Tulburarea de vedere care afectează capacitatea de învățare a copiilor. Semnele care indică probleme cu ochii

Miopia este una dintre cele mai comune cauze ale dificultăților de învățare. Medicul oftalmolog explică semnele prin care părinții își dau seama că un copil are probleme cu vederea.
  • Publicat:
Tulburarea de vedere care afectează capacitatea de învățare a copiilor. Semnele care indică probleme cu ochii
Foto: Shutterstock

În fiecare an, mii de copii se pregătesc să înceapă școala cu emoții și entuziasm. Cu toate acestea, pentru unii dintre acești tineri, perioada de început școlar poate fi un moment de frustrare și dificultate, din cauza unei vederi slabe.

Potrivit Asociației Americane de Optometrie (AAO), 80% din învățarea unui copil se realizează prin intermediul ochilor.

Miopia – adică vederea slabă la distanță- este una dintre cele mai comune cauze ale dificultăților de învățare. Din cauza unei vederi slabe, elevii pot ajunge să aibă mari probleme de învățare și chiar să rămână în urma colegilor dacă această problemă nu este depistată la timp.

Miopia afectează performanțele școlare ale copilului

Potrivit medicului oftalmolog Andreea Crețu, copiii care prezintă dificultăți la învățare au de multe ori o problemă cu vederea.

Dacă un copil nu vede bine la distanță poate avea mari probleme în a urmări lecțiile și de a înțelege materialul prezentat la tablă. În plus, pentru a învăța eficient, un copil trebuie să fie capabil să se concentreze asupra sarcinilor lor școlare, însă o vedere slabă la distanță, poate duce la oboseală oculară și la dificultate în menținerea atenției pe termen lung. Dacă această problemă nu este detectată și corectată la timp, acest lucru poate afecta în mod semnificativ performanțele școlare ale copilului, explică medicul.

Pentru a evita aceste probleme, specialiștii recomandă un control oftalmologic anual pentru cei mici, mai ales dacă se pregătesc să înceapă școala.

Semnele care indică probleme cu vederea la copii

Părinții ar trebui să cunoască și să fie pregătiți să recunoască semnele care pot indica o problemă de vedere la copii. Acestea includ:

  • dureri de cap
  • gesturile prin care micuții micșorează fanta palpebrală în speranța că vor vedea mai bine
  • apropierea excesivă a cărții sau a ecranului
  • sensibilitatea crescută la lumină
  • scăderea performanțelor școlare

Tulburările de vedere pot fi moștenite din familie

„Este esențial să conștientizăm faptul că există o legătură strânsă între starea de sănătate a ochilor părinților și cea a copiilor lor”, adaugă specialistul.

Dacă unul dintre părinți este purtător de ochelari, probabilitatea ca și copilul să aibă nevoie de corecție vizuală crește semnificativ.

Studiile recente demonstrează că părinții care au fost diagnosticați cu afecțiuni precum strabismul, hipermetropia, miopia sau astigmatismul prezintă un risc considerabil, de aproximativ 70-80%, ca descendenții lor să dezvolte aceleași deficiențe vizuale.

Astfel, copiii cu părinți care au afecțiuni oftalmologice ar trebui să beneficieze de evaluări periodice de către un medic oftalmolog pentru a identifica și aborda orice probleme potențiale în stadii incipiente, asigurând astfel că aceștia pot să-și dezvolte potențialul școlar și personal în cele mai bune condiții.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională, direct de la ...
citește mai mult
Recomandare video
Boala de reflux gastroesofagian: ce presupune diagnosticul?