Ce este sindromul inflamator multisistem asociat bolii COVID-19 la copii

Ce este sindromul inflamator multisistem asociat bolii COVID-19 la copii

Un copil din Buzău infectat cu noul coronavirus este internat în prezent la secția de Terapie intensivă din cadrul Spitalului Gomoiu din Capitală, deoarece a dezvoltat o reacție extrem de rară numită sindromul inflamator multisistem sau PIMS.

Potrivit CDC, această hiperinflamație afectează toate organele, cu precădere inima și plămânii, și poate fi declanșată nu doar de coronavirus, ci și de alte virusuri.

Copilul este în stare staționară spre bine. Nu e intubat, dar e dependent de oxigen, întrucât afectarea multisistemică i-a afectat toate organele, în special plămânii, au declarat medicii de la Spitalul Gomoiu.

Sindromul inflamator multisistem este foarte rar întâlnit, inclusiv în SUA, unde sunt mii de copii infectați cu SARS-CoV-2, dar numai 30 au dezvoltat această reacție inflamatorie.

Semnalele de alarmă la care părinții trebuie să fie atenți sunt febra persistentă, erupțiile cutanate, durerile abdominale severe, diareea, vărsăturile, simptome specifice ale bolii COVID-19 la copii.

Sindroamele inflamatorii pot fi cauzate de boli infecţioase (infecţie respiratorie, urinară etc.), dar și de diverse forme de cancer (cum este, de exemplu, cancerul de rinichi), poliatrită reumatoidă, boala Horton, mielom multiplu.

Nu trebuie să creăm o isterie medicală, nu înseamnă că orice copil infectat va face sindromul inflamator multisistem sau Kawasaki. Este o boală foarte rară, citată foarte rar în literatură, au adăugat medicii.

Copilul a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Buzău în urmă cu o săptămână, prezentând dureri de cap și febră. Testul RT/PCR a confirmat prezența virusului SARS-CoV-2 în corpul minorului. Părinții săi sunt, de asemenea, infectați cu noul coronavirus.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Nora Neghină, psiholog: ce determină comportamentul adictiv
Recomandări:
10 lucruri pe care le poți face pentru a preveni atacul cerebral
10 lucruri pe care le poți face pentru a preveni atacul cerebral
Inteligența artificială depistează mincinoșii. Cum funcționează testul
Inteligența artificială depistează mincinoșii. Cum funcționează testul