Top 10 mituri despre alăptare în care să nu mai crezi

  • Publicat:
Top 10 mituri despre alăptare în care să nu mai crezi
Sursa foto: Petra R@Pixabay

Există o mulțime de mituri despre alăptare care circulă în mediul online. Unul dintre ele ar fi acela că alăptarea este dureroasă. Lucru complet fals! Durerea apare doar atunci când copilul nu este atașat corect la sân.

În România circulă multe informații eronate despre alăptare, iar experiența a mamelor, a bunicii, a vecinelor ia de multe ori locul informației medicale de actualitate.

Este important să avem informațiile corecte, deoarece alăptarea joacă un rol esențial în dezvoltarea fizică și psihică a copilului și, în plus, întărește legătura afectivă dintre bebeluș și mamă.

Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie a întocmit o listă cu cele mai frecvente 10 mituri despre alăptare.

Top 10 mituri despre alăptare 

Mama trebuie să bea multe lichide pentru a crește secreția de lapte

FALS – mama trebuie să bea lichide când simte că îi este sete. Consumul scăzut de lichide pe termen lung însă duce la scăderea secreției lactate.

Mama trebuie să mănânce mai mult pentru a avea lapte

FALS – mama va avea o dietă echilibrată, ușor hipercalorică, dar nu în cantități exagerate. Subnutriția mamei afectează mai întâi corpul ei cu mult înainte de a afecta cantitatea laptelui matern.

Un consum crescut de lapte de vacă în dieta mamei ajută la creșterea secreției de lapte matern

FALS – laptele de vacă este necesar, fiind o sursă de calciu, dar consumul crescut de lapte de vacă poate determina colici abdominale sau dermatită atopică, din cauza dezvoltării unei alergii la proteinele laptelui de vacă.

Mama nu ar trebui să consume unele alimente pentru a evita colicile abdominale ale copilului

FALS – mama poate consuma orice fel de aliment în cantitate moderată, dar trebuie să observe care sunt alimentele care, consumate repetat, produc colici copilului și să le evite. Mamele cu antecedente de alergie trebuie să evite alimentele alergizante (zmeura, nucile, căpșunele etc.).

Dacă sugarul plânge, înseamnă că mama nu are suficient lapte sau laptele este slab

FALS – laptele de mamă este alimentul ideal pentru copil. Sugarul poate să plângă din multe motive, dar în puține cazuri este vorba despre o cantitate insuficientă de lapte. O tehnică a alăptării corectă, alimentația naturală la cerere, copilul pus la sân fără restricții sunt soluții care previn disconfortul sugarului.

https://www.csid.ro/dieta-sport/dieta-si-nutritie/totul-despre-alergia-la-capsuni-intr-un-interviu-cu-dr-laurentiu-dimache-medic-alergolog-18909289/

Copilul alimentat la sân are nevoie de apă dacă este prea cald

FALS – copilul alimentat la sân nu are nevoie de lichide administrare suplimentar. Laptele de mamă are compoziția variabilă, în funcție de nevoile copilului (singurul aliment viu, biologic activ).

Copilul nu trebuie luat în brațe și alăptat de câte ori plânge

FALS – bebelușii au nevoi fizice și emoționale, vor să se simtă în siguranță și iubiți. Este normal să dorească mângâierea și contactul strâns cu mama. În societățile unde mama își poartă copilul în permanență la sân/piept, copiii nu plâng.

Alăptarea este dureroasă

FALS – durerea apare doar dacă atașarea copilului nu se face corect și astfel se produc ragade (mici fisuri, răni ale mamelonului produse în timpul alăptării).

Ragadele se produc pentru că sugarul este lăsat prea mult timp la sân

FALS – nu există nicio relație de cauzalitate între durata suptului și apariția ragadelor. Dacă atașarea la sân se face corect, nu se produc ragade.

Copilul va fi lăsat la sân doar pentru a se alimenta

FALS – copiii au nevoie să sugă pentru a se alimenta, dar și pentru a se liniști. Producția de lactină este stimulată de supt, determinând creșterea secreției lactate și asigurând astfel alimentația naturală exclusivă a sugarului în primele 6 luni, cu recomandarea continuării alăptării până la 2 ani.

Alte mituri despre alăptare sunt următoarele:

  • Cantitatea de lapte depinde de mărimea sânului
  • Mamei nu îi ajunge laptele pentru că are gemeni sau tripleți
  • Alăptările ar trebui să fie cronometrate și limitate la un interval de 4 ore
  • Copilul trebuie alăptat la ore fixe
  • Copiii trebuie să încerce mâncarea solidă la 4 luni sau mai devreme
  • Mama nu poate rămâne însărcinată în perioada alăptării
  • Mama nu are lapte suficient pentru că nici la sarcina precedentă nu a avut sau fiindcă nici mama/bunica nu au avut lapte
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân