Masturbarea și efectele asupra sănătății psihice

Masturbarea este o practică normală și complet sănătoasă, dar ce efecte are asupra sănătății psihice? Iată cum funcționează.
  • Publicat:
Masturbarea și efectele asupra sănătății psihice
masturbarea

De-a lungul anilor au apărut numeroase mituri și zvonuri cu privire la masturbare, ceea ce te face să te gândești de două ori înainte de a practica acest act. Este sau nu sănătoasă masturbarea? Ei bine, decizia stă în mâinile tale, dar dacă alegi să faci acest lucru, te anunț că riscurile sunt minime, cel puțin în privința sănătății.

Elimină anumiți hormoni

Masurbarea face ca organismul să elimine numeroși hormoni. Printre aceștia se numără:

  • Dopamină- ”hormonul fericirii”
  • Endorfine- ajută organismul să amelioreze durerile, să scape de stres și ajută la o bună dispoziție
  • Oxitocină- ”hormonul iubirii”
  • Testosteron- se elimină în timpul sexului și îmbunătățește stamina și senzația de exitare
  • Prolactină- joacă un rol important în lactație și influențează dispoziția și sistemul imunitar

Cum afectează masturbarea dispoziția și sănătatea psihică

Îți schimbă complet dispoziția. Dopamina, endorfinele și oxitocina sunt numite ”hormoni ai fericirii” și sunt asociați cu reducerea stresului, relaxarea și crearea de noi legături. Te poate ajuta foarte mult atunci când ești cu moralul la pământ.

Te ajută să te concentrezi mai bine. Cel mai probabil ai mai auzit în jurul tău persoane care susțin că se simt mult mai bine, mai relaxate sau chiar mai fericite după ce au orgasm.

Ameliorează stresul și anxietatea. În timp ce oxitocina este cunoscută ca ”hormonul iubirii”, totodată este asociat și cu relaxarea, reducerea anxietății și eliminarea stresului. Acest lucru are loc deoarece tensiunea arterială este redusă și scade și nivelul de cortizol, hormon asociat stresului.

Te ajută să adormi. Oxitocina și endorfinele sunt asociate relaxării așadar, masturbarea te poate ajuta să dormi, mai ales când anxietatea și stresul nu te lasă să faci acest lucru.

Te ajută să-ți îmbunătățești viața sexuală. Mulți terapeuți recomandă masturbarea, chiar dacă te afli sau nu într-o relație. Astfel, poți menține o viață sexuală sănătoasă și un libidou crescut.

Din păcate însă, există persoane cărora le este dificil să se masturbeze, fie pentru că se simt vinovate sau se tem că unele mituri pot fi adevărate (poți orbi sau îți poate crește păr în palmă), fie pentru că suferă de anumite afecțiuni, iar experiența poate fi frustrantă. Afecțiunile care ”nu te lasă se te masturbezi” și să te bucuri de plăcere sunt:

  • disfuncția erectilă
  • libidoul scăzut
  • uscăciunea vaginală
  • dispareunia, care implică dureri în timpul penetrării vaginale
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”