trebui să aibă acces la ele.

Pericole în izolarea la domiciliu

  • Atenţie la toţi cei care pretind să aibă acces la domiciliu pentru diverse verificări: gaze, instalaţii electrice, instalaţii sanitare etc. Furnizorii acestor servicii anunţă din timp vizitele la domiciliu la asociaţiile de proprietari. Iar, ca urmare a ultimelor măsuri adoptate de autorităţi, aceste verificări s-au sistat.
  • Nu deschideţi presupuşilor specialişti care se oferă să facă testare COVID 19 la domiciliu. Oficial, aceste testări nu au început.
  • Verificaţi documentele pe care le descărcaţi pentru a circula în zona de domiciliu. Nu ieşiţi din casă fără ele şi fără un act de identitate.
  • Atenţie la ce firme de livrări apelaţi. Nu toţi curierii au echipament de protecţie şi nu respectă regulile de igienă şi distanţare socială atunci când preiau comenzile.

În această perioadă, precauţia privind sănătatea şi integritatea trebuie să fie prioritare!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”