Anticorpii dezvoltați în urma vaccinării împotriva COVID-19 ajung în laptele matern

  • Publicat:
Anticorpii dezvoltați în urma vaccinării împotriva COVID-19 ajung în laptele matern

Anticorpii dezvoltați în urma vaccinării cu Pfizer sau Moderna, ambele fiind vaccinuri anti-COVID bazate pe tehnologia ARN mesager, i-ar putea proteja de boală pe copiii alăptați de mamele vaccinate, arată un nou studiu.

Potrivit Reuters, anticorpii dezvoltați în urma vaccinării pot trece în laptele matern, dar nu este încă cert care este durata de imunitate pe care o asigură aceștia copilului alăptat.

În cadrul studiului realizat de cercetătorii americani și publicat recent în jurnalul JAMA Neurology, șase femei care nu fuseseră anterior infectate cu virusul SARS-CoV-2 au transmis copiilor lor, prin alăptare, anticorpi neutralizanți care protejează organismul de formele severe de boală.

La o săptămână după prima doză de vaccin Pfizer sau Moderna, toate femeile prezentau anticorpi în laptele matern. La două săptămâni după rapel (a doua doză de vaccin), numărul acestor anticorpi protectori în laptele matern a crescut, cantitatea variind însă de la o femeie la alta.

Chiar dacă nu avem încă toate datele și mai sunt necesare studii suplimentare în această direcție, considerăm că descoperirea este una importantă. Credem că există motive justificate pentru a vaccina atât femeile gravide, cât și pe cele care alăptează, având în vedere că anticorpii dezvoltați prin vaccinare îi pot proteja și pe micuți, au declarat autorii studiului.

Un alt aspect interesant care reiese din studiu este faptul că infectarea cu SARS-CoV-2 la copii și tineri cu vârste sub 21 de ani poate duce la complicații neurologice, uneori chiar grave, din cauza sindromului inflamator multisistemic.

Printre aceste complicații se numără crizele convulsive, starea mentală alterată, confuzia, durerile puternice de cap, slăbiciunea generalizată, accidentul vascular cerebral sau encefalita (infecție a sistemului nervos central).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân