Impactul stresului financiar asupra sănătății tale (P)

  • Publicat:
Impactul stresului financiar asupra sănătății tale (P)

Ești stresat în legătură cu finanțele tale?

Stresul financiar are efecte majore asupra sănătății și îți poate afecta viața în mai multe aspecte. Există o gamă largă de simptome fizice și mentale care pot fi asociate sau direct cauzate de stres, printre care: probleme cu somnul, anxietatea, depresia, schimbarea poftei de mâncare, consum excesiv de alcool, cafeină sau tutun și multe altele. Dacă citești acest articol, există șanse să te confrunți sau să te fi confruntat cu stresul financiar într-un moment al vieții.

Stresul financiar nu apare peste noapte, ci se acumulează treptat. Dacă încontinuu te gândești la facturi și la ratele care trebuie achitate, dacă te simți în mod constant consumat de câți bani ai (sau nu ai) și cum ai să ții un acoperiș deasupra capului, atunci cu siguranță ești predispus la stresul financiar.

Dacă aceste griji trec neobservate și netratate, pe termen lung ți-ar putea afecta sănătatea într-un mod grav. Soluția nu este să ignorăm problemele financiare, ci chiar opusul. Aceste probleme trebuie abordate direct, trebuie preluat controlul asupra finanțelor personale și asupra sănătății mintale.

Ești pregătit pentru o criză financiară?

Poate fi vorba de o criză financiară globală sau una personală, care poate fi cauzată de pierderea locului de muncă, de acumularea prea multor datorii sau de facturi și cheltuieli neașteptate. Un cont de economii și gestionarea corectă a bugetului pot fi vestă de salvare în astfel de momente când ne confruntăm cu probleme financiare.

Stresul financiar cauzat de datorii

Gradul de îndatorare stabilit de BNR este de 40% din venitul net pentru creditele în lei, însă în ceea ce privește creditele de consum, nu se recomandă depășirea pragului de 20% din venit. Cu cât gradul de îndatorare este mai ridicat, cu atât devine mai dificilă gestionarea bugetului și pregătirea pentru situațiile de criză. Prea multe datorii, plăți și scadențe la diferite instituții financiare pot contribui la apariția stresului financiar. Dacă te afli în situația aceasta și nu ai posibilitatea de achita integral toate creditele active, un credit de refinanțare poate fi o opțiune potrivită. Astfel vei avea o singură rată de achitat, o singură dobândă (adaptată condițiilor actuale de pe piață) și o singură dată de scadență de ținut minte. Cu siguranța și o astfel de schimbare poate ajuta în reducerea stresului financiar. Pentru refinanțarea creditului poți opta pentru un credit bancar, dar și pentru un credit online.

Ce pot face pentru a scăpa de stresul financiar?

Indiferent dacă stresul financiar este cauzat de evenimente neașteptate (cum ar fi o pandemie!) sau este rezultatul a dificultăților financiare de lungă durată, este important să știi că toate acestea se pot schimba, că poți face ceva în legătura cu asta. De-a lungul vieții, cu toții ne întâlnim cu situații stresante, însă modul în care reacționăm și gestionăm momentele sau perioadele stresante este foarte important.

Găsește sursa stresului financiar și investește energie și timp în rezolvarea problemelor care duc la stresul financiar. Începe prin crearea unui buget lunar și notează-ți toate cheltuielile și datoriile pe hârtie. Nu va fi rapid și nu va fi ușor, s-ar putea să fii nevoit să-ți schimbi anumite obiceiurile și să renunți la anumite lucruri, dar în cele din urmă rezultatul va merita efortul. Calitatea vieții se va îmbunătăți, nivelul de energie va fi mai crescut și vei redobândi controlul asupra vieții tale și asupra viitorului tău.

Alte metode care s-au dovedit a fi eficiente în reducerea stresului:

  • Respirație adâncă
  • Meditație
  • Comunicarea deschisă cu un membru al familiei sau cu un specialist
  • Muzică relaxantă
  • Alimentație sănătoasă și echilibrată
  • Yoga sau altă formă de exercițiu
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân